OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Ώρα αποφάσεων για τα εξοπλιστικά: Το πρόγραμμα – «πακέτο» και για τους τρεις Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων

22/10/2024 - 05:08
εξοπλιστικά
Share on FacebookShare on Twitter

*Του Κώστα Σαρικά

Εντός των ερχόμενων ημερών ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας αναμένεται να ανακοινώσει το συνολικό εξοπλιστικό «πακέτο» που αφορά την ενίσχυση και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

O εξοπλιστικός σχεδιασμός, μέρος του οποίου είναι και η «Ατζέντα 2030» αλλά επεκτείνεται και την επόμενη δεκαετία, αναμένεται να ανακοινωθεί στην αρμόδια για τα εξοπλιστικά επιτροπή εξωτερικών και άμυνας της βουλής προκειμένου να εγκριθεί και να ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την υλοποίηση του.

Το εξοπλιστικό «πακέτο», σύμφωνα με πληροφορίες, θα διαχωρίζεται σε επιμέρους προγράμματα που θα αφορούν κάθε Κλάδο και θα έχουν άμεσο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο χαρακτήρα. Ήδη έχει προηγηθεί συνεργασία της πολιτικής ηγεσίας και με τα τρία Επιτελεία (ΓΕΣ, ΓΕΝ και ΓΕΑ) υπό την καθοδήγηση του ΓΕΕΘΑ, το οποίο άλλωστε θέτει και τις γενικές κατευθύνσεις με γνώμονα τις επιχειρησιακές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων και σύμφωνα με το αμυντικό δόγμα της χώρας προσαρμοσμένο στις σύγχρονες προκλήσεις.

Η προτεραιοποίηση των αναγκών – η οποία ήδη έχει πραγματοποιηθεί αμέσως μετά την επιλογή της τρέχουσας στρατιωτικής ηγεσίας τον περασμένο Ιανουάριο – λαμβάνει υπόψη τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας. Τα οικονομικά δεδομένα που αφορούν τις  Ένοπλες Δυνάμεις έχουν γνωστοποιηθεί στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία από το οικονομικό επιτελείο και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, ο οποίος άλλωστε  θα δώσει και το «πράσινο φως» για την υλοποίηση του προγράμματος. Την έγκριση από την βουλή θα ακολουθήσει η επικύρωση από το ΚΥΣΕΑ, όπως επιβάλλει η σχετική νομοθεσία για τα εξοπλιστικά για να δρομολογηθούν οι διαδικασίες.

ΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣ

Ο αντιαεροπορικός «θόλος» βρίσκεται στην κορυφή των προγραμμάτων που αναλογούν στον Στρατό Ξηράς, καθώς ειλημμένη απόφαση αποτελεί η θωράκιση της χώρας έναντι κάθε απειλής από αέρος, είτε αυτή αφορά μη επανδρωμένα UCAV, είτε βαλλιστικούς πυραύλους είτε κάθε άλλο εναέριο επιθετικό οπλικό σύστημα. Οι συζητήσεις με το Ισραήλ βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, με το συνολικό κόστος του προγράμματος να αγγίζει τα 2 δις ευρώ.

Στα εξοπλιστικά «πακέτα» του Στρατού Ξηράς περιλαμβάνεται η ενίσχυση με νέους Πολλαπλούς Εκτοξευτές Πυραύλων (MLRS), καθώς ο εκσυγχρονισμός των MLRS M270AO τους οποίους διαθέτει ήδη στο οπλοστάσιο του φαίνεται ότι κρίνεται οικονομικά ασύμφορος. Ήδη το ελληνικό Επιτελείο – όπως έχει αποκαλύψει το Onalert.gr – βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με την ισραηλινή Εlbit για την αγορά των MLRS PULS.

PULS

H απόκτηση ΤΟΜΑ βρίσκεται στις προτεραιότητες του Στρατιωτικού Επιτελείου, το οποίο έχει προχωρήσει σε νέο αίτημα προς τους Αμερικανούς για παραχώρηση επιχειρησιακών Bradley έπειτα από την απόρριψη των 62 μεταχειρισμένων-παροπλισμένων TOMA, λόγω πολύ υψηλού κόστους επαναφοράς το οποίο ο Νίκος Δένδιας προσδιόρισε στα 8 εκατομμύρια ευρώ ανά τεθωρακισμένο. Στο εξοπλιστικό πρόγραμμα του Στρατού Ξηράς περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η σταδιακή αντικατάσταση του τροχαίου υλικού αλλά και ο εκσυγχρονισμός των ατομικών υλικών του προσωπικού.

Bradley

 

ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ

Έπειτα από την απόφαση για απόκτηση και 4ης φρεγάτας Belharra, κορυφαία προτεραιότητα στα εξοπλιστικά του Πολεμικού Ναυτικού αποτελεί για τον Στόλο ο εκσυγχρονισμός των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ κλάσης «ΥΔΡΑ». Το τελικό ποσό που θα διατεθεί θα καθορίσει το «πακέτο» αναβάθμισης των πλοίων, με το Πολεμικό Ναυτικό να έχει ήδη στα χέρια του σχετικές προσφορές από την κοινοπραξία TKMS-Thales Nederlands.

Ο εκσυγχρονισμός των τεσσάρων υποβρυχίων 214 κλάσης «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» θεωρείται δεδομένος με ταυτόχρονη έναρξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος για αγορά καινούργιων υποβρυχίων, ενώ έχει αποφασιστεί να προχωρήσει και ο εκσυγχρονισμός των πυραυλακάτων Super Vita κλάσης «ΡΟΥΣΣΕΝ».

Η απόκτηση κορβετών, όπως ήδη έχει αναφέρει το Onalert.gr, παραμένει υπό εξέταση και σε άμεση σχέση με την εξέλιξη του προγράμματος ευρωκορβέτας, ενώ στον μακροχρόνιο σχεδιασμό εντάσσεται η συμμετοχή στο πρόγραμμα των φρεγατών Constellation.

ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

Στην Πολεμική Αεροπορία κυριαρχεί η είσοδος στο πρόγραμμα των stealth μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35, με βασική προτεραιότητα την έναρξη των έργων υποδομής στης 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα. Η απόκτηση των F-35 σηματοδοτεί και την απόσυρση των θρυλικών F-4 Phantom από το οπλοστάσιο της HAF.

Η ομαλή ολοκλήρωση του προγράμματος αναβάθμισης των 83 μαχητικών F-16 αποτελεί κύριο στόχο ώστε να δρομολογηθεί και το πρόγραμμα αναβάθμισης των 38 F-16 block 50, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Αεροπορικού Επιτελείου. Tαυτόχρονα αναμένεται η Πολεμική Αεροπορία να προχωρήσει στην απόκτηση νέων όπλων που θα εξοπλίσουν τόσο τα F-16 Viper όσο και τα F-35.

F-16 Block 30

Η απόκτηση αριθμού γαλλικών μαχητικών Rafale, τα οποία θα αντικαταστήσουν τα Mirage 2000-5, βρίσκεται στον προγραμματισμό του ΓΕΑ με την πολιτική ηγεσία να έχει συμφωνήσει. Τα δημοσιονομικά περιθώρια θα είναι αυτά που θα καθορίσουν τον χρόνο υλοποίησης αλλά και η πώληση των «δελταπτέρυγων», με την ελληνική πλευρά να πιέζει τους Γάλλους σε λύση – «πακέτο».

Tags: ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΑΤΑΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣ

Related Posts

Νορβηγία
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Η Νορβηγία θα αγοράσει ακόμη δύο υποβρύχια από την Γερμανία και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

05/12/2025 - 19:05
Serval
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

123 γαλλικά τεθωρακισμένα Serval και 92 Griffon αποκτά το Βέλγιο, με κόστος 1,15 δισ. ευρώ

05/12/2025 - 17:57
PULS
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

PULS: Πέρασε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής η αγορά των 36 ισραηλινών ΠΕΠ

05/12/2025 - 16:45

Διαβάστε Επίσης

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

Η Νορβηγία θα αγοράσει ακόμη δύο υποβρύχια από την Γερμανία και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Τουρκία δεν μπορεί να μπει στο SAFE – Το πρώτο τρίμηνο του 2026 μπορεί να γίνει το ΑΣΣ»

123 γαλλικά τεθωρακισμένα Serval και 92 Griffon αποκτά το Βέλγιο, με κόστος 1,15 δισ. ευρώ

Λίβανος: Kαλεί τον ΟΗΕ να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ για να σεβαστεί την εκεχειρία με την Χεζμπολάχ

PULS: Πέρασε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής η αγορά των 36 ισραηλινών ΠΕΠ

Επίσκεψη Πούτιν στην Ινδία: Στο επίκεντρο το ρωσικό πετρέλαιο, οι S-400 και τα Su-57

Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν: «Μήνυμα ισχύος» με ναυτικές ασκήσεις στον Κόλπο – Εκτόξευσαν βαλλιστικούς και πυραύλους cruise [vid]

Top News

Έφηβος στη Βρετανία για την εξάρτησή του από την κεταμίνη: «Ξεκίνησα στα 13, έφτασα να παίρνω 11 γραμμάρια την ημέρα»

«Προσοχή, Netflix»: Ξένοι αναλυτές για τις προκλήσεις και τους κινδύνους του mega-deal με τη Warner Bros

Κόνι Μεταξά - Τάσος Ξιαρχό: «Κάποιοι κρύβουν την πραγματικότητα για να αρέσουν στον κόσμο» υποστηρίζει η τραγουδίστρια

Οι αγρότες έχουν κόψει με μπλόκα 3 σημεία στην Αθηνών - Λαμίας: Δυόμιση ώρες παραπάνω το ταξίδι για Θεσσαλονίκη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert