NGAD και F/A-XX: Τα σχέδια των ΗΠΑ για τα μαχητικά έκτης γενιάς στον προϋπολογισμό του 2025

Ο προτεινόμενος προϋπολογισμός του Πενταγώνου για το οικονομικό έτος 2025 περιλαμβάνει σημαντικές εξελίξεις για τα αντίστοιχα προγράμματα της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ για την ανάπτυξη των μαχητικών αεροσκαφών μάχης έκτης γενιάς NGAD και F/A-XX, όσον αφορά την χρηματοδότηση.

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ (USAF) ζητά 815 εκατομμύρια δολάρια για τη συνέχιση του προγράμματος Next Generation Air Dominance, μια σημαντική αύξηση σε σχέση με το αίτημα του περασμένου έτους. Το Πολεμικό Ναυτικό, από την άλλη πλευρά, επιδιώκει να μειώσει σχεδόν 1 δισεκατομμύριο δολάρια τις δαπάνες για το πρόγραμμα F/A-XX, σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο παρουσίασε το αίτημά του για τον προϋπολογισμό για το οικονομικό έτος 2025, συνολικού ύψους 850 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Στο αίτημά της για τον προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2024, η USAF ζήτησε μόνο 276 εκατομμύρια δολάρια για να συνεχίσει το πρόγραμμα NGAD.

Το μαχητικό αεροσκάφος NGAD προορίζεται φαινομενικά να αντικαταστήσει το F-22 Raptor, αλλά το αεροσκάφος επόμενης γενιάς θα έχει πολύ πιο εκτεταμένες δυνατότητες και θα μπορεί να εκτελεί ευρύτερο φάσμα ρόλων.

Μεγάλες περικοπές στο πρόγραμμα F/A-XX του αμερικανικού ΠΝ

Τα σχέδια του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ (US Navy) για το μαχητικό έκτης γενιάς F/A-XX φαίνονται να κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ζητά περίπου 454 εκατομμύρια δολάρια για αυτό το πρόγραμμα για το οικονομικό έτος 2025, από τα σχεδόν 1,53 δισεκατομμύρια δολάρια που ζήτησε πέρυσι.

Καθώς, όμως, το Κογκρέσο θα έχει τον τελευταίο λόγο για ολόκληρο τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ για το οικονομικό έτος 2025, υπάρχει η πιθανότητα η χρηματοδότηση για τα προγράμματα NGAD της Πολεμικής Αεροπορίας και F/A-XX του Πολεμικού Ναυτικού να είναι διαφορετική από αυτή που έχει ζητηθεί.

H USAF θέλει να αποσύρει εκατοντάδες αεροσκάφη το 2025

Επίσης, η USAF ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να περιορίσει τις συνολικές προγραμματισμένες αγορές F-15EX Eagle II από 104 σε 98.

Η υπηρεσία θεέλι να αποσύρει συνολικά 250 μαχητικά αεροσκάφη στον προϋπολογισμό του 2025. Αναλυτικά:

Με πληροφορίες από: The War Zone, Breaking Defense