OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

N3: Όπλα που θα διαβάζουν το ανθρώπινο μυαλό κατασκευάζει η DARPA

24/05/2019 - 08:26
N3: Όπλα που θα διαβάζουν το ανθρώπινο μυαλό κατασκευάζει η DARPA
Share on FacebookShare on Twitter

Η πτέρυγα έρευνας και ανάπτυξης του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας, DARPA, εργάζεται πάνω στην τεχνολογία που θα διαβάζει και θα γράφει με βάση τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Το επίκεντρο δεν είναι ο έλεγχος του νου, αλλά ο έλεγχος του μηχανήματος, επιτρέποντας στον ανθρώπινο εγκέφαλο να στέλνει οδηγίες απευθείας στις μηχανές.

Ο στόχος της διαδικασίας είναι ο έλεγχος των μηχανών στο σημείο που θα λειτουργούσαν εάν οι άνθρωποι μπορούσαν να τις ελέγξουν με ένα κράνος ή μια συσκευή τοποθετημένη στο κεφάλι, καθιστώντας ευκολότερη τη λειτουργία τέτοιων συστημάτων.

Ο εγκέφαλος κάνει τα φυσικά γεγονότα να συμβαίνουν μετατρέποντας τις σκέψεις σε δράση, στέλνοντας οδηγίες μέσω του νευρικού συστήματος στα όργανα, τα άκρα και τα άλλα μέρη του σώματος.

Στέλνει δηλαδή ακούραστα μια συνεχή ροή εντολών για να κάνει τα πάντα, από την οδήγηση ενός αυτοκινήτου μέχρι την προετοιμασία του πρωινού. Για τη λειτουργία των σημερινών μηχανών, οι άνθρωποι χρειάζονται έναν μεσάζοντα, ένα σύστημα φυσικού ελέγχου που χειρίζεται τα χέρια, τα δάχτυλα και τα πόδια.

Τι θα συνέβαινε αν οι άνθρωποι μπορούσαν να παραλείψουν τον μεσάζοντα, λειτουργώντας μια μηχανή μόνο με τη σκέψη; Η DARPA λοιπόν, χρηματοδοτεί την πρωτοβουλία Nursing Neurotechnology Next Generation (N3). Ο στόχος του N3 είναι να δημιουργήσει ένα σύστημα ελέγχου για μηχανές – συμπεριλαμβανομένων και των όπλων – που μπορούν να αλληλεπιδράσουν άμεσα με τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Σύμφωνα με το IEEE Spectrum, το DARPA πειραματίζεται με «μαγνητικά πεδία, ηλεκτρικά πεδία, ακουστικά πεδία (υπέρηχους) και φως» ως μέσα ελέγχου των μηχανών.

Η επανάσταση στην τεχνολογία των όπλων

Οι συνέπειες μιας τέτοιας τεχνολογίας θα είναι τεράστιες. Αντί να σχεδιάζουν περίπλοκα χειριστήρια και συστήματα ελέγχου για κάθε μηχανή ή όπλο, οι μηχανικοί θα μπορούσαν αντ’ αυτού να δημιουργήσουν απλά ένα σύστημα ελέγχου που λειτουργεί με τη σκέψη. Η ευέλικτη τεχνολογία γίνεται πιο εύκολη, καθώς δεν απαιτεί ξεχωριστό σύστημα ελέγχου.

Αυτό θα μπορούσε να ισχύει και για τις ειδοποιήσεις και τα δεδομένα: όπως επισημαίνει το IEEE Spectrum, οι διαχειριστές δικτύου θα μπορούν να αντιλαμβάνονται τις εισβολές σε δίκτυα υπολογιστών. Το DAPRA, βέβαια, όντας κομμάτι του Πενταγώνου είναι σίγουρο ότι θα χρησιμοποιήσει αυτήν τη νευροτεχνολογική διεπαφή στους εξοπλισμούς.

Η DARPA έχει συνάψει συμβόλαια ανάπτυξης σε έξι ομάδες για ποσά έως και 19,48 εκατομμύρια δολάρια το καθένα. Κάθε ομάδα έχει ένα χρόνο για να αποδείξει την ικανότητά της να διαβάζει και να γράφει στον ιστό του εγκεφάλου με μια 18μηνη περίοδο δοκιμών σε ζώα που θα ακολουθήσει.

Το επόμενο και τελευταίο βήμα του πρότζεκτ N3 θα περιλαμβάνει τις ανθρώπινες δοκιμές.

Πηγή: PopularMechanics

Tags: DARPAN3ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΜΥΑΛΟΜΗΧΑΝΕΣ

Related Posts

C-27J
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

C-27J Spartan: Time critical το πρόγραμμα FOS και εκσυγχρονισμού – Οι δύο πυλώνες αναγέννησης των μεταφορικών αεροσκαφών

17/03/2026 - 05:08
εξοπλιστικό πακέτο - ΚΥΣΕΑ
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Στο ΚΥΣΕΑ στις 23 Μαρτίου το εξοπλιστικό πακέτο των 5 δισ. ευρώ

16/03/2026 - 18:48
αντιαεροπορικός θόλος - Επιτροπή εξοπλισμών
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Πέρασαν από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο αντιαεροπορικός θόλος, η αναβάθμιση των F-16 Block 50, τα έργα στην Ανδραβίδα και η FOS για τα C-27

16/03/2026 - 17:55

Διαβάστε Επίσης

Καιρός σήμερα: Τοπικές βροχές στα κεντρικά και νότια – Δείτε αναλυτικά

Σαν σήμερα: Το 1926 ιδρύεται η Ακαδημία Αθηνών

Το Ιράν προειδοποεί: «Τα Στενά του Ορμούζ δεν θα επιστρέψουν στην κατάσταση που ήταν πριν τον πόλεμο» – Συγκεντρώσεις στην Τεχεράνη [vids]

Ισραήλ: «Θα κυνηγήσουμε και θα εξουδετερώσουμε τον Μοτζτάμπα Χαμενεΐ», δηλώνει ο στρατός

Ιράν: Βλήμα έπεσε κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο του Μπουσέρ – Νέες εκρήξεις στη Βαγδάτη

Reuters: Οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν τη Συρία να στείλει στρατό στον Λίβανο για να βοηθήσει στον αφοπλισμό της Χεζμπολάχ

«Χειρουργικά πλήγματα» των IDF εναντίον μελών της δύναμης Basij σε σημεία ελέγχου στην Τεχεράνη [vids]

«ΑΡΙΑΔΝΗ 26»: Εντυπωσιακά πλάνα από την πολυεθνική άσκηση ναρκοπολέμου του Πολεμικού Ναυτικού

Top News

Γιολάντα Καλογεροπούλου για Σταύρο Σβήγκο: «Η κόρη μου όταν τον γνώρισε δεν του έδωσε σημασία»

Αγγελική Ηλιάδη: Το νέο μήνυμα μετά την αποκάλυψη περί κακοποίησης - «Μιλάμε χωρίς ντροπή, χωρίς ενοχές»

Γιώργος Ασημακόπουλος: «Με κατασκόπευε κάτω από το σπίτι, ερχόταν στη δουλειά μου»

Η συγκινητική αφιέρωση του Μίλτου Πασχαλίδη στον Αλέξη Τσίπρα: «Κάθε νότα μέχρι το τέλος είναι αφιερωμένη σε σένα»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert