OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

MQ-9 Reaper: Με ποιο «κόλπο» ο Τραμπ θα «ξεκλειδώσει» την πώληση drones στη Σαουδική Αραβία

05/09/2025 - 21:05
MQ-9 Reaper

REUTERS/Janis Laizans/File Photo

Share on FacebookShare on Twitter

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα πάρει δραστικά μέτρα για να καταφέρει να εκπληρώσει την υπόσχεσή του στη Σαουδική Αραβία, να της προμηθεύσει εκατοντάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου MQ-9 Reaper.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα «επανερμηνεύσει» μια συνθήκη (38 ετών) για τον έλεγχο των εξοπλισμών, σύμφωνα με έναν Αμερικανό αξιωματούχο και τέσσερα άτομα που γνωρίζουν το σχέδιο.

Η νέα ερμηνεία θα «ξεκλειδώσει» την πώληση περισσότερων από 100 drones MQ-9 στη Σαουδική Αραβία, την οποία το βασίλειο ζήτησε την περασμένη άνοιξη και θα αποτελέσει μέρος μιας ευρύτερης συμφωνίας όπλων ύψους 142 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ανακοινώθηκε τον Μάιο. Σύμμαχοι των ΗΠΑ στον Ειρηνικό και την Ευρώπη έχουν επίσης εκφράσει ενδιαφέρον.

Χαρακτηρίζοντας τα drones ως αεροσκάφη, όπως το F-16, και όχι ως πυραυλικά συστήματα, οι ΗΠΑ θα παρακάμψουν τη συμφωνία 35 εθνών για το Καθεστώς Ελέγχου Τεχνολογίας Πυραύλων (MTCR) που υπέγραψαν το 1987.

Η νέα πολιτική θα επιτρέψει στην General Atomics, την Kratos και την Anduril, οι οποίες κατασκευάζουν μεγάλα drones, να πουλάνε ευκολότερα τα προϊόντα τους στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με την τρέχουσα ερμηνεία του MTCR, η πώληση πολλών στρατιωτικών drones υπόκειται σε αυστηρό έλεγχο και δεν πωλούνται, εκτός εάν υπάρχει επιτακτικός λόγος ασφαλείας και ο αγοραστής συμφωνεί να χρησιμοποιήσει τα όπλα αυστηρά σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Το MTCR αρχικά είχε ως στόχο να περιορίσει την πώληση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς που μπορούν να μεταφέρουν όπλα μαζικής καταστροφής. Αν και τα drones εφευρέθηκαν πολλά χρόνια αργότερα, θεωρήθηκαν ότι εντάσσονται στο πεδίο εφαρμογής του MTCR λόγω της ικανότητάς τους να πετούν σε μεγάλες αποστάσεις και να μεταφέρουν όπλα.

Οι κατασκευαστές drones των ΗΠΑ αντιμετωπίζουν έντονο ανταγωνισμό στο εξωτερικό, ιδίως από Ισραηλινούς, Κινέζους και Τούρκους ανταγωνιστές.

Η Τουρκία υπέγραψε την MTCR το 1997, αλλά τα drones τύπου ΤΒ2 Bayraktar είναι μικρότερης εμβέλειας και ελαφρύτερα.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι οι νέες κατευθυντήριες γραμμές θα επιτρέψουν στις ΗΠΑ «να γίνουν ο κορυφαίος προμηθευτής drones αντί να παραχωρήσουν αυτόν τον χώρο στην Τουρκία και την Κίνα».

Ο Λευκός Οίκος αναμένεται να διαφημίσει την κίνηση αυτή ως μέρος της ευρύτερης πρωτοβουλίας του Τραμπ για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ. Ωστόσο, οι υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ελέγχου των όπλων προειδοποιούν ότι υπάρχει κίνδυνος να τροφοδοτήσει τη βία και την αστάθεια σε περιοχές όπως η Μέση Ανατολή και η Νότια Ασία.

Πηγή: Reuters

Tags: DRONESMQ-9 REAPERΗΠΑΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ

Related Posts

ελικόπτερα - Ισπανία - Airbus
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Η Ισπανία έκλεισε συμφωνία για 100 ελικόπτερα από την Airbus: Στο πακέτο τα H145M και τα NH90

19/12/2025 - 07:31
SAMP/T NG
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

SAMP/T NG: Νέες δοκιμαστικές βολές σε Ιταλία και Γαλλία – Το 2026 και 2027 οι παραδόσεις

18/12/2025 - 20:34
Λουκασένκο - oreshnik
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Oreshnik: Στη Λευκορωσία από χθες ο ρωσικός υπερηχητικός πύραυλος, ανακοίνωσε ο Λουκασένκο

18/12/2025 - 18:14

Διαβάστε Επίσης

ΓΕΕΘΑ: Yπεγράφη το «Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΠΣΣ) Ελλάδας – Αρμενίας» για το 2026

Οι σοροί 1.003 πεσόντων στρατιωτών επέστρεψαν στην Ουκρανία – Η Ρωσία παρέλαβε 26 σορούς

Τουρκία: Ρωσικό drone τύπου Orlan-10 έπεσε κοντά στην Κωνσταντινούπολη

Ειρωνικά μηνύματα και ερωτήματα Ρώσων στη συνέντευξη του Πούτιν

Καβγάς Καιρίδη – Δαβάκη για την απουσία Δένδια από την Επιτροπή Εθνικής Άμυνας της Βουλής

Το Ισραήλ απήγγειλε κατηγορίες εις βάρος ενός Ρώσου πολίτη για κατασκοπεία υπέρ του Ιράν

SBU: Η Ουκρανία έπληξε με drone πετρελαιοφόρο του ρωσικού «σκιώδους στόλου» στη Μεσόγειο [vid]

Χαμάς: «Ελπίζουμε το Ισραήλ να σταματήσει τις παραβιάσεις στη Γάζα μετά τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ»

Top News

Γιώργος Μαζωνάκης: «Δεν έχω λόγο να πω ψέματα» λέει ο νεαρός που του έκανε μήνυση - «Ο Γιώργος δεν ήθελε να συνεργαστεί μαζί του» υποστηρίζει συνεργάτης του τραγουδιστή

Μπήκαν στην Ποσειδώνος οι πρώτες κάμερες με ΑΙ που θα στέλνουν αυτόματα «ραβασάκια» - Δείτε φωτογραφίες

Άρης Μουγκοπέτρος: Φοράω το χέρι τρεις μέρες, ήρθαν οι κόρες μου, το χαϊδέψαν και είπαν «μπαμπά το μιμί πέρασε»

Νίκος Παππάς: Σε καμία περίπτωση δεν τον γρονθοκόπησα - Καταδικάζω την πράξη μου και ντρέπομαι

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert