Middle East Eye: Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θέλουν 120 τουρκικά UAV τύπου TB2 Bayraktar

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για να κάνουν μια μεγάλη αγορά οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών τύπου TB2 Bayraktar από την τουρκική Baykar, δήλωσαν δύο πηγές στο Middle East Eye.

Οι συνομιλίες μεταξύ Baykar και κρατικών εταιρειών ξεκίνησαν από τον περασμένο Μάρτιο, σύμφωνα με τις πηγές.

Μέχρι στιγμής τα TB2 Bayraktar έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικά στην καταπολέμηση των ρωσικών στρατευμάτων που έχουν αναπτυχθεί βαθιά μέσα στο ουκρανικό έδαφος.

Μία από τις πηγές δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις επικεντρώνονταν στην προμήθεια 120 UAVs TB2 Bayraktar. «Θα έρθουν με ένα πακέτο πυρομαχικών, κέντρα διοίκησης και ελέγχου και εκπαίδευση. Η αξία της συμφωνίας μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια».

Η πηγή πρόσθεσε ότι ορισμένα από τα εξαρτήματα του TB2 ενδέχεται να παραχθούν σε εργοστάσιο του Baykar στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, εάν προχωρήσει η συμφωνία.

Σύμφωνα με μια πηγή από την αμυντική βιομηχανία που μίλησε στο Middle East Eye, κάθε ένα από τα τουρκικά UAV κοστίζει 5 εκατομμύρια δολάρια και απαιτεί 100 μικροπυρομαχικά MAM-L, τα οποία αξίζουν 15 εκατομμύρια δολάρια. Υπάρχει επίσης ένα επιπλέον κόστος για την εκπαίδευση καθώς και για τα κέντρα διοίκησης και ελέγχου. Το κόστος αυτό ποικίλλει ανάλογα με τον αριθμό των drones, καθώς κάθε κέντρο μπορεί να ελέγξει έως και έξι.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Baykar, Χαλούκ Μπαϊρακτάρ, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η εταιρεία του έχει τριετή λίστα αναμονής και ότι η εταιρεία του μπορεί να παράγει περίπου 20 TB2 Bayraktar σε ένα μήνα.

Η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα άρχισαν να αποκαθιστούν τις σχέσεις τους τον περασμένο χρόνο, μετά από 10 χρόνια πολιτικών συγκρούσεων. Οι σχέσεις τους επιδεινώθηκαν μετά τις κατηγορίες ότι τα Εμιράτα σχεδίαζαν να ανατρέψουν την τουρκική κυβέρνηση και συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, έναν ισχυρισμό που τα ΗΑΕ αρνούνται.

Πηγή: Middle East Eye