Ο κορονοϊός πέτυχε το ακατόρθωτο: «Νίκησε» τα F-35!

Τα αμερικανικά stealth μαχητικά F-35 μπορεί να είναι ανίκητα στον αέρα αλλά, ούτε αυτά, κατάφεραν να ξεφύγουν από την «λαίλαπα» του κορονοϊού που μαστίζει τον πλανήτη.

Η κατασκευάστρια εταιρεία, Lockheed Martin, σταμάτησε τη γραμμή παραγωγής των stealth μαχητικών F-35 στην Ιαπωνία, για τουλάχιστον μια εβδομάδα εξαιτίας της απότομης αύξησης των κρουσμάτων, ενώ στην Ιταλία, ο μεγαλύτερος υποστηρικτής των F-35 στην Ευρώπη, ζητήθηκε σε μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού να δουλέψει από το σπίτι.

«Γνωρίζουμε πως η κατασκευή των μαχητικών F-35 σταμάτησε στις χώρες που πλήττονται από την εξάπλωση του ιού» ανέφερε σε δήλωση της η υφυπουργός άμυνας των ΗΠΑ, Ellen Lord, «όπως είναι φυσικό αυτή η εξέλιξη καθυστερεί τα εξοπλιστικά μας προγράμματα αλλά δουλεύουμε ώστε η ζημιά να μην είναι ανεπανόρθωτη» τόνισε καθησυχαστικά.

Μεγάλος «ασθενής» η οικονομία

O πανικός λόγω του κοροναϊού προκάλεσε την Παρασκευή νέο κραχ στα χρηματιστήρια , τα οποία καταγράφουν τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, με τη μείωση της αξίας των μετοχών να φθάνει τα 5 τρισ. δολάρια. Η κατρακύλα των τιμών δεν έδειξε σημάδια επιβράδυνσης, καθώς οι κύριες ευρωπαϊκές αγορές έκαναν βουτιά 2-3% μετά το άνοιγμα τους και η συνεχιζόμενη αναζήτηση ασφάλειας ώθησε τις αποδόσεις των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου σε νέα χαμηλά επίπεδα – ρεκόρ.

Οι ελπίδες ότι η επιδημία, που ξεκίνησε στην Κίνα, θα τελείωνε σε λίγους μήνες και ότι η οικονομική δραστηριότητα θα επέστρεφε γρήγορα στα φυσιολογικά επίπεδα διαλύθηκαν αυτή την εβδομάδα, καθώς εκτινάχθηκε ο αριθμός των κρουσμάτων διεθνώς. Τα στοιχήματα που μπαίνουν τώρα είναι ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα μειώσει τα επιτόκια τον επόμενο μήνα και ότι άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες θα ακολουθήσουν, επιχειρώντας να προστατεύσουν τις οικονομίες από τα προβλήματα και να αποτρέψουν μία παγκόσμια ύφεση.

«Οι επενδυτές επιχειρούν να προεξοφλήσουν το χειρότερο σενάριο και ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι τι θα συμβεί τώρα στις ΗΠΑ και άλλες μεγάλες χώρες εκτός της Ασίας», δήλωσε ο επικεφαλής για τις ασιατικές μετοχές της SEI Investments. «Αυτή η περίοδος είναι πολύ αβέβαιη, κανείς δεν ξέρει πραγματικά την απάντηση και οι αγορές είναι πραγματικά πανικόβλητες», πρόσθεσε.

Οι αποδιαρθρώσεις στο διεθνές εμπόριο και τις εφοδιαστικές αλυσίδες, το κλείσιμο σχολείων και οι ακυρώσεις μεγάλων εκδηλώσεων έχουν κάνει πιο ζοφερή την προοπτική για την παγκόσμια οικονομία, η οποία ήδη πάλευε με τις επιπτώσεις από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας .

Με πληροφορίες από: Business Insider