Mi-24: Η Ουκρανία παρέλαβε επιθετικά ελικόπτερα από την Τσεχία

Σύμφωνα με ανάρτηση του Κέντρου Στρατηγικών Επικοινωνιών και Ασφάλειας Πληροφοριών της ουκρανικής κυβέρνησης, οι στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας παρέλαβαν τα σοβιετικής κατασκευής επιθετικά ελικόπτερα τύπου Mi-24 από την Τσεχία, στο πλαίσιο της στρατιωτικής βοήθειας που είχε υποσχεθεί η Πράγα από τα τέλη Μαΐου.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν αποκάλυψε πριν από περίπου δύο μήνες ότι η Τσεχία έχει δωρίσει ελικόπτερα στην Ουκρανία, μαζί με άρματα μάχης και πυραυλικά συστήματα και για ευνόητους λόγους η κυβέρνηση δεν έχει αποκαλύψει τον ακριβή αριθμό ελικοπτέρων που έχουν παραδώσει στην Ουκρανία, ωστόσο από ανοιχτές πηγές πληροφόρησης είναι γνωστό πως διαθέτει περίπου 15 επιθετικά ελικόπτερα τύπου Mi-24 και περίπου 20 μεταγωγικά ελικόπτερα τύπου Mi-17.

Υπάρχουν επίσης αναφορές ότι τα δύο ελικόπτερα έχουν ήδη αναπτυχθεί σε επιχειρήσεις εναντίον ρωσικών στόχων και θέσεων, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή.

Σύμφωνα με το έγκριτο περιοδικό «The Aviationist», τα δύο επιθετικά ελικόπτερα προέρχονται από ενεργή υπηρεσία και όχι από το εφεδρικό απόθεμα της Τσεχίας, ενώ αναλυτές έχουν ταυτοποιήσει τους σειριακούς αριθμούς τους. Πρόκειται για τα ελικόπτερα Mi-24 υπ’ αριθμόν «3370» και «7353», τα οποία μάλιστα περιλαμβάνονταν στην τελευταία παρτίδα ελικοπτέρων τέτοιου τύπου που είχε παραλάβει η Τσεχία από την Ρωσία την χρονική περίοδο 2003 – 2005 και φαίνεται πως έχουν αναβαθμιστεί πρόσφατα.