PANTSIR: Η νέα έκδοση εξιλεώνει από τις «αμαρτίες» του παρελθόντος

Το γραφείο σχεδιασμού  KBP της Ρωσίας τροποποίησε, σύμφωνα με πληροφορίες, τα οχήματα αεράμυνας μικρής εμβέλειας Pantsir για την ενσωμάτωση ανώτερων δυνατοτήτων κατά των εχθρικών αεροσκαφών και drones. Μια κίνηση που κλείσει τις πληγές που έχουν ανοίξει για το σύστημα λόγω των μέχρι τώρα επιδόσεων.

Οι ομάδες σχεδιασμού που τροποποιούν το Pantsir έλαβαν πληροφορίες από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις βάσει των πρόσφατων μαχητικών τους επιχειρήσεων στη Συρία, όπου τα Pantsir αναπτύχθηκαν τόσο από τις ρωσικές όσο και από τις ένοπλες δυνάμεις της Συρίας και αντιμετώπιζαν αεροσκάφη που χρησιμοποιούνταν από διάφορα κράτη αλλά και οργανώσεις όπως οι τζιχαντιστικές ομάδες όπως το Ισλαμικό Κράτος και η Al Nusra.

Ενώ είναι πολύ αποτελεσματικοί εναντίον των αεροσκαφών, οι δυνατότητες της πλατφόρμας αμφισβητήθηκαν έντονα λόγω της φανερής αναποτελεσματικότητάς τους απέναντι στις αεροπορικές δυνάμεις του Ισραήλ.

Οι Pantsir μπήκαν για πρώτη φορά στις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας το 2012, και παρασχέθηκαν στο συριακό στρατό μέχρι το τέλος του έτους. Στα χέρια της Συρίας, οι Pantsir ήταν επίσης υπεύθυνοι για την κατάρριψη ενός RF-4E Phantom της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας – ένα σημαντικό επίτευγμα για τις δυνατότητες του εν λόγω συστήματος.

Οι Pantsir-SM αναμένεται να ενσωματώσουν μια σειρά νέων τεχνολογιών που του παρέχουν διπλάσιο εύρος δέσμευσης 20 χλμ. του αρχισκού συστήματος έως 40 χλμ. Και ένα πολυλειτουργικό σταθμό στόχευσης που του επιτρέπει να ανιχνεύει μαχητικά σε ύψος 75 χλμ.

Οι νέοι αισθητήρες θα παρέχουν στους Pantsir τη δυνατότητα να στοχεύουν και αεροσκάφη τύπου stealth – και έχουν σχεδιαστεί με γνώμονα τον εντοπισμό χαμηλών στόχων διατομής ραντάρ. Τα αντίμετρα ηλεκτρονικού πολέμου έχουν επίσης βελτιωθεί σημαντικά. Οι ρωσικές πηγές ανέφεραν προηγουμένως ότι το Pantsir θα τροποποιηθεί για την ανάπτυξη υπερηχητικών πυραύλων, και είναι πιθανό ότι η παραλλαγή SM σχεδιάστηκε με αυτό τον τελικό στόχο στο μυαλό.

Η πλατφόρμα διατηρεί τα autocannons του προκατόχου της, αλλά ενσωματώνει ταχύτερους πυραύλους επιφανείας αέρος που επηρεάζουν με μεγαλύτερη δύναμη και μπορούν να φτάσουν σε άλλους στόχους. Ένα νέο τεθωρακισμένο πλαίσιο ανώτερο από το πρωτότυπο στη σταθερότητα, την ευελιξία και τη δυνατότητα επιβίωσης έχει επίσης σχεδιαστεί για το Pantsir-SM. Παρόλο που είναι εντυπωσιακό, το Patnsir-SM αναμένεται να είναι πολύ πιο δαπανηρό από τον λιγότερο εξελιγμένο προκάτοχό του. Ως εκ τούτου, οι Patnsir-S θα παραμείνουν στην παραγωγή παράλληλα με την νεότερη παραλλαγή – με το χαμηλό κόστος τους να τους καθιστούν ελκυστικούς για εξαγωγές.

Πηγή: MilitaryWatch