OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

MH-60 Romeo: «Ντεμπούτο» και διαπιστευτήρια ισχύος για τα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα στην άσκηση «ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ 24»

08/06/2024 - 08:29
MH-60 Romeo
Share on FacebookShare on Twitter

*Του Κώστα Σαρικά 

Το «βάπτισμα του πυρός» πήραν, σύμφωνα με πληροφορίες του Onalert.gr, τα νεοαποκτηθέντα υπερσύγχρονα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα MH-60 Romeo στη μεγάλη άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού «ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ 24».

Πρόκειται για τα τρία πανίσχυρα ελικόπτερα που διαθέτει από τον περασμένο Μάρτιο στη «φαρέτρα» του το Πολεμικό Ναυτικό. Και ενώ η εκπαίδευση των πληρωμάτων που στελεχώνουν τους «φονιάδες υποβρυχίων» συνεχίζεται με πολύ εντατικούς ρυθμούς, το Ναυτικό Επιτελείο έκρινε ότι έφτασε το πλήρωμα του χρόνου για τη συμμετοχή των Romeo στην πρώτη τους άσκηση μεγάλης κλίμακας.

Τα ελικόπτερα συμμετείχαν σε μια σειρά από σενάρια με έμφαση φυσικά στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο. Απογειώθηκαν από τη «φωλιά» τους στο Κοτρώνι Μαραθώνα και πέταξαν έως το Κεντρικό Αιγαίο σε περιοχές όπου ήδη είχαν αναπτυχθεί Μονάδες Επιφανείας του Στόλου αλλά και υποβρύχια.

Η πρώτη «γεύση» από τα Romeo

Έλαβαν μέρος σε αντικείμενα ανθυποβρυχιακού πολέμου, και όχι μόνο, δίνοντας μια πρώτη γεύση από τις μεγάλες τους δυνατότητες αλλά και την ευκαιρία στα πληρώματα τους να συνεκπαιδευτούν στο περιβάλλον του Αιγαίου. Οι πρώτες εντυπώσεις επιβεβαιώνουν τη φήμη των πανίσχυρων ελικοπτέρων, τα οποία θεωρούνται παγκοσμίως οι πιο ικανοί «θηρευτές» εχθρικών υποβρυχίων.

Αν και ο δρόμος μέχρι τα MH-60 Romeo να γίνουν πλήρως επιχειρησιακά και τα πληρώματα να μυηθούν απόλυτα στα μυστικά τους είναι μακρύς, όλα δείχνουν ότι η απόκτηση τους δίνει σημαντικό πλεονέκτημα στο Πολεμικό Ναυτικό να διεξάγει απόλυτα επιτυχημένο ανθυποβρυχιακό πόλεμο σε όλο το θαλάσσιο περιβάλλον του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.

MH-60 Romeo

Κατά τη διάρκεια της άσκησης «ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ 24», τα Romeo επιχείρησαν από τη Βάση τους στον Μαραθώνα χωρίς να προσνηωθούν σε φρεγάτα του Στόλου, ωστόσο δεν αργεί η μέρα που τα MH-60R θα αποτελέσουν οργανικά ελικόπτερα τόσο στις παλαιότερες Κύριες Μονάδες Επιφανείας, δηλαδή στις τέσσερις φρεγάτες MEKΟ και στις έξι εκσυγχρονισμένες φρεγάτες S, όσο φυσικά και στις καινούργιες φρεγάτες Belharra, «ΚΙΜΩΝ», «ΝΕΑΡΧΟΣ» και «ΦΟΡΜΙΩΝ».

Ο συνδυασμός των υπερσύγχρονων γαλλικών φρεγατών με τα κορυφαία ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα θα αποτελεί σημείο αναφοράς και εφιάλτη για τα εχθρικά υποβρύχια. Εντός του 2026 το Πολεμικό Ναυτικό αναμένεται να παραλάβει από τις ΗΠΑ και τα υπόλοιπα τέσσερα Romeo, ώστε να συμπληρωθεί ο συνολικός αριθμός των επτά MH-60 Romeo της 1ης Μοίρας Ελικοπτέρων τα οποία θα αντικαταστήσουν τα γερασμένα AB-212.

Ελικόπτερα «αστακοί»

Τα ελικόπτερα MH-60R χαρακτηρίζονται ως «κυνηγοί υποβρυχίων» και όχι άδικα, καθώς διαθέτουν εξελιγμένα συστήματα εντοπισμού και κρούσης. Τα ελληνικά MH-60 Romeo έρχονται με εγκατεστημένο το σύστημα υπερύθρων FLIR δεύτερης γενιάς AAS-44 της Raytheon που προσφέρει διευρυμένη νυχτερινή όραση και καθοδήγηση πυραύλων AGM-114 Hellfire. Επιπλέον, διαθέτουν σύγχρονες ρουκέτες APKWS των 70mm με δυνατότητα καθοδήγησης μέσω laser, εκτοξευτή 25 θέσεων για ηχοσημαντήρες AN/SSQ-36/53/62, εξελιγμένο σόναρ ΑΝ/AQS-22, πυλώνες για τορπίλες ΜΚ-46, κατευθυνόμενα βλήματα Penguin και εξωτερικές δεξαμενές καυσίμου.

MH-60 Romeo

Ουσιαστικά, πρόκειται για ελικόπτερα «αστακούς» με τους πλέον προηγμένους αισθητήρες και πολύ υψηλές δυνατότητες στον δικτυοκεντρικό πόλεμο. Μαζί με τα εξαιρετικά αξιόπιστα S-70 Aegean Ηawk θα αποτελούν το «μακρύ χέρι» των φρεγατών και την «ασπίδα» όλων των Μονάδων Επιφανείας έναντι κάθε απειλής. Με κύρια αποστολή τον ανθυποβρυχιακό πόλεμο και δυνατότητες στον πόλεμο επιφανείας αλλά και ρόλο σε αποστολές Έρευνας / Διάσωσης (SAR). Σε μια χρονική συγκυρία που η γειτονική χώρα εντάσσει σε υπηρεσία τα υποβρύχια αναερόβιας πρόωσης τύπου 214, τα οποία ενισχύουν σημαντικά τις δυνατότητες της Τουρκίας κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Την ίδια ώρα, στο Κοτρώνι Μαραθώνα συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι εργασίες κατασκευής του καινούργιου σύγχρονου υποστέγου, το οποίο θα στεγάσει τα νεοαποκτηθέντα «game changer» ελικόπτερα του Στόλου. Την ίδια ώρα, το Ναυτικό Επιτελείο, με δεδομένες τις ελλείψεις Στελεχών σε όλες τις μάχιμες Μονάδες, κάνει αγώνα δρόμου προκειμένου να ενισχύσει με προσωπικό χειριστές και τεχνικούς την 1η Μοίρα Ελικοπτέρων.

Ο πρώτος «πυρήνας» Στελεχών, τα οποία ήδη έχουν εκπαιδευτεί στις ΗΠΑ και συνεχίζουν στην Ελλάδα έπειτα από την απόκτηση των τριών πρώτων Romeo, θα αποτελέσουν τους εκπαιδευτές για το «νέο αίμα» των Romeo. Eίτε πρόκειται για νέα Στελέχη από τις παραγωγικές σχολές και τις προσλήψεις ΕΠΟΠ , είτε προσωπικό από τα υπό απόσυρση AB-212.

Tags: MH-60ΑΝΘΥΠΟΒΡΥΧΙΑΚΑ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ

Related Posts

C-130J
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Η Ταϊβάν αγοράζει 10 νέα C-130J αντί να αναβαθμίσει τα παλαιότερα C-130H, λόγω κόστους

09/02/2026 - 19:54
SCALP
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

SCALP και Meteor: Η Ινδία σε προχωρημένες συζητήσεις με την Γαλλία για την αγορά πυραύλων αξίας 300 εκατ. ευρώ

09/02/2026 - 17:19
Mighty Hornet IV
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Mighty Hornet IV: Το UAV ακριβείας και υψηλής ταχύτητας που αναπτύσσει η αμερικανική Kratos για την Ταϊβάν

09/02/2026 - 16:50

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1943 οι Σοβιετικοί αντεπιτίθενται καθολικά σε Στάλινγκραντ, Λένινγκραντ και Καύκασο

NATO: Οι ΗΠΑ παραδίδουν στους Ευρωπαίους δύο επιχειρησιακά στρατηγεία και αναλαμβάνουν την ενιαία ναυτική διοίκηση

ΗΠΑ και Αρμενία υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας

Με ΝΟΤΑΜ και NAVTEX η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο, λίγο πριν τη συνάντηση Μητσοτάκη και Ερντογάν

Η Ταϊβάν αγοράζει 10 νέα C-130J αντί να αναβαθμίσει τα παλαιότερα C-130H, λόγω κόστους

Το Ισραήλ παίρνει μέτρα για να ενισχύσει τον έλεγχο στη Δυτική Όχθη – Αντιδρούν μουσουλμανικές χώρες

Σε πολυεθνική και όχι σε κρατικές αρχές η διαρροή πληροφοριών, ισχυρίζεται ο Σμήναρχος – Η κινεζική τακτική του reverse engineering

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι πιέζουν το Ποκρόφσκ, εκμεταλλευόμενοι την «ανεπαρκή» αεράμυνα

Top News

Η Αλεξάνδρα Νίκα είναι έγκυος ξανά: Το συγκινητικό βίντεο με τον Κωνσταντίνο Αργυρό και τον γιο τους Βασίλη

Ιωάννα Τούνη: «Νομίζω μου αξίζει να πάω μια φορά ταξίδι χωρίς να πληρώνω εγώ»

Άγγελος Λάτσιος: Η φωτογραφία με την αδελφή του Λάουρα και οι ευχές για τα γενέθλιά της

«Στίβεν» το όνομα του Κινέζου πράκτορα που στρατολόγησε τον 54χρονο κατάσκοπο σμήναρχο - Έδιναν «ραντεβού» σε εστιατόριο του Πειραιά

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert