Ουκρανία: Τρομακτική ρωσική επίθεση με 81 πυραύλους εκ των οποίων 60 βλήματα cruise

Μια από τις πιο καταστροφικές και μαζικές πυραυλικές επιθέσεις των τελευταίων μηνών πραγματοποίησαν οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις μεταξύ 8 και 9 Μαρτίου, με πληροφορίες από μέσα ενημέρωσης στην Ουκρανία να αναφέρουν ανθρώπινες απώλειες αλλά και λεπτομέρειες σχετικά με το είδος των οπλικών συστημάτων που χρησιμοποίησαν οι Ρώσοι, ενώ ήδη έχει σημάνει «συναγερμός» για την κατάσταση «black out» στην οποία έχει περιέλθει ο πυρηνικός σταθμός Ζαπορίζια.

Ειδικότερα, ρωσικό πλήγμα στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον τέσσερις αμάχους, δυο άνδρες και δυο γυναίκες, στην ουκρανική περιφέρεια Λβιβ (δυτικά) νωρίς σήμερα το πρωί, ανακοίνωσε αξιωματούχος στην περιοχή, εν μέσω του νέου κύματος βομβαρδισμών σε όλη την Ουκρανία. Ρωσικός πύραυλος έπεσε σε περιοχή όπου βρίσκονται κατοικίες στην περιοχή Ζολότσιβ, καταστρέφοντας τρία σπίτια, διευκρίνισε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Telegram ο περιφερειάρχης Μαξίμ Κοζίτσκι.

Από την μεριά του, ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων Ουκρανίας Βαλέρι Ζαλούζνι δήλωσε ότι μεταξύ 8-9 Μαρτίου, οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν 81 πυραύλους διαφόρων τύπων ενάντια κρίσιμων εγκαταστάσεων και υποδομών, με τα ουκρανικά συστήματα αεράμυνας να αναχαιτίζουν και να καταρρίπτουν 34 από τους 48 ρωσικούς πυραύλους cruise.

Συγκεκριμένα εκτοξεύτηκαν:

Σύμφωνα με την ανακοίνωση τύπου της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, από τους 48 ρωσικούς πυραύλους cruise τύπου Kh-101/Kh-555 και Kalibr που εκτοξεύτηκαν, καταστράφηκαν 34 πύραυλοι και 4 UAV τύπου Shahed-136, ενώ τα ουκρανικά αντίμετρα και συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου απέτρεψαν 8 κατευθυνόμενους πυραύλους τύπου Kh-31P και Kh-59 να φτάσουν στους στόχους τους. Ωστόσο, οι δυνάμεις αεράμυνας δεν μπόρεσαν να αναχαιτίσουν τους ρωσικούς πυραύλους τύπου Kh-22, Kh-47 και τα βλήματα των ρωσικών S-300, διότι όπως ανέφεραν οι ίδιοι «δεν διαθέτουν τα κατάλληλα μέσα» για την αποστολή αυτή.

Φωτογραφίες Reuters