NSM: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσε το «πράσινο φως» στη Λετονία για την αγορά των αντιπλοϊκών πυραύλων

Εκτόξευση Naval Strike Missile

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη 3 Μαΐου 2023, ότι εγκρίνει την πώληση του πυραυλικού συστήματος παράκτιας άμυνας NSM (Naval Strike Missile) στη Λετονία, για 110 εκατομμύρια δολάρια.

Η κυβέρνηση της Λετονίας ζήτησε να αγοράσει ένα σύστημα αντιπλοϊκών πυραύλων NSM, συμπεριλαμβανομένων τακτικών και εκπαιδευτικών πυραύλων, μαζί με σχετικό εξοπλισμό, ανταλλακτικά και εκπαίδευση.

Η προτεινόμενη πώληση (FMS) θα βελτιώσει την ικανότητα της Λετονίας να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες και μελλοντικές απειλές στην Βαλτική Θάλασσα. Η αυξημένη δραστηριότητα της Ρωσίας στην περιοχή, έχει οδηγήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις της Λετονίας να εξοπλίζονται και να εκπαιδεύονται με εντατικούς ρυθμούς, ειδικά από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022.

Το Naval Strike Missile είναι ένας αντιπλοϊκός πύραυλος που αναπτύχθηκε από τη νορβηγική εταιρεία Kongsberg Defense & Aerospace (KDA).

Από το 2022, έχει επιλεγεί από χώρες όπως η Νορβηγία, η Πολωνία, η Μαλαισία, η Γερμανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιαπωνία, η Ρουμανία, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Ισπανία.

Το NSM ζυγίζει 400 kg (με ενισχυτή) χωρίς ενισχυτή, έχει μήκος 3,96 μέτρα και εμβέλεια πάνω από 200 χιλιόμετρα. Έχει μέγιστη ταχύτητα 0,93 Mach (316 m/s, 1.040 ft/s) και μπορεί να εκτοξευθεί από πλοία και χερσαίες πλατφόρμες.

Η Λετονία προχωρά τρία εξοπλιστικά προγράμματα που αφορούν πυραύλους επιφανείας – επιφανείας τύπου Naval Strike Missile (NSM), πολλαπλούς εκτοξευτές τύπου HIMARS και συστήματα αεράμυνας μέσου βεληνεκούς. Ελπίζει ότι οι αμυντικές δαπάνες θα φτάσουν το 3 τοις εκατό του ΑΕΠ μέχρι το 2027.

Με πληροφορίες από: Navy Recognition