OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Ουκρανία: Εκπαίδευση στρατιωτών από Έλληνες Αξιωματικούς – Αμερικανικές πιέσεις για αποστολή των S-300

27/04/2022 - 05:19
S-300
Share on FacebookShare on Twitter

Του Κώστα Αλατζά

Περισσότερο και βαρύτερο οπλισμό για την αμυντική ενίσχυση της Ουκρανίας φέρεται να ζήτησε ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Lloyd Austin από τους ομολόγους του των σαράντα χωρών που συμμετείχαν στη συνάντηση που οργανώθηκε με πρωτοβουλία του στην αεροπορική βάση «Ramstein», στην Γερμανία, μετά την πρόσφατη επίσκεψή του αμερικανού υπουργού Άμυνας στο Κίεβο.

Όπως πληροφορείται το OnAlert, η αμερικανική πλευρά ασκεί πιέσεις σε συμμάχους εντός και εκτός ΝΑΤΟ για την αποστολή βαρέως τύπου οπλισμού στην Ουκρανία, με έμφαση τα αντιαεροπορικά συστήματα.  Στην ελληνική πλευρά έχει τεθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες το ζήτημα αποστολής των ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικών πυραύλων S-300 στην Ουκρανία, εντούτοις η Αθήνα επιμένει να μην ανταποκρίνεται στο αμερικανικό αίτημα επικαλούμενη τις αμυντικές ανάγκες της χώρας. 

Όπως εκτιμούν στρατιωτικοί αναλυτές, οι ΗΠΑ επιθυμούν διακαώς την αποστολή στρατιωτικού υλικού που θα βοηθήσει τις ουκρανικές δυνάμεις να αντισταθούν στις ρωσικές επιθέσεις που αποσκοπούν στη δημιουργία εδαφικών τετελεσμένων στην νοτιανατολική Ουκρανία. Για αυτό το λόγο, οι αμερικανικές πιέσεις για αποστολή αντιαεροπορικών συστημάτων στην Ουκρανία αναμένεται να ενταθούν το επόμενο διάστημα, ενώ παραμένει άγνωστο αν η Αθήνα θα εμείνει στη θέση της για το θέμα των S-300.

Η Ελλάδα πέραν της αποστολής του αμυντικού υλικού στην Ουκρανία τις πρώτες ημέρες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία πρόκειται να συμμετέχει στην εκπαίδευση στελεχών των ουκρανικών δυνάμεων. Όπως διευκρινίζουν πηγές του Πενταγώνου, η εκπαίδευση από Έλληνες αξιωματικούς, θα πραγματοποιηθεί σε συμμαχική χώρα της ανατολικής Ευρώπης και όχι επί ελληνικού ή ουκρανικού εδάφους.

Η συμμετοχή ΥΕΘΑ και ΓΕΕΘΑ στην συνάντηση των ΥΠΑΜ

Στη χθεσινή συνάντηση που έγινε στη Γερμανία συμμετείχε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος. Ο υπουργός Άμυνας στην τοποθέτησή του υπενθύμισε ότι η Ελλάδα είναι πλήρως συντεταγμένη στην επιβολή κυρώσεων, παρά το βαρύ οικονομικό τίμημα που συνεπάγονται. Επίσης τόνισε ότι η χώρα μας, κατόπιν διαβούλευσης με τους εταίρους στην Ε.Ε. και τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ, προσφέρει κάθε δυνατή ανθρωπιστική και αμυντική βοήθεια.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως έχει γράψει το OnAlert, η Ελλάδα προτίθεται να αποστείλει στη Βουλγαρία μία διμοιρία φορητών αντιαρματικών όπλων, η οποία θα ενταχθεί στη νατοϊκή δύναμη υψηλής ετοιμότητας, Very High Readiness Joint Task Force (VJTF), που αποτελεί τον πυρήνα της NRF, της δύναμης ταχείας αντίδρασης του ΝΑΤΟ. Για την αποστολή της ελληνικής δύναμης απαιτείται απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) το οποίο ακόμη δεν έχει συνεδριάσει.

Tags: NATOS-300ΕΛΛΑΔΑΗΠΑΟΥΚΡΑΝΙΑΥΕΘΑ

Related Posts

SAMP/T NG
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

SAMP/T NG: Η Γαλλία θα στείλει το σύστημα αεράμυνας νέας γενιάς στην Ουκρανία – Θα αναπτυχθεί ήδη από το 2026

23/12/2025 - 20:37
cv90
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

CV90: Η Λιθουανία ενέκρινε την απόκτηση 100 οχημάτων μάχης πεζικού μαζί με άλλα πέντε κράτη-μέλη του NATO

23/12/2025 - 18:25
Skynex
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Skynex: H Ιταλία παρέλαβε το πρώτο σύστημα αεράμυνας από την Rheinmetall με κύρια αποστολή την αντιμετώπιση των drones

23/12/2025 - 17:22

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1940 το υποβρύχιο Παπανικολής βυθίζει στα Στενά του Οτράντο τρία ιταλικά οπλιταγωγά

Τουρκία: Νεκρός ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Λιβύης, μετά τη συντριβή του αεροσκάφους του κοντά στην Άγκυρα

Τουρκία: Συνετρίβη το τζετ που μετέφερε τον αρχηγό του στρατού της Λιβύης κοντά στην Άγκυρα

«Η εκεχειρία στην Ουκρανία δεν θα θέσει τέλος στη ρωσική απειλή», προειδοποιεί ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών

SAMP/T NG: Η Γαλλία θα στείλει το σύστημα αεράμυνας νέας γενιάς στην Ουκρανία – Θα αναπτυχθεί ήδη από το 2026

Συρία: Αντιπροσωπεία έφτασε στη Μόσχα για συναντήσεις με Ρώσους αξιωματούχους – Στο επίκεντρο η συμφωνία με τους Κούρδους των SDF

Ντονέτσκ: Ο ουκρανικός στρατός αποσύρθηκε από την πόλη Σιβέρσκ – 13 στρατιώτες πιάστηκαν αιχμάλωτοι στη Σούμι

Πολεμικό Ναυτικό: Παρουσία του Αρχηγού ΓΕΝ ορκίστηκαν οι νέοι ΕΠΟΠ [pics]

Top News

Αίγυπτος: Στο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο η ηλιακή λέμβος του Χέοπα - Θα συντηρείται εκεί για τα επόμενα 4 χρόνια

Γιώργος Καπουτζίδης: «Δεν θα υπάρξει 3ος κύκλος, το "Πάρα Πέντε" πραγματικά ήταν η καρδιά μου»

Ελπίδα Ιακωβίδου για Τζώνη Καλημέρη: «Στην πρώτη μας γνωριμία του απευθύνθηκα στον πληθυντικό»

Στο Πάρα Πέντε: Οι πρωταγωνιστές παρακολούθησαν μαζί το reunion της σειράς - Σε βιντεοκλήση ο Γιώργος Καπουτζίδης

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert