Murad: «Αντίστροφη μέτρηση» για την επιχειρησιακή λειτουργία του τουρκικού ραντάρ τύπου AESA – Ενσωματώθηκε στο Akinci

Σύμφωνα με όσα μετέδωσαν τουρκικά αμυντικά μέσα ενημέρωσης, η τουρκική κατασκευάστρια Aselsan είναι πολύ κοντά να θέσει σε επιχειρησιακή λειτουργία το νέο ραντάρ AESA τύπου Murad. Μάλιστα, οι Τούρκοι τεχνικοί ενσωμάτωσαν το Murad στο μη επανδρωμένο αεροσκάφος Akinci και σε ένα τζετ, την ταυτότητα του οποίου δεν διευκρίνισαν.

Επίσης, αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά οι δοκιμαστικές πτήσεις των αεροσκαφών και των UAV με ενσωματωμένο το ραντάρ Murad, ώστε η Aselsan να είναι κοντά στην επιχειρησιακή ανάπτυξη του τουρκικής κατασκευής ραντάρ ενεργητικής ηλεκτρονικής σάρωσης (AESA) εντός του 2024.

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο ραντάρ θα ενσωματωθεί επίσης στο μη επανδρωμένο αεροσκάφος τύπου ANKA-3, στο μη επανδρωμένο μαχητικό αεροσκάφος Kizilelma, στο εκπαιδευτικό – ελαφρύ μαχητικό αεροσκάφος Hürjet, στα αναβαθμισμένα μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16 Block 30 στο πλαίσιο του προγράμματος ÖZGÜR και στο μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων επόμενης γενιάς τύπου Kaan.

Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά εξοπλιστικά προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, στην προσπάθεια της κυβέρνησης Ερντογάν να «απεξαρτηθεί» από ξένα οπλικά συστήματα και εν γένει αμυντικές τεχνολογίες, ειδικά όσων είναι αμερικανικής προέλευσης, κάτι που έχει επιτευχθεί ήδη σε ένα βαθμό, όπως για παράδειγμα με τους πυραύλους τύπου Gokdogan και Bozdogan που είναι ουσιαστικά «αντιγραφές» των αμερικανικών πυραύλων τύπου AIM-120 AMRAAM και AIM-9X αντίστοιχα.

Ανοιχτές πηγές πληροφόρησης αναφέρουν ότι το νέο τουρκικό ραντάρ AESA τύπου Murad θα έχει πολλαπλές λειτουργίες που θα επιτρέπει στο αεροσκάφος να εκτελεί παράλληλα αποστολές κατά εναέριων και χερσαίων στόχων με αυτόματη αναγνώρισή τους, ενώ θα έχει ενισχυμένες ικανότητες στον ηλεκτρονικό πόλεμο, όντας ιδιαίτερα ανθεκτικό σε επιθέσεις ηλεκτρονικού πολέμου από τον εχθρό.

Φωτογραφία αρχείου Reuters