Ολλανδία: Ανθρωπιστικές οργανώσεις προσπαθούν να εμποδίσουν την εξαγωγή εξαρτημάτων για τα F-35 του Ισραήλ

Οργανώσεις που ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα προσέφυγαν σήμερα στο δικαστήριο της Ολλανδίας για να ζητήσουν να σταματήσει η εξαγωγή εξαρτημάτων για τα stealth μαχητικά αεροσκάφη F-35 στο Ισραήλ, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε χτυπήματα στη Γάζα.

Οι οργανώσεις ισχυρίζονται ότι η παράδοση εξαρτημάτων για τα αεροσκάφη πέμπτης γενιάς καθιστά την Ολλανδία συνένοχο στα «πιθανά εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από το Ισραήλ» στον πόλεμο του με τη Χαμάς.

Οι δικηγόροι ζητούν από το Περιφερειακό Δικαστήριο της Χάγης να εκδώσει διαταγή που απαγορεύει την εξαγωγή εξαρτημάτων F-35 που είναι αποθηκευμένα σε μια αποθήκη στην πόλη Woensdrecht.  «Το κράτος πρέπει να σταματήσει αμέσως την παράδοση εξαρτημάτων F-35 στο Ισραήλ», λέει στο δικαστήριο η δικηγόρος Liesbeth Zegveld.

Επικαλούμενη κυβερνητικά έγγραφα, η Zegveld υποστηρίζει ότι τα ολλανδικά τελωνεία ρώτησαν την κυβέρνηση εάν ήθελε να συνεχίσει τις εξαγωγές μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

«Η προειδοποίηση ότι τα μαχητικά αεροσκάφη μπορούν να συμβάλουν σε σοβαρές παραβιάσεις των νόμων του πολέμου δεν υπερβαίνει, για το ολλανδικό κράτος, τα οικονομικά του συμφέροντα και τη διπλωματική του φήμη», σημειώνει η ίδια.

Ο κυβερνητικός δικηγόρος Reimer Veldhuis προτρέπει το δικαστήριο να απορρίψει τις παρεμβάσεις των οργανώσεων, λέγοντας ότι ακόμη και αν υποστηρίξει τα νομικά επιχειρήματα των δικηγόρων για τα δικαιώματα και απαγόρευε τις εξαγωγές, «οι ΗΠΑ θα έβρισκαν άλλον τρόπο για ναπαραδώσουν αυτά τα εξαρτήματα στο Ισραήλ».

Πηγή: Times of Israel / Φωτογραφία αρχείου