Mirage 2000: Γαλλία και Ουκρανία βρίσκονται σε συζητήσεις για την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων

Η Γαλλία θα μπορούσε να ξεκινήσει την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων για τα μαχητικά Mirage 2000 στην Πολωνία, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της Γαλλίας, Σεμπαστιάν Λεκορνύ.

Κατά την διάρκεια συνεδρίασης της γαλλικής Γερουσίας στις 28 Φεβρουαρίου, ο Γάλλος υπουργός Άμυνας ρωτήθηκε για την πιθανή προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών στο Κίεβο. «Λέγεται ότι υπάρχουν επί του παρόντος 12 μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000C διαθέσιμα προς πώληση. Σκοπεύετε να τα παραδώσετε στην Ουκρανία ή να εκπαιδεύσετε Ουκρανούς πιλότους;», ρώτησε ένας από τους γερουσιαστές. Στη συνέχεια, άλλη μία γερουσιαστής ρώτησε ευθέως τον Λεκορνύ: «Είναι αλήθεια ότι η Πολεμική μας Αεροπορία είναι έτοιμη να εκπαιδεύσει Ουκρανούς πιλότους στη Βαρσοβία; Αυτές είναι πληροφορίες που μου δόθηκαν, θα ήθελα να μπορώ να τις επαληθεύσω».

Ο Λεκορνύ επιβεβαίωσε ότι το Παρίσι και το Κίεβο βρίσκονται σε συνομιλίες για την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών και εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων. Ωστόσο, τόνισε ότι υπάρχουν πολλά ζητήματα που εμποδίζουν την παράδοση. «Η επιμελητεία, η εκπαίδευση και η ικανότητα μηχανικής συντήρησης καθιστούν δύσκολη την προμήθεια του αεροσκάφους βραχυπρόθεσμα», δήλωσε.

Επίσης, ανέφερε ότι προτεραιότητα αυτήν την στιγμή δεν είναι η προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών, αλλά πυρομαχικών. «Υπάρχει επείγουσα ανάγκη. Η ικανότητα αντοχής των Ουκρανών στηρίζεται στα πυρομαχικά».

Τον Ιανουάριο, ο ίδιος ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μίλησε για το ενδεχόμενο αποστολής μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία για να τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει τη ρωσική εισβολή και στο σημείο αυτό απάντησε προσεκτικά ότι «τίποτα δεν αποκλείεται κατ’ αρχήν».

Αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι τα γαλλικά μαχητικά Mirage 2000 είναι «η ιδανική επιλογή» για την Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας.

Με πληροφορίες από: bfmtv.com, Euromaidan Press