Orlan-10: Ουκρανοί στρατιώτες «απέκτησαν» άθικτο το drone – Πλήγμα για τους Ρώσους [pics]

Οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις πραγματοποιούν τις τελευταίες ημέρες μια μεγάλη αντεπίθεση στην ευρύτερη περιοχή του Χαρκόβου, μέσω της οποίας έχουν ανακαταλάβει σημαντικές περιοχές, όπως το Κουπιάνσκ και το Ιζιούμ, ωστόσο έχουν αποκομίσει και άλλων ειδών «κέρδη», όπως πολύτιμος ρωσικός εξοπλισμός, οπλικά συστήματα και όπως φαίνεται ένα άθικτο drone τύπου Orlan-10.

Πλάνα που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τον Ουκρανό εθελοντή στρατιώτη Pavel Kashchuk, δείχνουν ένα μη επανδρωμένο εναέριο σύστημα, ρωσικής κατασκευής, τύπου Orlan-10 μέσα σε συσκευασίες μεταφοράς, το οποίο πιθανότατα εγκατέλειψαν οι Ρώσοι στρατιώτες κατά την διάρκεια της άτακτης υποχώρησής τους, λόγω της αιφνιδιαστικής ουκρανικής προέλασης.

Οι Ουκρανοί στρατιώτες που «απέκτησαν» το ρωσικό drone έψαξαν τα έγγραφα και διαπίστωσαν ότι το συγκεκριμένο Orlan-10 άνηκε σε στρατιώτες της 15ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού. Πρόκειται για μεγάλη απώλεια των Ρώσων, διότι αφενός είναι η πρώτη φορά που ένα πλήρες, άθικτο drone, μαζί με το σύστημα ελέγχου (ίσως και το εγχειρίδιο χρήσης), πέφτει στα χέρια των ουκρανικών δυνάμεων, αφετέρου οι Ουκρανοί (ενδεχομένως και δυτικές χώρες) έχουν πλέον την δυνατότητα να αναλύσουν την ρωσική τεχνολογία.

Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο drone χρησιμοποιείται αρκετά από τα ρωσικά στρατεύματα και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία, έχοντας καταφέρει σημαντικά και καταστροφικά πλήγματα σε ουκρανικά στρατιωτικά οχήματα. Έχει επιχειρησιακή εμβέλεια τα 1.400 χιλιόμετρα, ενώ το κόστους του κυμαίνεται από 80.000 έως 120.000 δολάρια, ανάλογα και την διαμόρφωσή του.

Φωτογραφία από Facebook