MURAD: Τουρκικό F-16 πέταξε για πρώτη φορά με το εγχώρια κατασκευασμένο ραντάρ τύπου AESA [vid]

Tα μαχητικά αεροσκάφη F-16 Ozgur της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποίησαν την πρώτη τους πτήση με το εγχώρια κατασκευασμένο ραντάρ ενεργητικής ηλεκτρονικής σάρωσης (AESA), MURAD.

Το πρόγραμμα Ozgur έχει στόχο την αναβάθμιση του τουρκικού στόλου των μαχητικών F-16 Block 30 με αεροηλεκτρονικά συστήματα της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.

Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία ASELSAN, η πτήση του F-16 με το νέο σύστημα είχε στόχο τη συλλογή δεδομένων για περαιτέρω δοκιμές και ανάπτυξη του τουρκικού ραντάρ.

Δείτε το βίντεο που δημοσίευσε η ASELSAN: 

To MURAD αναμένεται να ενσωματωθεί και στις υπόλοιπες πλατφόρμες που αναπτύσσει εγχώρια η Τουρκία, όπως το μη επανδρωμένο αεροσκάφος τύπου ANKA-3, στο μη επανδρωμένο μαχητικό αεροσκάφος Kizilelma, στο εκπαιδευτικό – ελαφρύ μαχητικό αεροσκάφος Hürjet και στο μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων επόμενης γενιάς τύπου Kaan.

Η ενσωμάτωση του νέου ραντάρ στα F-16 Block 30 θα «ευθυγραμμίσει» τις δυνατότητές τους με τα F-16 Block 70, προσφέροντας περισσότερη διαλειτουργικότητα και ομοιογένεια στον στόλο των μαχητικών της ΠΑ, όπως υποστηρίζει η ASELSAN και ο επικεφαης της Προεδρίας Αμυντικών Βιομηχανιών (SSB) της Τουρκίας, Χαλούκ Γκιουργκιούν.

Tο νέο τουρκικό ραντάρ AESA τύπου Murad θα έχει πολλαπλές λειτουργίες που θα επιτρέπει στο αεροσκάφος να εκτελεί παράλληλα αποστολές κατά εναέριων και χερσαίων στόχων με αυτόματη αναγνώρισή τους, ενώ θα έχει ενισχυμένες ικανότητες στον ηλεκτρονικό πόλεμο, όντας ιδιαίτερα ανθεκτικό σε επιθέσεις ηλεκτρονικού πολέμου από τον εχθρό.