MQ-4C Triton: Αρχική επιχειρησιακή ικανότητα για το προηγμένο μη επανδρωμένο αεροσκάφος του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η αμερικανική εταιρεία Northrop Grumman, το μη επανδρωμένο αεροσκάφος τύπου MQ-4C Triton πέτυχε την ανακήρυξη αρχικής επιχειρησιακής ικανότητας (IOC) εντός υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ. Πρόκειται για το μοναδικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος μεγάλου υψομέτρου – μεγάλης αντοχής που διαθέτει το U.S Navy.

Το MQ-4C Triton έχει κατασκευαστεί για τις ανάγκες τόσο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού όσο και της βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας της Αυστραλίας, καθώς έχει την ικανότητα να εκτελεί ένα ευρύ φάσμα αποστολών, όπως περιπολία, έρευνα – διάσωση, επιτήρηση, συλλογή πληροφοριών – σημάτων, στοχοποίηση και μετάδοση δεδομένων σε φίλιες δυνάμεις.

Χάρη στους προηγμένους αισθητήρες και ραντάρ που διαθέτει, το MQ-4C Triton μπορεί να επιβλέπει την κατάσταση στο πεδίο επιχειρήσεων και μέσω αυτού οι φίλιες δυνάμεις να έχουν επίγνωση της κατάστασης των εχθρικών δυνάμεων. Επίσης, η ικανότητα του να λειτουργεί και να επιχειρεί σε υψόμετρο πάνω από τα 50.000 πόδια και με επιχειρησιακή αυτονομία 24 ωρών, επιτρέπει στο MQ-4C Triton να παρέχει αδιάλειπτη ροή πληροφοριών στις συμμαχικές δυνάμεις, αξιοποιώντας τους αισθητήρες μεγάλης εμβέλειας για να ανιχνεύει και να παρακολουθεί εχθρικές ναυτικές δυνάμεις σε απόσταση που το ίδιο δεν μπορεί να γίνει αντιληπτό από τον εχθρό.

Είναι ενδεικτικό ότι σε μια 24ωρη αποστολή, το συγκεκριμένο μη επανδρωμένο αεροσκάφος μπορεί να ερευνήσει τέσσερα εκατομμύρια ναυτικά μίλια. Όπως γράψαμε πρόσφατα στο OnAlert, η Αυστραλία θα δαπανήσει σχεδόν 1 δις δολάρια για να ενισχύσει τη θαλάσσια επιτήρηση των ακτών της, αναβαθμίζοντας τα αεροσκάφη θαλάσσιας περιπολίας P-8A Poseidon αλλά και με την αγορά τέταρτου μη επανδρωμένου αεροσκάφους τύπου MQ-4C Triton, κατασκευασμένο από τη Northrop Grumman, σε συνεργασία με το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ και θα έχει τη βάση του στη βόρεια Αυστραλίας, πιο κοντά στην Ασία.