MiG-29: Πολωνία και Σλοβακία «ανοίγουν τον δρόμο» για την παράδοση μαχητικών στην Ουκρανία

Η Πολωνία ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να αναλάβει την φύλαξη πάνω από τον εναέριο χώρο της Σλοβακίας όταν εκείνη αποσύρει τα αεροσκάφη της MiG-29. Έτσι, ανοίγει τον δρόμο για πιθανή παράδοση των σοβιετικών αεροσκαφών στην Ουκρανία.

Η Σλοβακία, η οποία διαθέτει 12 μαχητικά αεροσκάφη MiG-29, δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να τα στείλει στην Ουκρανία για να την βοηθήσει να αμυνθεί απέναντι στις ρωσικές δυνάμεις εισβολής, εάν μπορούσε να διασφαλιστεί εναλλακτικά η προστασία του δικού της εναέριου χώρου.

«Έλαβα επιβεβαίωση ότι η Πολωνία είναι έτοιμη να ασφαλίσει τον εναέριο χώρο της Σλοβακίας από τη στιγμή που η Σλοβακία θα αποφασίσει να προσγειώσει τα αεροσκάφη MiG-29», δήλωσε ο Σλοβάκος υπουργός Άμυνας Γιάροσλαβ Ναντ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πολωνό ομόλογό του.

Ο κ. Ναντ είπε ότι πρέπει να ληφθούν νομοθετικά μέτρα για μια τέτοια κίνηση και ότι η Σλοβακία εργάζεται πάνω στο θέμα.

Ο Πολωνός υπουργός Άμυνας Mariusz Blaszczak δήλωσε ότι η Πολωνία μπορεί να χρησιμοποιήσει την εμπειρία της στην αστυνόμευση του εναέριου χώρου των χωρών της Βαλτικής. «Αυτά τα καθήκοντα θα εκτελούνται από το έδαφος της Πολωνίας… Κατά κανόνα, θα επεκτείνουμε το πεδίο λειτουργίας της πολωνικής ομάδας καθήκοντος που χρησιμοποιεί αεροσκάφη F-16», είπε ο Blaszczak.

Οι υπουργοί των δύο κρατών μελών του ΝΑΤΟ δεν είπαν πότε θα ξεκινήσει η αποστολή της Πολωνίας στον εναέριο χώρο της Σλοβακίας. Η Σλοβακία αναμένει την πρώτη παράδοση αμερικανικών αεροσκαφών F-16 το 2024, από μια συνολική παρτίδα 18 που συμφώνησε να αγοράσει το 2018.

Η Ρωσία έχει πει ότι η άφιξη δυτικών όπλων στην Ουκρανία σημαίνει ότι τώρα διεξάγει έναν «πόλεμο αντιπροσώπων» εναντίον του ΝΑΤΟ.  Ο Βλαντιμίρ Πούτιν απείλησε με απροσδιόριστα αντίποινα αυτή την εβδομάδα, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών του προειδοποίησε για απειλή πυρηνικού πολέμου.

Πηγή: Sky News