Ολλανδία: «Πρόσω ολοταχώς» για την κατασκευή και ανάπτυξη προηγμένων USV ανθυποβρυχιακού πολέμου

Η Ολλανδία αποφάσισε με την σειρά της να επενδύσει στα μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας (USV), τα οποία έχουν αποδείξει την αξία τους στις επιχειρήσεις των ουκρανικών ναυτικών δυνάμεων, που έχουν προκαλέσει τεράστιες ζημιές στα πολεμικά πλοία και τις εγκαταστάσεις του ρωσικού Στόλου Μαύρης Θάλασσας.

Ειδικότερα, το Υπουργείο Άμυνας της Ολλανδίας υπέγραψε συμφωνία με τον οργανισμό «Dutch Naval Design» για την έναρξη του προγράμματος ανάπτυξης μη επανδρωμένων σκαφών επιφανείας (USV) που θα χρησιμοποιούνται για αποστολές ανθυποβρυχιακού πολέμου, σε συνεργασία με τα οργανικά ελικόπτερα των μελλοντικών φρεγατών του βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τα USV θα έχουν μήκος 12 μέτρα και θα μπορούν να λειτουργούν και να επιχειρούν αυτόνομα για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ θα διαθέτουν σόναρ και αισθητήρες τελευταίας τεχνολογίας, προκειμένου να εκτελούν αποτελεσματικά τις αποστολές ανθυποβρυχιακού πολέμου, για τις οποίες εξάλλου κατασκευάζονται.

Φρεγάτα του Βελγίου κλάσης Karel Doorman.

Οι νέες ολλανδικές και βελγικές φρεγάτες

Η κίνηση αυτή φαίνεται ότι σχετίζεται με την απόφαση της Ολλανδίας και του Βελγίου να κατασκευάσουν από κοινού νέες φρεγάτες ανθυποβρυχιακού πολέμου, όπως είχαμε γράψει στο OnAlert.gr. Τα νέα πολεμικά πλοία θα έχουν υβριδικό σύστημα ντίζελ-ηλεκτρικής πρόωσης και θα χαρακτηρίζονται από «stealth» ιδιότητες, ώστε να αποφεύγεται στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό ο εντοπισμός τους από εχθρικά υποβρύχια. Ακόμα, θα είναι εξοπλισμένες με προηγμένους αισθητήρες, ραντάρ και συστήματα ελέγχου πυρός, που θα ενσωματωθούν από την εταιρεία Thales.

Ολλανδία και Βέλγιο θα παραλάβουν από δύο φρεγάτες, προκειμένου να αντικαταστήσουν τις παλαιότερες φρεγάτες κλάσης Karel Doorman, ενώ όπως προβλέπει η συμφωνία, που υπέγραψαν στις 29 Ιουνίου η ολλανδική εταιρεία Damen  με το Υπουργείο Άμυνας της Ολλανδίας και την γαλλική εταιρεία Thales, η παράδοση της πρώτης προηγμένης φρεγάτας αναμένεται γίνει το 2029.

Με πληροφορίες και φωτογραφία από: Υπουργείο Άμυνας Ολλανδίας