Naval Strike Missile: Η Λετονία υπέγραψε την προμήθεια των πυραυλικών συστημάτων παράκτιας άμυνας

Όπως ανέφερε το Υπουργείο Άμυνας της Λετονίας, την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023, ο Υπουργός Άμυνας Αντρίς Σπρουντς και ο Πρέσβης των ΗΠΑ στη Λετονία, Κρίστοφερ Ρόμπινσον, ανακοίνωσαν επισήμως τη συμφωνία για την αγορά των πυραυλικών συστημάτων παράκτιας άμυνας τύπου Naval Strike Missile που κατασκευάζονται από κοινού από τη νορβηγική εταιρεία Kongsberg και την αμερικανική εταιρεία Raytheon.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι δύο αξιωματούχοι, το συνολικό κόστος του εξοπλιστικού προγράμματος ανέρχεται στα 105 εκατομμύρια δολάρια. Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ θα χρηματοδοτήσουν το 70% της προμήθειας και η Λετονία θα καλύψει το υπόλοιπο 30% του κόστους, ενώ υπολογίζεται ότι οι παραδόσεις θα; ολοκληρωθούν το 2027.

Πρόκειται για ένα πυραυλικό σύστημα που χρησιμοποιούνται επίσης από άλλα κράτη μέλη του NATO, όπως οι ΗΠΑ, η Πολωνία, η Γερμανία, η Νορβηγία, η Ρουμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς και η Ολλανδία. Υπενθυμίζεται ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε εγκρίνει την πώληση των συστημάτων τύπου Naval Strike Missile στις 2 Μαΐου του 2023, ενώ πρόσφατα έδωσε το «πράσινο φως» και για την πώληση συστημάτων τύπου HIMARS στη χώρα της Βαλτικής.

Τα πυραυλικά συστήματα εδάφους – επιφανείας πέμπτης γενιάς τύπου Naval Strike Missile μπορούν να εντοπίζει και να καταστρέφουν εχθρικούς στόχους σε αποστάσεις μεγαλύτερες από τα 100 ναυτικά μίλια, χρησιμοποιώντας αδρανειακό σύστημα πλοήγησης, GPS και σύστημα πλοήγησης TRN (terrain-reference navigation) το οποίο υπολογίζει την θέση και την πορεία του βλήματος βάσει της μορφολογίας του εδάφους και του υψομέτρου.

Επίσης, διαθέτουν τεχνολογία Αυτόνομης Αναγνώρισης Στόχου (Autonomous Target Recognition) στον ανιχνευτή του πυραύλου διασφαλίζει ότι εντοπίζεται και καταστρέφεται αποτελεσματικά ο σωστός στόχος. Τέλος, ο NSM έχει βάρος 407 κιλά, μήκος 3,96 μέτρα και μπορεί να εκτοξευθεί από διάφορες πλατφόρμες ενάντια σε ναυτικούς και χερσαίους στόχους, αναπτύσσοντας ταχύτητες από 0,7 έως και 0,9 Mach.