Mirage 2000: Γιατί τα δελταπτέρυγα μαχητικά της Γαλλίας είναι ιδανικά για την Ουκρανία

Τις τελευταίες ημέρες έχουν ενταθεί οι συζητήσεις και τα σενάρια σχετικά με το ενδεχόμενο παράδοσης μαχητικών αεροσκαφών δυτικής κατασκευής στην Ουκρανία και διάφορες «προτάσεις έχουν «πέσει στο τραπέζι» μεταξύ των οποίων F-16 από την Πολωνία ή και την Ολλανδία, ενώ αναλυτές αναφέρουν πως μια εξαιρετική επιλογή θα ήταν τα περίφημα δελταπτέρυγα μαχητικά Mirage 2000 της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, την περασμένη Δευτέρα δήλωσε μίλησε για το ενδεχόμενο αποστολής μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία για να τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει τη ρωσική εισβολή και στο σημείο αυτό απάντησε προσεκτικά ότι «τίποτα δεν αποκλείεται κατ’ αρχήν».

Οι γαλλικές «προϋποθέσεις» 

Μάλιστα, έκανε λόγο για «κριτήρια», πριν από οποιαδήποτε απόφαση, όπως:

Στη συνέχεια ο Μακρόν πρόσθεσε ότι «εξ’ ορισμού, τίποτα δεν αποκλείεται», τονίζοντας ότι οι Ουκρανοί «δεν προβάλλουν αυτήν την απαίτηση προς το παρόν». Ωστόσο, «υπό το πρίσμα αυτών των τριών κριτηρίων θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε κατά περίπτωση» τις παραδόσεις στρατιωτικού εξοπλισμού, αφού έθεσε τα ίδια κριτήρια για την πιθανή αποστολή αρμάτων μάχης Leclerc. Σε κάθε περίπτωση, η Ουκρανία έχει φροντίσει να εκφράσει δημοσίως την επιθυμία της να αποκτήσει δυτικά μαχητικά αεροσκάφη.

«Ο επόμενος μεγάλος στόχος θα είναι τα μαχητικά αεροσκάφη», είπε πρόσφατα Γιούρι Σακ, σύμβουλος του υπουργού Άμυνας Ολέξι Ρέζνικοφ, μιλώντας τηλεφωνικά στο πρακτορείο Reuters. «Αν τα πάρουμε (σ.σ. τα δυτικά μαχητικά) τα πλεονεκτήματα στο πεδίο της μάχης θα είναι τεράστια (…) Όχι μόνο τα F-16: αεροσκάφη τέταρτης γενιάς, αυτό θέλουμε», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Γιατί οι γαλλικές «οφθαλμαπάτες» είναι ιδανική λύση ;

Αναλυτές εκτιμούν ότι η Γαλλία θα μπορούσε να προσφέρει τα Mirage 2000C τα οποία αποσύρθηκαν επισήμως από την ενεργό υπηρεσία τον Ιούνιο του 2022, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα ο στόλος της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας να μείνει με μόλις  66 μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων τύπου Mirage 2000D και 26 μαχητικά αεροσκάφη αεροπορικής υπεροχής και κυριαρχίας τύπου Mirage 2000-5.

Η Γαλλία έχει θέσει σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού για 55 μαχητικά τύπου Mirage 2000D με το σύνολο των παραδόσεων να ολοκληρώνεται το 2025, με στόχο τα αναβαθμισμένα δελταπτέρυγα να διαθέτουν προηγμένα avionics, αλλά και την ικανότητα να φέρουν πυραύλους τύπου MICA. Ωστόσο, η πιο βιώσιμη και εφικτή λύση θα είναι τα αποσυρθέντα Mirage 2000 C.

Ο λόγος είναι απλός. Πληρούν όλα τα κριτήρια που έθεσε προχθές ο Πρόεδρος Μακρόν. Αρχικά ικανοποιεί ένα αίτημα το οποίο έχει εκφραστεί ρητά και σύντομα θα τεθεί επισήμως, κατά τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Επίσης, η Γαλλία κατασκευάζει τα δικά της αεροσκάφη και ως εκ τούτου δεν απαιτείται η άδεια εξαγωγής τους από τρίτα μέρη ή κράτη όπως στην περίπτωση των μαχητικών τύπου F-16.

Περνάνε τα πολιτικά «εμπόδια»

Στη συνέχεια, η συγκεκριμένη έκδοση των Mirage δεν είναι τόσο εκσυγχρονισμένη και έχει σημαντικές ελλείψεις όπως η απουσία πυραύλων ακριβείας για εμπλοκές σε μεγάλη εμβέλεια, με αποτέλεσμα να διαθέτει πυραύλους αέρος – αέρος μικρής εμβέλειας τύπου Magic II, δύο εσωτερικά πυροβόλα των 30 χιλιοστών αλλά και την δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί για βομβαρδισμό ακριβείας σε ρωσικές χερσαίες θέσεις και στόχους χάρη στις κατευθυνόμενες με λέιζερ, βόμβες τύπου GBU-12 Paveway II.

Έτσι, τα συγκεκριμένα Mirage δεν θα μπορούν να επιχειρούν βαθιά σε ρωσικό έδαφος καθώς θα περιορίζονται σε αποστολές τακτικού βομβαρδισμού και μικρής εμβέλειας εμπλοκών, κάτι που «όχι μόνο δεν συνιστά κλιμάκωση» αλλά ούτε είναι «πιθανό να απειλήσει το ρωσικό έδαφος». Τέλος, η Γαλλία δεν θα φοβάται για την δυνητική απώλεια πολύτιμης και απόρρητης στρατιωτικής τεχνολογίας, καθώς πρόκειται για σχετικά παλιά Mirage, συνεπώς πληρούνται όλα τα προαναφερθέντα κριτήρια για να δοθεί το «πράσινο φως» από το Παρίσι.