Οι S-400 στην Τουρκία «μπλοκάρουν» την αγορά F-35 στην Μέση Ανατολή [pics]

Και ενώ στο περσινό Dubai Airshow, η πιο έντονη φημολογία στρεφόταν στην ενδεχόμενη απόκτηση των stealth μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς F-35, από κράτη της Μέσης Ανατολής, φέτος αυτή η φήμη έχει «σωπάσει», με αρκετούς να ισχυρίζονται ότι την «ευθύνη» έχουν οι S-400 στην Τουρκία.

Η απόκτηση των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400 από την Άγκυρα έχει προκαλέσει «τριβές» εντός της συμμαχίας του NATO, αλλά και «πονοκέφαλο» σε κράτη της Μέσης Ανατολής που ήθελαν να αποκτήσουν το stealth μαχητικό F-35.

Αξιωματούχος εντός της βιομηχανίας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι χώρες του Περσικού Κόλπου βρίσκονται εδώ και χρόνια «στο στόχαστρο»  της Lockheed Martin για πιθανές πωλήσεις του F-35,  αλλά αυτή τη στιγμή δεν νομίζω ότι θα υπάρξουν επικείμενες προτάσεις για οποιαδήποτε συμφωνία.

Το έμμεσο «μπλόκο» της Τουρκίας

Στη συνέχεια τόνισε πως ενώ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήταν ο πιο πιθανός υποψήφιος για την αγορά των stealth μαχητικών αεροσκαφών F-35, αυτό το σενάριο δεν φαίνεται να ισχύει πλέον, λόγω της απόκτησης των ρωσικών πυραύλων S-400 από την Τουρκία.

Αφού οι αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ δήλωσαν σαφώς ότι η Τουρκία δεν θα μπορέσει να αποκτήσει το μαχητικό αεροσκάφος F-35, αν δεν εγκαταλείψει το σχέδιό της για την ανάπτυξη του ρωσικού συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400, κάτι τέτοιο θα είναι εξαιρετικά πιθανό να συμβεί και σε άλλες χώρες που συνεργάζονται με την Ρωσία ή ακόμα και με την Κίνα, για την αγορά οπλικών συστημάτων.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του Πενταγώνου επανέλαβε, κατά την διάρκεια ενημέρωσης στις 29 Οκτωβρίου 2019, την απόφαση των ΗΠΑ για την απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα του F-35, λόγω της προόδου της Τουρκίας στην ανάπτυξη των S-400, ενώ τόνισε ότι όλες οι συμβάσεις με τις τουρκικές εταιρείες θα μεταφερθούν σε αμερικανικές εταιρείες μέχρι το Μάρτιο του 2020.

Τι αναφέρουν οι στρατιωτικοί αναλυτές

Ο Gary Schmitt, στρατιωτικός αναλυτής του American Enterprise Institute αναφέρει ότι: «Αφού δεν θα πουλήσεις ένα stealth μαχητό F-35 σε ένα νατοϊκό σύμμαχο όπως η Τουρκία, επειδή αγοράζει ρωσικό στρατιωτικό εξοπλισμό και οπλικά συστήματα, τότε είναι ακόμα πιο απίθανο να προχωρήσεις στην πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού, πόσο μάλλον ενός F-35 σε μια χώρα που δεν είναι καν ένας επίσημος σύμμαχος και διαθέτει ήδη ρωσικά οπλικά συστήματα, όπως χώρες της Μέσης Ανατολής».

Αυτό σημαίνει, ωστόσο, ότι οι ΗΠΑ πιθανότατα θα εξακολουθήσουν να βλέπουν με άλλο τρόπο τα κράτη του Κόλπου που θα αγοράζουν ρωσικά ή κινεζικά άρματα μάχης και συστήματα πυροβολικού, τονίζει ο Richard Aboulafia, ένας στρατιωτικός αναλυτής για τον όμιλο Teal, ενώ στη συνέχεια προσθέτει ότι οι χώρες που επιθυμούν να αποκτήσουν το stealth μαχητικό F-35, θα στερηθούν πιο εξελιγμένων δυνατοτήτων αεράμυνας, όπως προσφέρει το σύστημα S-400.

Ο ίδιος επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι: «Κανείς δε νοιάζεται για τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, αλλά αντιθέτως αν υπάρχουν ραντάρ που μπορούν να εντοπίσουν και να συλλέξουν και να ανταλλάξουν μεγάλο μέγεθος πληροφοριών, τότε αλλάζουν όλα και οι χώρες αυτές ξέρουν τους κανόνες».

Με αυτόν λοιπόν τον τρόπο, η απόκτηση και η ανάπτυξη των ρωσικών S-400 στην Τουρκία, έχει «μπλοκάρει» την ενδεχόμενη αγορά των stealth μαχητικών αεροσκαφών F-35 από κράτη της Μέσης Ανατολής.

Πηγή: Defense News / Φωτογραφία USAF