Ουκρανία: Η Ισπανία στέλνει συστήματα αεράμυνας Aspide και Hawk

Σύντομα η Ουκρανία θα λάβει ένα σύστημα αεράμυνας Aspide και τέσσερα συστήματα αεράμυνας Hawk από την Ισπανία, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα.

«Δουλεύαμε για μεγάλο χρονικό διάστημα με τον Ισπανό ΥΠΕΞ, José Manuel, για να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία θα λάβει ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας από την Ισπανία το συντομότερο δυνατό. Βρίσκεται ήδη καθ’ οδόν προς την Ουκρανία και στο εγγύς μέλλον το κράτος μας θα ενισχύσει την αμυντική του ικανότητα».

«Θα λάβουμε το αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημαAspide και πυραύλους για αυτό, τέσσερα συστήματα αεράμυνας Hawk, αντιαρματικά πυραυλικά συστήματα, όπλα και οβίδες, καθώς και πρόσθετο στρατιωτικό εξοπλισμό», είπε ο Κουλέμπα σε συνέντευξη Τύπου με τον Ισπανό Υπουργό Εξωτερικών στο Κίεβο.

Οι ΥΠΕΞ Ισπανίας και Ουκρανίας στο Κίεβο

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι αυτό ακριβώς ζήτησε η Ουκρανία από την Ισπανία. «Αυτό ακριβώς θα μας βοηθήσει να προστατεύσουμε τις μη στρατιωτικές μας υποδομές», πρόσθεσε ο Κουλέμπα.

Οπως είχε αναφέρει και το OnAlert, ο ουκρανικός στρατός το τελευταίο διάστημα εκπαιδευόταν στη χρήση του χερσαίου αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος Aspide, στη Σαραγόσα της Ισπανίας. Το χερσαίο αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα Spada Aspide (SAM) είναι επίσης γνωστό ως Skyguard Aspide.

Ο Ισπανός ΥΠΕΞ στο Κίεβο.

Στις 14 Οκτωβρίου, ο Ουκρανός Υπουργός Άμυνας Ολέξι Ρέζνικοφ ανακοίνωσε ότι η Ισπανία παρέδωσε τέσσερα πυραυλικά συστήματα αεροπορικής άμυνας μεσαίας εμβέλειας τύπου Hawk στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη, UAV και πυραύλους που έχουν προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές και ανθρώπινες απώλειες.

Με πληροφορίες από: Ukrinform / Φωτογραφία αρχείου