OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

MQ-28 Ghost Bat: Η Aυστραλία παραγγέλνει περισσότερα «loyal wingman» σε νέες εκδόσεις, μετά την επιτυχημένη δοκιμή εκτόξευσης AMRAAM [vid]

09/12/2025 - 17:21
MQ-28 Ghost Bat
Share on FacebookShare on Twitter

Η Αυστραλία έδωσε το «πράσινο φως» για την τρίτη δόση του εγχώρια σχεδιασμένου και κατασκευασμένου μη επανδρωμένου αεροσκάφους MQ-28 Ghost Bat CCA (Collaborative Combat Aircraft) από την Boeing.

Η συμφωνία, αξίας 754 εκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας (500,6 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ), θα περιλαμβάνει αρκετές τροποποιήσεις στο σχεδιασμό, συμπεριλαμβανομένης μιας εσωτερικής θήκης όπλων.

Η νέα παραγγελία περιλαμβάνει επτά επιπλέον MQ-28 – έξι στη διαμόρφωση Block 2 και το πρώτο στην έκδοση Block 3 — μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Το Ghost Bat ή MQ-28A είναι το πρώτο στρατιωτικό αεροσκάφος που σχεδιάστηκε στην Αυστραλία εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια, για να πετάει ως «loyal wingman» με επανδρωμένα αεροσκάφη επιτήρησης και μαχητικά αεροσκάφη σε απόσταση μεγαλύτερη των 3.700 χιλιομέτρων.

Η Αυστραλία έχει παραγγείλει προηγουμένως οκτώ Ghost Bat Block 1 και τρία Block 2, που σημαίνει ότι όταν ολοκληρωθεί η παράδοση αυτής της τρίτης παρτίδας, θα έχει συνολικά 18 MQ-28.

It’s not just world-leading – it’s ours.

The Ghost Bat is designed and built right here in Australia.

And it’s the future of autonomous aircraft technology.

That’s why we’re investing an additional $1.4 billion in it. pic.twitter.com/btcsSSfDUF

— Pat Conroy MP (@PatConroy1) December 9, 2025

Η RAAF και η Boeing εργάζονται για τη συνέχιση της ανάπτυξης του MQ-28, με μια παραλλαγή Block 2 να κατασκευάζεται χρησιμοποιώντας τα διδάγματα που αντλήθηκαν από το τρέχον Block 1.

«Οι δυνατότητες που επικυρώθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2025 θα ενσωματωθούν στο αεροσκάφος Block 2 που βρίσκεται τώρα σε παραγωγή», δηλώνει η κατασκευάστρια εταιρεία.

Ο Πατ Κόνροϊ, Υπουργός Αμυντικής Βιομηχανίας της χώρας, χαρακτήρισε το MQ-28 «κορυφαία πλατφόρμα παγκοσμίως» και «το μέλλον του αεροπορικού πολέμου» κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ανακοίνωσε τη νέα παραγγελία.

«Το μέλλον είναι εδώ και το μέλλον είναι τώρα στην Αυστραλία με κορυφαίες δυνατότητες παγκοσμίως, όπως το Ghost Bat, κατασκευασμένο στην Αυστραλία», είπε.

Thank you to the Australian Government. MQ-28 funding through to 2028 backs new aircraft production and Block 3 aircraft development — prepping for @AusAirForce operations and accelerating capability. pic.twitter.com/6YXa4iuhos

— Boeing Australia (@BoeingAustralia) December 9, 2025

Η επιτυχημένη δοκιμή με AIM-120 AMRAAM 

Η νέα παραγγελία για την Αυστραλία έρχεται αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης δοκιμής εκτόξευσης πυραύλου αέρος – αέρος από το μη επανδρωμένο μαχητικό. Το MQ-28 κατέρριψε έναν εναέριο στόχο στο πεδίο βολής Woomera στη νότια Αυστραλία.

Για την δοκιμή, το Ghost Bat συνεργάστηκε με ένα αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου E-7 Wedgetail και ένα μαχητικό αεροσκάφος F/A-18F Super Hornet της Βασιλικής Αυστραλιανής Πολεμικής Αεροπορίας (RAAF) για να χτυπήσει τον εναέριο στόχο με έναν πύραυλο αέρος-αέρος μεσαίου βεληνεκούς AIM-120 AMRAAM.

Η ανάπτυξη της δυνατότητας εκτόξευσης πυραύλων αέρος-αέρος από το MQ-28 διήρκεσε λίγο περισσότερο από οκτώ μήνες.

Το MQ-28 πετούσε ημιαυτόνομα και ο Colin Miller, Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής της Boeing Phantom Works, δήλωσε ότι το E-7 εξέδωσε μόνο τέσσερις κύριες εντολές κατά τη διάρκεια της πτήσης:

  • απογείωση του drone, διεξαγωγή αεροπορικής περιπολίας μάχης, δέσμευση για αναχαίτιση του στόχου και εξουσιοδότηση για οπλισμό και βολή προς τον στόχο.

Σε δελτίο τύπου, η Boeing ανέφερε ότι και τα τρία εμπλεκόμενα αεροσκάφη απογειώθηκαν από ξεχωριστές τοποθεσίες για τη δοκιμή, με έναν χειριστή επί του E-7 να έχει αναλάβει την πτήση του MQ-28 διασφαλίζοντας την ασφάλεια και την εποπτεία της εμπλοκής, ενώ το πλήρωμα του Super Hornet συνεργάστηκε στη συνέχεια με το CCA σε σχηματισμό μάχης.

The MQ-28, E-7A, and F/A-18F successfully demonstrated an autonomous air-to-air weapon engagement. The MQ-28 proves combat capability — reducing risk for crewed aircraft and providing greater tactical reach. pic.twitter.com/KT464nwftN

— Boeing Australia (@BoeingAustralia) December 9, 2025

Το Super Hornet αναγνώρισε και παρακολούθησε τον στόχο κι έπειτα το MQ-28 προσάρμοσε τη θέση του και πήρε «πράσινο φως» από το E-7A για να εμπλακεί και να καταστρέψει με επιτυχία τον στόχο.

Δεν αποκαλύφθηκε ο τύπος του στόχου ούτε η εμβέλεια εμπλοκής.

Ο Διευθυντής Παγκόσμιου Προγράμματος MQ-28 της Boeing, Γκλεν Φέργκιουσον, δήλωσε ότι το MQ-28 «καθοδήγησε τον πύραυλο στα μέσα της πορείας του», χρησιμοποιώντας έναν απροσδιόριστο ενσωματωμένο αισθητήρα ηλεκτρονικού πολέμου, που ήταν «ουσιαστικά ένα AESA ραντάρ (Active Electronically Scanned Array) που έχει σχεδιαστεί ειδικά για μια σειρά εξειδικευμένων λειτουργιών». Αρνηθηκε, ωστόσο, να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για αυτό το σύστημα.

Κατά τη διάρκεια της εμπλοκής, το E-7 επιχειρούσε κάπου μεταξύ 100 και 200 ​​μιλίων πίσω από το MQ-28 και, παρόλο που το Super Hornet πέταξε παράλληλα με το CCA, «θα μπορούσε να επιχειρήσει σε πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις κατά τη διάρκεια πραγματικών επιχειρήσεων», πρόσθεσε ο Φέργκιουσον.

Με πληροφορίες από: Breaking Defense

Tags: MQ-28ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΜΗ ΕΠΑΝΔΡΩΜΕΝΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ

Related Posts

Amiral Ronarc'h - FDI
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

«Amiral Ronarc’h»: Η γαλλική FDI κατέπλευσε στη Σουηδία, καθώς το Παρίσι επιδιώκει συμφωνία για 4 φρεγάτες

03/02/2026 - 07:49
NH-90
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Η επόμενη μέρα των NH-90: Από την καθήλωση στην υποστήριξη – Σύμβαση για συντήρηση από την Aeroservices

03/02/2026 - 05:09
Aarok
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Aarok: Η Naval Group θα αναπτύξει νέα ναυτική έκδοση του γαλλικού UAV για το αεροπλανοφόρο PANG

02/02/2026 - 21:10

Διαβάστε Επίσης

Τραμπ: «Θα γίνουν κακά πράγματα στο Ιράν αν δεν κλειστεί πυρηνική συμφωνία» [vid]

Δένδιας: Συνάντηση με Πιτ Χέγκσεθ στην Ουάσινγκτον – Στο επίκεντρο η αμυντική συνεργασία με τις ΗΠΑ

Εμφύλιος στο Σουδάν: Πλήγματα με drones εξαπέλυσαν εκατέρωθεν ο στρατός και οι αντάρτες RSF

Λαβρόφ: «Θεμιτοί στόχοι η παρουσία στην Ουκρανία ξένων στρατευμάτων ή υποδομών»

«Amiral Ronarc’h»: Η γαλλική FDI κατέπλευσε στη Σουηδία, καθώς το Παρίσι επιδιώκει συμφωνία για 4 φρεγάτες

Η επόμενη μέρα των NH-90: Από την καθήλωση στην υποστήριξη – Σύμβαση για συντήρηση από την Aeroservices

Καιρός σήμερα: Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες και λίγες τοπικές βροχές

Σαν σήμερα: Το 1966 το μη επανδρωμένο σοβιετικό διαστημόπλοιο «Λούνα 9» προσεδαφίζεται στη Σελήνη

Top News

Νέα Πέραμος: Το σενάριο «αρπαγής τίγρης» που στράβωσε εξετάζουν οι Αρχές για τη δολοφονία του 27χρονου

Ελένη Φουρέιρα: Η επιτυχία δεν σε αλλάζει, είμαι αυστηρή με τον εαυτό μου και αυτό είναι πρόβλημα

Εξαφάνιση Λόρα: Νέα στοιχεία για την 16χρονη - «Ανταλλάξαμε 20 λέξεις, δεν θα αναγνώριζε τη φωνή μου» λέει ο ετεροθαλής αδερφός της

Συνταγή για λεμονάτο λαχανόρυζο

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert