Νορβηγία: Θα αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες της στο 2% του ΑΕΠ λόγω της ρωσικής επιθετικότητας

Η Νορβηγία σχεδιάζει να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες της μέχρι ένα επίπεδο ίσο με το 2% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), όπως δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε. «Η κατάσταση της πολιτικής ασφαλείας είναι σοβαρή. Πρέπει να ζήσουμε με μια πιο επικίνδυνη και απρόβλεπτη Ρωσία, πιθανόν για πολύ καιρό», ανέφερε σε δήλωσή του ο Στέρε.

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε σήμερα με τους ηγέτες αντίπαλων κομμάτων στο κοινοβούλιο προκειμένου να συζητήσει το επικείμενο μακροπρόθεσμο σχέδιο για τον στρατό της χώρας. Η Νορβηγία σκόπευε μέχρι τώρα να φθάσει τον στόχο του ΝΑΤΟ για αμυντικές δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ μέχρι το 2026.

Σημειώνεται ότι προ ολίγων ημερών, ο Πολωνός πρόεδρος, Αντρέι Ντούντα, δήλωσε ότι οι χώρες μέλη του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού (NATO) πρέπει να αυξήσουν τους στρατιωτικούς προϋπολογισμούς τους από το 2% στο 3% του ΑΕΠ τους, αντιδρώντας στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σήμερα, ο στόχος του NATO είναι οι στρατιωτικές δαπάνες να ανέρχονται στο 2% του ΑΕΠ, ποσοστό όμως που δεν φθάνουν αρκετά κράτη μέλη. Η Βαρσοβία έχει ήδη ανακοινώσει πως θα αφιερώσει το 4% του ΑΕΠ της στην άμυνα. «Θέλω να προτείνω στο εγγύς μέλλον (…) οι χώρες του NATO να αποφασίσουν μαζί ότι η απαίτηση της συμμαχίας θα είναι να δαπανάται όχι το 2%, αλλά το 3% του ΑΕΠ για την άμυνα», ανέφερε ο κ. Ντούντα πριν από την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον και στις Βρυξέλλες.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters