MQ-9 Reaper: Καρέ-καρέ η κατάρριψη του αμερικανικού UAV από ρωσικά Su-27 [vid]

Στο κόκκινο βρίσκονται οι σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας, μετά την κατάρριψη ενός αμερικανικού UAV MQ-9 Reaper από ρωσικά Su-27, πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα.

Όπως είναι γνωστό από το βράδυ της Τρίτης και σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, το μη επανδρωμένο αεροσκάφος MQ-9 Reaper και δύο αεροσκάφη Su-27 Flanker επιχειρούσαν πάνω από διεθνή ύδατα στη Μαύρη Θάλασσα όταν ένα από τα ρωσικά αεροσκάφη πέταξε σκόπιμα πολύ κοντά από το αμερικανικό drone, προκαλώντας ζημιές.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS επικαλούμενο αξιωματούχους του Πενταγώνου, δύο ρωσικά Su-27 πέρασαν 19 φορές δίπλα και κάτω από το UAV.

Πάντα κατά την ίδια πηγή, τα ρωσικά μαχητικά άφηναν σκόπιμα καύσιμα για να «τυφλώσουν» και να «αχρηστέψουν» το MQ-9 Reaper.

Στην τελευταία διέλευση του ρωσικού μαχητικού, πιθανότατα από κακό υπολογισμό του πιλότου – «ερασιτεχνικό» χαρακτηρίζουν αυτόν τον χειρισμό οι αμερικανοί – το πτερύγιο του Su-27 χτύπησε τον έλικα του UAV που βρίσκεται στο πίσω μέρος του, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η συνέχιση της πτήσης του.

Το CBS έκανε μια προσομοίωση της επίμαχης πτήσης, βάσει των στοιχείων του αμερικανικού Πενταγώνου.

Δείτε το:

Τα MQ-9, που χρησιμοποιούνται από τις ΗΠΑ για την παρακολούθηση της περιοχής, ακόμα και από πριν την έναρξη του πολέμουστην Ουκρανία, μπορούν να πετάξουν έως και 50.000 πόδια, σύμφωνα με την Πολεμική Αεροπορία, και διαθέτουν αισθητήρες και δυνατότητες συλλογής πληροφοριών και αναγνώρισης για εκτεταμένες χρονικές περιόδους.