Mirage 2000-5: Οριστικό «άκυρο» από την Ινδονησία στην αγορά μεταχειρισμένων μαχητικών από το Κατάρ

Η Ινδονησία απορρίπτει πλέον οριστικά το σχέδιο για την αγορά μεταχειρισμένων μαχητικών αεροσκαφών Mirage 2000-5 αξίας 733 εκατομμυρίων ευρώ από το Κατάρ, δήλωσε το Σάββατο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της χώρας.

«Δεν υπάρχει αγορά αεροσκαφών Mirage. Παρόλο που είχε προγραμματιστεί, ακυρώθηκε… που σημαίνει ότι δεν υπάρχει ενεργό συμβόλαιο», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου.

Τον περασμένο μήνα, το υπουργείο είπε ότι η συμφωνία για την αγορά των 12 μαχητικών αεροσκαφών μπήκε «στον πάγο» λόγω δημοσιονομικών περιορισμών και ότι ο στρατός θα ξεκινήσει αντ’αυτού την αναβάθμιση για τα υπάρχοντα αεροσκάφη Sukhoi (Su-27, Su-30) και F-16.

Ο πρόεδρος της Ινδονησίας ήρθε αντιμέτωπος με μεγάλη κριτική για τη συγκεκριμένη αγορά, καθώς κάποιοι υποστήριζαν πως τα καταριανά μαχητικά «είναι πολύ παλιά». Ο πρόεδρος υπερασπίστηκε το σχέδιο του να αγοράσει τα μεταχειρισμένα Mirage 2000-5, λέγοντας ότι «θα είναι επιχειρησιακά για άλλα 15 χρόνια» και ήταν αναγκαία για να καλύψουν τα κενά της αεροπορίας μέχρι να έρθουν τα νέα μαχητικά.

Η Ινδονησία θα παραλάβει την πρώτη παρτίδα έξι μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale, στο πλαίσιο συμφωνίας αξίας 8,1 δισεκ. δολαρίων που υπέγραψε με την Γαλλία τον Φεβρουάριο του 2022, για την προμήθεια συνολικά 42 «ριπών ανέμου».

Επίσης, τον Ιούλιο του 2023, η χώρα υπέγραψε μνημλονιο συνεργασίας με την Boeing για την αγορά 24 μαχητικών αεροσκαφών F-15EX.

Με πληροφορίες από: Reuters / Φωτογραφλια αρχείου