OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Mi-35: Τι είπε ο Σέρβος Πρόεδρος Βούτσις για την προμήθεια των 11 κυπριακών επιθετικών ελικοπτέρων [pics]

23/11/2023 - 19:45
Mi-35
Share on FacebookShare on Twitter

Όπως αναφέραμε στο OnAlert προ ολίγων ημερών, ολοκληρώθηκε η μεταφορά συνολικά 11 επιθετικών ελικοπτέρων τύπου Mi-35 της Εθνικής Φρουράς Κύπρου στη Σερβία, με τον Πρόεδρο της χώρας Αλεξάντρ Βούτσιτς να λέει χαρακτηριστικά ότι η προμήθεια αυτή έχει ως στόχο να ενισχυθούν οι σερβικές αεροπορικές δυνάμεις και για να παραμείνει η χώρα του κυρίαρχη στρατιωτική δύναμη στην περιοχή.

Η κυπριακή κυβέρνηση και η Σερβία συμφώνησαν το 2021 για την αγορά παλαιότερων, σοβιετικής κατασκευής, επιθετικών ελικοπτέρων τύπου Μi-35 που χρειάζονται επισκευή, έναντι απροσδιόριστης τιμής, μέρος της οποίας το Βελιγράδι αντιστάθμισε με την εξαγωγή όπλων σερβικής κατασκευής.

«Πληρώσαμε περισσότερα από το ήμισυ της αξίας τους στους Κύπριους αδελφούς μας με τα δικά μας όπλα…κυρίως… πυροβολικού», δήλωσε ο Βούτσιτς στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια παρουσίασης στην αεροπορική βάση Μπατάγνιτσα (Batajnica) κοντά στο Βελιγράδι.

Ο ίδιος ανακοίνωσε επίσης μια πώληση 48 σερβικής κατασκευής αυτοκινούμενων οβιδοβόλων αξίας 311 εκατομμυρίων ευρώ σε χώρα που δεν κατονόμασε. «Η διαδικασία πρέπει ακόμη να εγκριθεί από το κοινοβούλιο», δήλωσε ο Βούτσιτς.

Η Σερβία, υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους στρατούς στα Δυτικά Βαλκάνια, εξακολουθεί να βασίζεται στην πρώην σοβιετική στρατιωτική τεχνολογία, αλλά τα τελευταία χρόνια άρχισε να αγοράζει δυτικά και κινεζικά οπλικά συστήματα και αεροσκάφη.

Τον Ιούνιο, ο Βούτσιτς είχε αναφέρει ότι το Βελιγράδι διεξάγει συνομιλίες για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών Rafale από την γαλλική εταιρεία Dassault. Η Σερβία έχει ήδη αγοράσει ελικόπτερα από την Airbus και μεταγωγικά αεροσκάφη. Η Σερβία είναι ουδέτερη στρατιωτικά, αλλά συμμετέχει στη Σύμπραξη του ΝΑΤΟ για την Ειρήνη, ένα πρόγραμμα για τις χώρες που δεν φιλοδοξούν να ενταχθούν στη συμμαχία.

Το Βελιγράδι έχει περιορίσει την στρατιωτική συνεργασία με την Μόσχα αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία και έχει καταδικάσει την εισβολή. Ωστόσο, εν αντιθέσει με την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες δυτικές χώρες, δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα. Ο αμυντικός προϋπολογισμός της Σερβίας ανέρχεται σε 1,43 δισεκ. δολάρια, ή στο 2% του ΑΕΠ.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες από Εθνική Φρουρά Κύπρου

Tags: MI-35ΑΛΕΞΑΝΤΡ ΒΟΥΤΣΙΤΣΕΘΝΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑΕΠΙΘΕΤΙΚΑ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑΚΥΠΡΟΣΣΕΡΒΙΑ

Related Posts

AMRAAM-ER - Δανία
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

AMRAAM-ER: «Πράσινο φως» από τις ΗΠΑ για την πώληση 236 πυραύλων στη Δανία – Θα εξοπλίσουν τα συστήματα NASAMS

26/12/2025 - 16:24
αεροπλανοφόρα - Κίνα
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Η Κίνα θέλει εννέα αεροπλανοφόρα έως το 2035 – Θα κατασκευάσει ακόμη έξι τα επόμενα 10 χρόνια, λέει το αμερικανικό Πεντάγωνο

26/12/2025 - 08:20
THAAD
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

THAAD: O Στρατός των ΗΠΑ σχεδιάζει να αποκτήσει 25 νέα συστήματα αεράμυνας και να εκσυγχρονίσει τα υπάρχοντα

25/12/2025 - 19:41

Διαβάστε Επίσης

AMRAAM-ER: «Πράσινο φως» από τις ΗΠΑ για την πώληση 236 πυραύλων στη Δανία – Θα εξοπλίσουν τα συστήματα NASAMS

Ισραήλ: Δύο νεκροί από επίθεση Παλαιστινίου – Παρέσυρε 68χρονο και μαχαίρωσε μία 19χρονη

Συρία: Νεκροί από έκρηξη σε τέμενος της πόλης Χομς – «Απέλπιδα προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας»

Ο Ζελένσκι επιβεβαίωσε συνάντηση με τον Τραμπ στις 28 Δεκεμβρίου στην Φλόριντα: «Το ειρηνευτικό σχέδιο έχει συμφωνηθεί κατά 90%»

Ο Δένδιας απάντησε στην Τουρκία: «Η Ελλάδα δεν απειλεί κανένα αλλά υπερασπίζεται την κυριαρχία της» [vid]

Ρούτε: «Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως το NATO – Θα παραμείνουν στη Συμμαχία και στην Ευρώπη»

Ζελένσκι: Θα συναντηθώ σύντομα με τον Τραμπ – «Στις 28 Δεκεμβρίου το τετ α τετ» λέει το Axios

Ιράν: «Κατασχέσαμε τάνκερ με 4 εκατ. λίτρα λαθραίο καύσιμο – Υπό κράτηση το πλήρωμα» [vid]

Top News

Άρης Μουγκοπέτρος: «Η ρήξη στο ζευγάρι είχε έρθει πριν από ένα χρόνο» - Το χρονικό της σύλληψης του γνωστού καλλιτέχνη

Ελένη Παπαδοπούλου: Συνελήφθη ο γιος της για τη δολοφονία της στο Κολωνάκι - Οι αντιφάσεις, τα χρέη και τα ηρεμιστικά

Σάκης Ρουβάς: Ο «Χριστουγεννιάτικος» χορός με την κόρη του στους ρυθμούς ενός Tik Tok trend

Στέφανος Τσιτσιπάς: Το χριστουγεννιάτικο γεύμα στο Ντουμπάι με την οικογένειά του και οι ευχές για «παιδική αθωότητα»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert