«Νίκη» Rafale απέναντι στα F/A-18: Το ινδικό ΠΝ θέλει τα γαλλικά μαχητικά- «Έρχεται» συμφωνία ;

Σύμφωνα με ινδικά αλλά και γαλλικά μέσα ενημέρωσης, το ινδικό Πολεμικό Ναυτικό προτίμησε τα Rafale έναντι των αμερικανικών μαχητικών F/Α-18 E/F Super Hornet στον διαγωνισμό που αφορούσε την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών που θα αναπτύσσονται με το νέο ινδικό αεροπλανοφόρο INS Vikrant, προς αντικατάσταση των παλαιών ρωσικών μαχητικών MiG-29.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Γάλλος πρέσβης στην Ινδία, Εμμανουέλ Λεναί, δήλωσε ότι η χώρα του είναι πρόθυμη να παράσχει στην Ινδία την «καλύτερη τεχνολογία» για τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεών της Ινδίας, ενώ πρόσθεσε ότι το Παρίσι είναι μια «εξαιρετική επιλογή» για να βοηθήσει στην οικοδόμηση μιας στρατιωτικής-βιομηχανικής βάσης.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο χώρες ετοιμάζεται να υπογράψουν συμφωνία πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, τον ερχόμενο Μάρτιο στο περιθώριο της επίσκεψης του Γάλλου Προέδρου Εμμάνουελ Μακρόν στο Νέο Δελχί, για την προμήθεια  26 μαχητικών αεροσκαφών 4++ γενιάς τύπου Rafale στη ναυτική έκδοση «M», σε μια χρονική συγκυρία με ιδιαίτερο συμβολισμού αφού το 2023, η Ινδία και η Γαλλία θα γιορτάσουν επίσης την 25η επέτειο της στρατηγικής τους συνεργασίας.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, καθώς η επιλογή των Rafale επιτρέπει στην Ινδία, που ήδη διαθέτει 36 «ριπές ανέμου» να ενσωματώσει τα νέα μαχητικά πιο σύντομα, λόγω εξοικείωσης και αξιοποίησης της υφιστάμενης υλικοτεχνικής υποστήριξης. Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι η Ινδία υπέγραψε πρόσφατα συμφωνία με την γαλλική Naval Group για την αναβάθμιση των υποβρυχίων κλάσης Kalvari.