OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

NGAD: Ξεκίνησε η φάση σχεδιασμού και κατασκευής του stealth μαχητικού έκτης γενιάς των ΗΠΑ

02/06/2022 - 12:03
NGAD
Share on FacebookShare on Twitter

Το απόρρητο πρόγραμμα ανάπτυξης stealth μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων έκτης γενιάς «Next Generation Air Dominance – NGAD» πλέον έχει εισέλθει στο στάδιο «Engineering and Manufacturing Development – EMD», όπου πραγματοποιούνται οι πρώτες μηχανικές κατασκευές και αποτελεί το τελευταίο «βήμα» πριν την γραμμή παραγωγής.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πολιτικός προϊστάμενος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, Φρανκ Κένταλ, σε εκδήλωση του Heritage Foundation, η USAF εργάζεται σε πρώιμα πειραματικά πρωτότυπα του προγράμματος NGAD από το 2015, με στόχο την δημιουργία βασικών τεχνολογιών που θα λειτουργούσαν ως τα «θεμέλια» και την βάση των κατασκευαστικών εργασιών κατά την διάρκεια της παραγωγής των αεροσκαφών.

Από την κατασκευή στην επιχειρησιακή ανάπτυξη

Με την πάροδο των ετών και την εξέλιξη του σύγχρονου πεδίου επιχειρήσεων, η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία αποφάσισε να προχωρήσει στην ανάπτυξη μιας «οικογένειας συστημάτων», δηλαδή την παραγωγή ενός μεικτού συνόλου επανδρωμένων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών, το οποίο τελικά κατέληξε να είναι το Next Generation Air Dominance υπό τη σημερινή μορφή του.

Ο Φρανκ Κένταλ τόνισε ότι για τα προγράμματα της USAF χρειάζονται συνήθως περίπου επτά χρόνια ώστε να φτάσουν από την φάση του «Engineering and Manufacturing Development», όπου βρίσκεται τώρα το πρόγραμμα ανάπτυξης του NGAD, στο στάδιο της αρχικής επιχειρησιακής ικανότητας (Initian Operational Capability). Ωστόσο, ο ίδιος διευκρίνισε ότι η φετινή χρονιά πρέπει να θεωρείται το έτος έναρξης για την φάση EMD και όχι το 2015 και συνεπώς οι αξιωματούχοι της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ εκτιμούν ότι τα νέα stealth μαχητικά αεροσκάφη έκτης γενιάς θα τεθούν σε επιχειρησιακή λειτουργία στα τέλη της τρέχουσας δεκαετίας.

Το τρομακτικό κόστος του NGAD

Υπενθυμίζεται ότι ο Κένταλ είχε δηλώσει πριν από περίπου ένα μήνα στο Κογκρέσο ότι το πρόγραμμα ανάπτυξης NGAD θα είναι το πιο ακριβό εξοπλιστικό πρόγραμμα στην ιστορία, διότι το κάθε αεροσκάφος θα κοστίζει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια. Μάλιστα, η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία ζήτησε από το Κογκρέσο σχεδόν 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια για το NGAD στον προϋπολογισμό του 2023, συμπεριλαμβανομένων 133 εκατομμυρίων δολαρίων ως χρηματοδότηση για έρευνα, ανάπτυξη, δοκιμές και αξιολόγηση των αεροσκαφών.

NGAD

Αν οι υπολογισμοί των αξιωματούχων της USAF ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα ακόμα και σε έναν σχετικό βαθμό, αυτό σημαίνει ότι ένα μαχητικό τύπου NGAD θα έχει το διπλάσιο κόστος από ένα stealth μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς F-35, που πλέον κοστολογείται στα 80 εκατομμύρια ανά μονάδα.

Ο Φρανκ Κένταλ είχε υπογραμμίσει ότι το NGAD θα είναι «απίστευτα αποτελεσματικό», αλλά παράλληλα θα πρέπει να πλαισιώνεται από λιγότερο δαπανηρές αεροπορικές δυνάμεις και πλατφόρμες, για να επεκτείνεται η επιχειρησιακή του εμβέλεια, εκτελώντας αποστολές σε σχηματισμό «σμήνους» μαζί με αυτόνομα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία με τη σειρά τους θα πρέπει να έχουν το μισό κόστος του NGAD, κάτι που σημαίνει ότι θα κοστίζουν το ίδιο……με ένα F-35.

Tags: NEXT GENERATION AIR DOMINANCENGADSTEALTHUAVUSAFΜΑΧΗΤΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ

Related Posts

SPIKE NLOS - όπλα - δόγμα αποτροπής
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Όπλα μακράς εμβέλειας: Ο πόλεμος αποστάσεως και το νέο δόγμα που προκαλεί ανησυχία στην Τουρκία

05/12/2025 - 05:03
ΚΙΜΩΝ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

«ΚΙΜΩΝ»: «Ερχόμαστε σύντομα», το μήνυμα του πληρώματος της πρώτης ελληνικής φρεγάτας FDI [vid]

04/12/2025 - 20:00
MiG-29
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Ουκρανικά drones έπληξαν ρωσικό μαχητικό MiG-29 σε αεροπορική βάση στην Κριμαία [vid]

04/12/2025 - 18:55

Διαβάστε Επίσης

Ρωσία: Πυρκαγιά σε τερματικό σταθμό αερίου και λιμάνι μετά από ουκρανική επίθεση [vids]

Όπλα μακράς εμβέλειας: Ο πόλεμος αποστάσεως και το νέο δόγμα που προκαλεί ανησυχία στην Τουρκία

Καιρός σήμερα: Μικρή πτώση της θερμοκρασίας – Πού προβλέπονται ισχυρές βροχές

Σαν σήμερα: Το 1831 αρχίζει η Ε’ Εθνοσυνέλευση στο Άργος για να ψηφίσει νέο Σύνταγμα

«Το NATO πρέπει να είναι έτοιμο να ανταποκριθεί σε υβριδικές απειλές», λέει ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της συμμαχίας

Κονγκό και Ρουάντα υπέγραψαν ειρηνευτική συμφωνία παρουσία Τραμπ, αλλά οι μάχες συνεχίζονται

Βρετανία και Νορβηγία ενώνουν τις δυνάμεις τους για να «κυνηγούν» ρωσικά υποβρύχια και να προστατεύουν τις υποδομές στη Βόρεια Θάλασσα

Eastern Sentry: Η Γερμανία ανέπτυξε πέντε Eurofighter και 150 στρατιώτες στην Πολωνία

Top News

Καιρός: Σφοδρές καταιγίδες από την κακοκαιρία Byron - Οι 10 περιοχές που βρίσκονται στο επίκεντρο

Η κακοκαιρία Byron «έπνιξε» Μάνδρα, Μέγαρα και Νέα Πέραμο - Βίντεο με τους ορμητικούς χειμάρρους

Συνεχίζεται το ράλι τιμών στα τρόφιμα: Πρωταθλητές με αυξήσεις έως 93%, ψάρια και θαλασσινά

Συνταγή για σούπα βελουτέ ψητής κολοκύθας με γαρίδες

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert