OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Ο Καναδάς θα ξαναρχίσει τις εξαγωγές εξαρτημάτων drone στην Τουρκία μετά την ένταξη της Σουηδίας από το ΝΑΤΟ

26/01/2024 - 21:23
Τουρκία
Share on FacebookShare on Twitter

Ο Καναδάς και η Τουρκία κατέληξαν σε συμφωνία για την επανέναρξη των καναδικών εξαγωγών εξαρτημάτων drone με αντάλλαγμα περισσότερη διαφάνεια σχετικά με το πού χρησιμοποιούνται, και θα τεθεί σε ισχύ αφού η Άγκυρα ολοκληρώσει την επικύρωση της Σουηδίας για το NATO, σύμφωνα με δύο πηγές που επικαλείται σε σημερινό του δημοσίευμα το Reuters.

Μετά από 20 μήνες καθυστέρησης, η Τουρκία ενέκρινε αυτήν την εβδομάδα την ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία.

Η Τουρκία αναμένεται να στείλει τα τελικά έγγραφα στην Ουάσιγκτον το συντομότερο την Παρασκευή , και έτσι θα «ανοίξει το δρόμο» στον Καναδά να άρει αμέσως τους ελέγχους εξαγωγών που υιοθέτησε το 2020.

Η συμφωνία επετεύχθη στις αρχές Ιανουαρίου μετά από μήνες συνομιλιών, σύμφωνα με την μία πηγή.

Ο Καναδάς ανέστειλε τις πωλήσεις τεχνολογίας drone στην Τουρκία το 2020, αφού κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο εξοπλισμός του που συνδέεται με drones τουρκικής κατασκευής χρησιμοποιήθηκε από το Αζερμπαϊτζάν κατά τη μάχη με τις αρμενικές δυνάμεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Η Οτάβα διέκοψε τις συνομιλίες για την άρση τους το 2022, όταν η Άγκυρα εξέφρασε αντιρρήσεις τόσο για τις υποψηφιότητες της Φινλανδίας όσο και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο, ξανάρχισε τις συνομιλίες μετά τη σύνοδο κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ τον περασμένο Ιούλιο.

Τι προβλέπει η συμφωνία

Η συμφωνία προβλέπει ότι η Άγκυρα θα παρέχε στην Οτάβα πληροφορίες για τους τελικούς χρήστες καναδικού εξοπλισμού, ειδικά εάν επανεξαχθεί σε μη μέλη του ΝΑΤΟ, ανέφεραν οι πηγές.

Η «διαδικασία κοινοποίησης», που είναι τυπική στο πλαίσιο του διεθνούς εμπορίου όπλων, καλύπτει αισθητήρες Wescam που χρησιμοποιούνται στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 της Τουρκίας και άλλα αγαθά διπλής χρήσης και εξαγωγές που σχετίζονται με όπλα.

Η Άγκυρα έχει επανειλημμένα επικρίνει τους ελέγχους των εξαγωγών ως αντίθετους με το πνεύμα της συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Στο παρελθόν αντιμετώπισε επίσης εμπορικά εμπάργκο από τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Σουηδία για τις εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο και τις επιχειρήσεις της στη βόρεια Συρία.

Ενώ η Άγκυρα κάλεσε τον Καναδά να άρει τους περιορισμούς, είπε επίσης ότι σύντομα θα είναι σε θέση να παράγει μόνη της τα εξαρτήματα των drone που εισάγει. Αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, της Αιθιοπίας και του Πακιστάν, έχουν αγοράσει τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη μετά τις επιτυχίες τους στο πεδίο της μάχης.

Την Τρίτη, το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε ότι φιλοξένησε τη υφυπουργό Εξωτερικών του Καναδά, Σίντι Τερμορσούιζεν, για συνομιλίες για «περιφερειακά και διεθνή ζητήματα», χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Deputy Minister Ambassador Burak Akçapar met with Cindy Termorshuizen, Associate Deputy Minister of Foreign Affairs @CanadaFP.

During the meeting, current regional and international issues were discussed. pic.twitter.com/R5WqaLsGO7

— Turkish MFA (@MFATurkiye) January 23, 2024

Πηγή: Reuters

Tags: DRONESΕΜΠΑΡΓΚΟ ΟΠΛΩΝΕΝΤΑΞΗ ΣΟΥΗΔΙΑΣ ΣΤΟ NATOΚΑΝΑΔΑΣΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

SPIKE NLOS - όπλα - δόγμα αποτροπής
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Όπλα μακράς εμβέλειας: Ο πόλεμος αποστάσεως και το νέο δόγμα που προκαλεί ανησυχία στην Τουρκία

05/12/2025 - 05:03
ΚΙΜΩΝ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

«ΚΙΜΩΝ»: «Ερχόμαστε σύντομα», το μήνυμα του πληρώματος της πρώτης ελληνικής φρεγάτας FDI [vid]

04/12/2025 - 20:00
MiG-29
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Ουκρανικά drones έπληξαν ρωσικό μαχητικό MiG-29 σε αεροπορική βάση στην Κριμαία [vid]

04/12/2025 - 18:55

Διαβάστε Επίσης

Όπλα μακράς εμβέλειας: Ο πόλεμος αποστάσεως και το νέο δόγμα που προκαλεί ανησυχία στην Τουρκία

Καιρός σήμερα: Μικρή πτώση της θερμοκρασίας – Πού προβλέπονται ισχυρές βροχές

Σαν σήμερα: Το 1831 αρχίζει η Ε’ Εθνοσυνέλευση στο Άργος για να ψηφίσει νέο Σύνταγμα

«Το NATO πρέπει να είναι έτοιμο να ανταποκριθεί σε υβριδικές απειλές», λέει ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της συμμαχίας

Κονγκό και Ρουάντα υπέγραψαν ειρηνευτική συμφωνία παρουσία Τραμπ, αλλά οι μάχες συνεχίζονται

Βρετανία και Νορβηγία ενώνουν τις δυνάμεις τους για να «κυνηγούν» ρωσικά υποβρύχια και να προστατεύουν τις υποδομές στη Βόρεια Θάλασσα

Eastern Sentry: Η Γερμανία ανέπτυξε πέντε Eurofighter και 150 στρατιώτες στην Πολωνία

«ΚΙΜΩΝ»: «Ερχόμαστε σύντομα», το μήνυμα του πληρώματος της πρώτης ελληνικής φρεγάτας FDI [vid]

Top News

Eurovision 2026: Παραμένει το Ισραήλ στον διαγωνισμό - Αποχωρούν Ολλανδία, Ισπανία, Ιρλανδία και Σλοβενία

Σκληρή σύγκρουση Κωνσταντοπούλου και Μαγειρία στην εξεταστική του ΟΠΕΚΕΠΕ: «Τρώτε με χρυσά κουτάλια» - «Είστε πλεύση λασπολογίας»

Σπύρος Μαρτίκας: Φίλος του τον διαψεύδει για την συμμορία των καζίνο - «Δεν γνωρίζω τα μέλη του κυκλώματος, του δάνεισα 200.000 ευρώ ως δάνειο»

Κακοκαιρία Byron: Νόμιμη η απουσία των δημοσίων υπαλλήλων που δεν θα μπορούν να προσέλθουν την Παρασκευή

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert