OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Ουκρανία: Ο στρατός έχει παραλάβει τα πυρομαχικά διασποράς από τις ΗΠΑ αλλά δεν τα έχει χρησιμοποιήσει

13/07/2023 - 19:40
ΗΠΑ
Share on FacebookShare on Twitter

Η Ουκρανία έχει παραλάβει πυρομαχικά διασποράς, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού, σε διάστημα λιγότερο της μιας εβδομάδας αφότου οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα παραδώσουν στην Ουκρανία τέτοιου είδους πυρομαχικά.

Ο Βαλέρι Σέρτσεν, εκπρόσωπος της στρατιωτικής διοίκησης της μονάδας «Τάβρια» στην νότιο Ουκρανία, επιβεβαίωσε τις δηλώσεις που έκανε στο CNN ο διοικητής της μονάδας «Τάβρια», στρατηγός Ολεξάντρ Ταρνάφσκι, ότι η Ουκρανία μόλις παρέλαβε πυρομαχικά διασποράς αλλά δεν τα έχει χρησιμοποιήσει ακόμη.

Τα πυρομαχικά διασποράς είναι «στα χέρια των αμυντικών μας δυνάμεων», δήλωσε ο Σέρτσεν στην ουκρανική τηλεόραση χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

«Μόλις τα παραλάβαμε, δεν τα έχουμε χρησιμοποιήσει ακόμη, αλλά μπορούν να αλλάξουν ριζικά (το πεδίο της μάχης). Ο εχθρός επίσης αντιλαμβάνεται, ότι αποκτώντας τέτοια πυρομαχικά θα έχουμε ένα πλεονέκτημα. Ο εχθρός θα εγκαταλείψει εκείνο το τμήμα του εδάφους όπου είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν» δήλωσε ο στρατηγός Ταρνάφσκι.

Ο Ταρνάφσκι δήλωσε ότι η ανώτερη ηγεσία του ουκρανικού στρατού θα αποφασίσει για τις «περιοχές του εδάφους όπου μπορεί να χρησιμοποιηθούν», σημειώνοντας ότι «πρόκειται για ένα πολύ ισχυρό όπλο».

Ο Ταρνάφσκι υπογράμμισε τους περιορισμούς στη χρήση των πυρομαχικών, λέγοντας ότι η χρήση τους απαγορεύεται σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, ακόμη και αν αυτές καταλαμβάνονται από ρωσικές δυνάμεις.

«Οι Ρώσοι πιστεύουν ότι θα τα χρησιμοποιήσουμε σε όλες τις περιοχές του μετώπου. Αυτό είναι πολύ λάθος, Αλλά οι ίδιοι ανησυχούν πολύ» πρόσθεσε.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν στις 7 Ιουλίου ότι θα στείλουν στο Κίεβο πυρομαχικά διασποράς ως μέρος ενός πακέτου στρατιωτικής βοήθειας 800 εκατομμυρίων δολαρίων που αποσκοπεί να διασφαλίσει ότι οι ρωσικές δυνάμεις που εισέβαλαν στην Ουκρανία πριν από σχεδόν 17 μήνες δεν θα μπορέσουν να σταματήσουν την ουκρανική αντεπίθεση.

Αντιτίθενται στην αποστολή των πυρομαχικών οι δυτικοί σύμμαχοι

Τα πυρομαχικά διασποράς έχουν απαγορευθεί σε περισσότερες από 100 χώρες. Συνήθως τα εν λόγω πυρομαχικά απελευθερώνουν μεγάλο αριθμό μικρότερων βομβών που μπορούν να σκοτώσουν αδιακρίτως σε μεγάλη περιοχή. Όσες δεν εκρήγνυνται αποτελούν κίνδυνο για δεκαετίες.

Η Ουκρανία δηλώνει ότι θα κάνει χρήση των πυρομαχικών διασποράς μόνο για να απελευθερώσει τα εδάφη της και δεν θα τα χρησιμοποιήσει σε αστικές περιοχές. Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επανέλαβε κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ την Τετάρτη την δέσμευση της Ουκρανίας στο ζήτημα αυτό.

Η Ρωσία, η Ουκρανία και οι ΗΠΑ δεν έχουν υπογράψει την συνθήκη για τα πυρομαχικά διασποράς, η οποία απαγορεύει την παραγωγή, την αποθήκευση, τη χρήση και τη μεταφορά των όπλων αυτών.

Την αντίθεση τους στην απόφαση να σταλούν πυρομαχικά διασποράς στην Ουκρανία εξέφρασαν η Ισπανία και ο Καναδάς, ενώ η Βρετανία δήλωσε ότι είναι μέρος της συνθήκης που αποθαρρύνει την χρήση των όπλων αυτών. Ορισμένοι Δημοκρατικοί βουλευτές επίσης εξέφρασαν την ανησυχία τους. Η ρωσική πρεσβεία στις ΗΠΑ καταδίκασε την απόφαση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Ukrinform

Tags: ΗΠΑΟΥΚΡΑΝΙΑΟΥΚΡΑΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣΠΥΡΟΜΑΧΙΚΑ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ

Related Posts

Tiger
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Tiger: Η Αυστραλία μπορεί να στείλει τα 22 ελικόπτερα που αποσύρει στην Ουκρανία

05/12/2025 - 21:10
F-35
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

F-35: «Η Τουρκία είναι λίγους μήνες μακριά από το να επιστρέψει στο πρόγραμμα», λέει ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα

05/12/2025 - 20:05
Νορβηγία
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Η Νορβηγία θα αγοράσει ακόμη δύο υποβρύχια από την Γερμανία και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

05/12/2025 - 19:05

Διαβάστε Επίσης

Εκατοντάδες άμαχοι από την ΛΔ του Κονγκό περνούν στη Ρουάντα για να γλιτώσουν από τις μάχες – Αναφορές για βομβαρδισμούς

Tiger: Η Αυστραλία μπορεί να στείλει τα 22 ελικόπτερα που αποσύρει στην Ουκρανία

Ενώσεις Στρατιωτικών Κρήτης: Νέες αντιδράσεις για το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ – Κατέθεσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας

Κύπρος: Σε ανασχηματισμό προχώρησε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης – Aλλαγές σε πέντε υπουργεία

F-35: «Η Τουρκία είναι λίγους μήνες μακριά από το να επιστρέψει στο πρόγραμμα», λέει ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

Η Νορβηγία θα αγοράσει ακόμη δύο υποβρύχια από την Γερμανία και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Τουρκία δεν μπορεί να μπει στο SAFE – Το πρώτο τρίμηνο του 2026 μπορεί να γίνει το ΑΣΣ»

Top News

Έφηβος στη Βρετανία για την εξάρτησή του από την κεταμίνη: «Ξεκίνησα στα 13, έφτασα να παίρνω 11 γραμμάρια την ημέρα»

«Προσοχή, Netflix»: Ξένοι αναλυτές για τις προκλήσεις και τους κινδύνους του mega-deal με τη Warner Bros

Κόνι Μεταξά - Τάσος Ξιαρχό: «Κάποιοι κρύβουν την πραγματικότητα για να αρέσουν στον κόσμο» υποστηρίζει η τραγουδίστρια

Οι αγρότες έχουν κόψει με μπλόκα 3 σημεία στην Αθηνών - Λαμίας: Δυόμιση ώρες παραπάνω το ταξίδι για Θεσσαλονίκη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert