MiG-21: Τέλος τα σοβιετικά μαχητικά στη Ρουμανία από τα μέσα του 2023

Η Ρουμανία, μέλος του NATO, θα συνεχίσει να πετά τον στόλο μαχητικών αεροσκαφών MiG-21 LanceR για έναν ακόμη χρόνο έως τις 15 Μαΐου 2023, καθώς επιταχύνει την προγραμματισμένη αγορά μεταχειρισμένων F-16 από τη Νορβηγία, ανακοίνωσε το ρουμανικό υπουργείο Άμυνας.

Τον Απρίλιο, το υπουργείο είχε αποφασίσει να βγάλει τα μαχητικά από την υπηρεσία αμέσως λόγω του σημαντικού υψηλού ποσοστού ατυχημάτων τους.

Η Ρουμανία διαθέτει ένα μικρό στόλο μαχητικών αεροσκαφών F-16 που αποκτήθηκαν από την Πορτογαλία και βρίσκεται στη διαδικασία αγοράς επιπλέον 32 αεροσκαφών F-16 από τη Νορβηγία, κάτι που θα της δώσει δύο επιπλέον αεροπορικές μοίρες.

«Οι διαθέσιμοι πόροι αεροσκαφών διασφαλίζουν τη λειτουργία τους για τουλάχιστον 10 χρόνια και διαμορφώνουν μια ικανότητα μετάβασης σε μαχητικά F-35 πέμπτης γενιάς», ανέφερε το υπουργείο.

Το τελευταίο ατύχημα με ένα MiG-21 έλαβε χώρα στις αρχές Μαρτίου όταν ένα αεροσκάφος περιπολίας συνετρίβη, σκοτώνοντας τον πιλότο. Επτά στρατιώτες που στάλθηκαν με ελικόπτερο για αποστολή έρευνας και διάσωσης σκοτώθηκαν επίσης σε ξεχωριστή συντριβή.

Η Ρουμανία, μέλος του ΝΑΤΟ από το 2004, σχεδιάζει να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες της στο 2,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) το επόμενο έτος, από 2% που είναι σήμερα, δήλωσε ο Ρουμάνος πρόεδρος, Κλάους Γιοχάνης, τον περασμένο Μάρτιο.

Με πληροφορίες από: Reuters / Φωτογραφία Wikipedia