Ολλανδία: Στέλνει στην Ουκρανία ναρκαλιευτικά πλοία κλάσης Alkmaar και συστήματα ραντάρ

Η Ολλανδία θα παραδώσει στην Ουκρανία δύο ναρκαλιευτικά πλοία για να βοηθήσουν στην ασφαλή διέλευση των πλοίων που μεταφέρουν σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα.

Η υπουργός Άμυνας, Κάισα Όλονγκρεν, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η χώρα σκοπεύει να προμηθεύσει την Ουκρανία με δύο ναρκαλιευτικά πλοία κλάσης Alkmaar.

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι η παράδοση των πλοίων στο Κίεβο θα ξεκινήσει το 2025, όταν θα φτάσουν τα νέα πλοία που θα τα αντικαταστήσουν. Πρόσθεσε ότι το ουκρανικό πλήρωμα θα ξεκινήσει την εκπαίδευση στα σκάφη το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Τα ναρκαλιευτικά θα βοηθήσουν στην εκκαθάριση των ρωσικών θαλάσσιων ναρκών στη Μαύρη Θάλασσα που εμποδίζουν την ασφαλή διέλευση εμπορικών πλοίων που μεταφέρουν σιτηρά.

Η Ουκρανία ήταν ο πέμπτος μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο το 2021, πίσω από τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τον Καναδά.

Η Ολλανδία θα παραδώσει επίσης συστήματα ραντάρ ανίχνευσης drone στην Ουκρανία, πρόσθεσε η Όλονγκρεν, χωρίς να αποκαλύψει το χρονοδιάγραμμα παράδοσης. Θα στείλει επίσης ένα αμφίβιο σύστημα γέφυρας M3 για να βοηθήσουν τις ουκρανικές δυνάμεις να κατασκευάσουν γρήγορα πλωτές γέφυρες, επιτρέποντας στα οχήματα να διασχίζουν ποτάμια.

Η Ολλανδία έχει παράσχει στρατιωτική βοήθεια αξίας 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου, συμπεριλαμβανομένων αυτοκινούμενων πυροβόλων, συστημάτων εκτόξευσης Patriot και αρμάτων μάχης.

Με πληροφορίες από: The Defense Post