«Μυστήριο» με τη Sukhoi: Αναπτύσσει νέο ελαφρύ stealth μαχητικό ;

Πληθαίνουν οι φήμες πως η πασίγνωστη κατασκευάστρια εταιρεία μαχητικών αεροσκαφών Sukhoi, έχει «στα σκαριά» ένα πρόγραμμα ανάπτυξης που θα αφορά ένα νέο stealth ελαφρύ μαχητικό αεροσκάφος, με πηγή της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας να επιβεβαιώνει αυτές τις πληροφορίες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ρωσικού κρατικού πρακτορείου ειδήσεων TASS, η πηγή αυτή δήλωσε ότι «η εταιρεία Sukhoi πράγματι βρίσκεται στο στάδιο ανάπτυξης ενός νέου αεροσκάφους, ενός μονοκινητήριου μαχητικού αεροσκάφος με προηγμένες ιδιότητες stealth και με σαφή προσήλωση σε επιθετικές αποστολές και επιχειρήσεις.

Ειδικότερα, η πηγή της ρωσικής αεροπορικής βιομηχανίας τόνισε ότι το νέο αεροσκάφος της Sukhoi θα είναι «ελαφρύ», θα διαθέτει ένα μόνο κινητήρα και θα έχει μέγιστο βάρος απογείωσης 18 τόννους, ενώ θα μπορεί να αναπτύξει μέγιστη ταχύτητα  πάνω από 2 Mach. Επιπρόσθετα, θα είναι ικανό να πραγματοποιεί τρομερούς ελιγμούς, ενώ θα έχει αναβαθμισμένες ικανότητες απογείωσης και προσγείωσης χάρη σε ένα σύστημα ελέγχου κατεύθυνσης πρόωσης του κινητήρα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Rostec, Σεργκέι Τσεμέζοφ δήλωσε σε δημοσιογράφους τον Δεκέμβριο του 2020 ότι η εταιρεία εργάζεται πάνω στην ιδέα ενός προηγμένου ελαφριού και μεσαίου επιπέδου μαχητικού αεροσκάφους, καθώς επίσης και στην ανάπτυξη ενός προηγμένου μη επανδρωμένου αεροσκάφους. Επίσης, είχε δηλώσει ότι αυτά τα προγράμματα ανάπτυξης γίνονται με πρωτοβουλία της Sukhoi, δίχως κρατική χρηματοδότηση και υποστήριξη».

Συμπερασματικά, είναι σαφές και αδιαμφισβήτητο ότι η ρωσική εταιρεία κάτι «ετοιμάζει» ωστόσο θα πρέπει να περιμένουμε ακόμα προκειμένου να μάθουμε περισσότερες πληροφορίες και πιο λεπτομερή στοιχεία και δεδομένα για το νέο αυτό μαχητικό αεροσκάφος, που θα έχει ως σημείο αναφοράς stealth χαρακτηριστικά και προηγμένο σύστημα πρόωσης.

Με πληροφορίες TASS / Φωτογραφία αρχείου