Πάει για «κόλπο γκρόσο» η Αίγυπτος με τα αυτοκινούμενα πυροβόλα K9 Thunder ;

Σε προχωρημένο στάδιο φαίνεται πως είναι οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Αίγυπτο και τη νοτιοκρεάτικη κατασκευάστρια εταιρεία Hanwha Defense αναφορικά με την πιθανή αγορά των αυτοκινούμενων πυροβόλων K9 Thunder των 155 χιλιοστών αλλά και οχημάτων και υλικού υποστήριξης, για τις ανάγκες του αιγυπτιακού στρατού, σύμφωνα με όσα αναφέρουν διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Οι Νοτιοκορεάτες είχαν την «τιμητική» τους στην αμυντική έκθεση EDEX 2021 στο Κάιρο της Αιγύπτου παρουσιάζοντας έκθεμα του συγκεκριμένου οπλικού συστήματος, ενώ η εταιρεία έκανε γνωστό στο ευρύ κοινό το ενδιαφέρον που έχει εκφράσει η Αίγυπτος, χωρίς ωστόσο να προχωρήσει σε περαιτέρω λεπτομέρειες για τις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών.

Αυτοκινούμενα πυροβόλα K9 εν δράσει

Ωστόσο, το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap της Νότιας Κορέας επικαλέστηκε αξιωματούχους της κατασκευάστριας εταιρείας, ότι το «πακέτο» θα περιλαμβάνει οχήματα ανεφοδιασμού πυρομαχικών τύπου K10, καθώς επίσης και μεταφορά τεχνολογίας, για να καταστεί δυνατή η τοπική παραγωγή των οπλικών συστημάτων.

Σημειώνεται πως η Νότια Κορέα έχει προχωρήσει ήδη σε παρόμοιες ενέργειες, για τη μεταφορά τεχνογνωσίας, όπως στην περίπτωση της Τουρκίας για να μπορεί η ίδια να παράγει τα συστήματα πυροβολικού τύπου T-155 Fırtına. Εάν ολοκληρωθεί η συμφωνία, η Αίγυπτος θα είναι η πρώτη αραβική χώρα που θα παραγγείλει το αυτοκινούμενο πυροβόλο K9 Thunder, το οποίο έχει ήδη εξαχθεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και την Ινδία.

Αυτοκινούμενα πυροβόλα K9 εν δράσει

Ο κύριος όγκος αυτοκινούμενων πυροβόλων του Αιγυπτιακού Στρατού είναι αυτή τη στιγμή, είναι τα γνωστά αμερικανικής κατασκευής αυτοκινούμενα πυροβόλα τύπου M109 (συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 170 πυροβόλων τύπου M109A5 που παραλήφθηκαν το 2006–08) αλλά και το σύστημα SPH-122.

Με πληροφορίες από: Janes