Naval Strike Missile: Η Λετονία κοντά στην προμήθεια του παράκτιου πυραυλικού συστήματος

Η Λετονία είναι κοντά στην προμήθεια παράκτιου πυραυλικού συστήματος που θα χρησιμοποιεί τα προηγμένα βλήματα επιφανείας – επιφανείας τύπου Naval Strike Missile, μετά από έγκριση της Υπηρεσίας για την Συνεργασία στην Άμυνα και την Ασφάλεια των ΗΠΑ, που έδωσε το «πράσινο φως» για την έναρξη του εξοπλιστικού προγράμματος μέσω Ξένων Στρατιωτικών Πωλήσεων (FMS).

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, η πώληση του παράκτιου πυραυλικού συστήματος μαζί με έναν σημαντικό αριθμό τακτικών και εκπαιδευτικών βλημάτων αλλά και παρελκόμενο εξοπλισμό, υλικοτεχνική υποστήριξη και συντήρηση, υπολογίστηκε στα 110 εκατομμύρια δολάρια και πλέον το Κογκρέσο καλείται να πάρει την τελική απόφαση για το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Σημειώνεται ότι ο πύραυλος επιφανείας – επιφανείας πέμπτης γενιάς τύπου Naval Strike Missile μπορεί να εντοπίζει και να καταστρέφει εχθρικούς στόχους σε αποστάσεις μεγαλύτερες από τα 100 ναυτικά μίλια, χρησιμοποιώντας αδρανειακό σύστημα πλοήγησης, GPS και σύστημα πλοήγησης TRN (terrain-reference navigation) το οποίο υπολογίζει την θέση και την πορεία του βλήματος βάσει της μορφολογίας του εδάφους και του υψομέτρου.

Επίσης, διαθέτουν τεχνολογία Αυτόνομης Αναγνώρισης Στόχου (Autonomous Target Recognition) στον ανιχνευτή του πυραύλου διασφαλίζει ότι εντοπίζεται και καταστρέφεται αποτελεσματικά ο σωστός στόχος. Τέλος, ο NSM έχει βάρος 407 κιλά, μήκος 3,96 μέτρα και μπορεί να εκτοξευθεί από διάφορες πλατφόρμες ενάντια σε ναυτικούς και χερσαίους στόχους, αναπτύσσοντας ταχύτητες από 0,7 έως και 0,9 Mach.