Oniks: Η Ρωσία θέλει μέγιστη εμβέλεια 1.000 χιλιομέτρων στον υπερηχητικό πύραυλο cruise

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αναδείξει σημαντικά ζητήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα διαφόρων ειδών πυραύλων, όπως τα βλήματα τύπου Kalibr και Oniks, που «πρωταγωνιστούν» στις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις κατά ουκρανικών στόχων λόγω των δυνατοτήτων τους, ωστόσο φαίνεται ότι η Μόσχα δεν ικανοποιείται πλήρως και εξετάζει τρόπους για την τροποποίησή τους.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, Ρώσοι ειδικοί τεχνικοί και επιστήμονες έχουν ξεκινήσει ήδη να εργάζονται για την αναβάθμιση των πυραύλων cruise τύπου Oniks, προκειμένου να αυξήσουν την εμβέλειά τους στα 1.000 χιλιόμετρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος τύπος πυραύλων χρησιμοποιείται τόσο από μονάδες επιφανείας, δηλαδή φρεγάτες και κορβέτες αλλά και από υποβρύχια του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, ενώ είναι το βλήμα που χρησιμοποιεί και το πυραυλικό σύστημα παράκτιας άμυνας τύπου Bastion.

Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι ένα νέο σύστημα εκτόξευσης των υπερηχητικών πυραύλων τύπου Tsirkon θα είναι ικανό να εξοπλίζεται και να χρησιμοποιεί και υπερηχητικούς πυραύλους cruise τύπου Oniks, μια σημαντική εξέλιξη για τη δύναμη πυρός αλλά και την ομοιοτυπία των ρωσικών ναυτικών δυνάμεων. Σύμφωνα με ανοιχτές πηγές πληροφόρησης:

Μπορεί επίσης να αναπτύξει ταχύτητες έως 2,5 Mach, εξοπλισμένος με συμβατική πολεμική κεφαλή 250 κιλών.

Φωτογραφία αρχείου Υπουργείου Άμυνας Ρωσίας