Οι ΗΠΑ ενέκριναν την πώληση πυραύλων HIMARS και JSOW στο Μαρόκο

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε το αίτημα του Μαρόκου να αγοράσει συστήματα πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας M142 HIMARS και πυραύλους τύπου Joint Stand Off Weapons (JSOW).

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Υπηρεσίας Συνεργασίας της Αμυντικής Ασφάλειας (DSCA) των ΗΠΑ, οι δύο συμφωνίες θα κοστίσουν σχεδόν 800 εκατομμύρια δολάρια, περίπου 524,2 εκατομμύρια δολάρια για τα συστήματα HIMARS και 250 εκατομμύρια δολάρια για τους πυραύλους JSOW, συμπεριλαμβανομένου του σχετικού εξοπλισμού.

Στη συμφωνία συμπεριλαμβάνονται 18 εκτοξευτές HIMARS, 40 συστήματα τακτικών πυραύλων M57 (ATACMS), 36 συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης καθοδηγουμενων πυραύλων M31A2 (GMLRS), 40 βόμβες ολίσθησης AGM-154 JSOW, τις οποίες διαθέτει και η ελληνική Πολεμική Αεροπορία, και σχετικός εξοπλισμός.

Πύραυλος JSOW εκτοξεύεται από ένα F-16 της USAF.

«Αυτή η προτεινόμενη πώληση θα υποστηρίξει την εξωτερική πολιτική και την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών συμβάλλοντας στη βελτίωση της ασφάλειας ενός σημαντικού συμμάχου εκτός ΝΑΤΟ που εξακολουθεί να είναι σημαντική δύναμη για την πολιτική σταθερότητα και την οικονομική πρόοδο στη Βόρεια Αφρική», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Το Μαρόκο σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τους πυραύλους JSOW στα μαχητικά της αεροσκάφη F-16, παρέχοντας βελτιωμένες δυνατότητες στην αποτελεσματική άμυνα των κρίσιμων θαλάσσιων οδών, καθώς οι περιφερειακές αντιπαλότητες με την Αλγερία αυξάνονται. Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος αμυντικός προμηθευτής της Αλγερίας και διατηρεί στενή στρατηγική συνεργασία με τη χώρα..

Με πληροφορίες από: Defence Blog / Φωτογραφία αρχείου Reuters