Ουκρανία: «Η Ρωσία ξεμένει από πυραύλους υψηλής ακριβείας και θα αλλάξει τακτική»

Η Ρωσία έχει περίπου 100 ακόμα πυραύλους cruise υψηλής ακρίβειας, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας, Αντρίι Τσέρνιακ.

Η Ρωσία βασίζεται σε τρεις τύπους πυραύλων cruise υψηλής ακρίβειας στον πόλεμο της εναντίον της Ουκρανίας: τους πυραύλους Kalibr, τους Kh-101 και τους Kh-555. Ωστόσο, ο όγκος παραγωγής αποτυγχάνει να συμβαδίσει με τη δυναμική με την οποία οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιούν τους πυραύλους στην Ουκρανία, δήλωσε ο Τσέρνιακ στη συνέντευξή του σε ουκρανικό μέσο ενημέρωσης.

«Η Ρωσία έχει ακόμα χιλιάδες πυραύλους άλλων τύπων, οι οποίοι δεν χρησιμοποιούνται τόσο συχνά όσο οι προαναφερθέντες πύραυλοι cruise υψηλής ακρίβειας», σύμφωνα με τον Τσέρνιακ.

«Η Ρωσία μπορεί πλέον να παράγει όχι περισσότερους από 30-40 πυραύλους το μήνα. Αυτοί οι παλιοί πύραυλοι της σοβιετικής εποχής που έχουν σε υπηρεσία είτε δεν φτάνουν σε στόχους λόγω δυσλειτουργίας είτε έχουν περιορισμένο εύρος επίθεσης», εξήγησε ο Ουκρανός αξιωματούχος.

Η Ρωσία μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο αλλαγής τακτικής, λόγω της περιορισμένης επιτυχίας της στο πεδίο της μάχης, ανέφερε ο Τσέρνιακ με βάση τα δεδομένα της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Ουκρανίας.

«Το 95% των χερσαίων δυνάμεων της Ρωσίας συμμετέχει ήδη ενεργά στην ένοπλη επίθεση κατά της Ουκρανίας. Η Ρωσία δεν έχει άλλους στρατιώτες και εξοπλισμό για να πολεμήσει», είπε ο Τσέρνιακ. «Ως εκ τούτου, η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο να αυξήσει το στρατιωτικό της δυναμικό χρησιμοποιώντας περισσότερο τις αεροπορικές δυνάμεις».

Η ουκρανική αεράμυνα γίνεται όλο και πιο δυνατή κάθε μέρα και είναι σε θέση να καταρρίψει περισσότερους πυραύλους και drones. Τα ρωσικά αεροσκάφη θα ήταν πολύ πιο εύκολος στόχος, υποστήριξε ο Τσέρνιακ.

Επιπλέον, η Ρωσία μπορεί να αρχίσει να στοχεύει συχνότερα τις αποθήκες πετρελαίου προκειμένου να διαταράξει την παροχή πετρελαϊκών προϊόντων.

Πηγή: Euromaiden Press / Φωτογραφία αρχείου Reuters