Patriot: «Ναι» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην πώληση δεκάδων πυραύλων στην Ολλανδία

Η Υπηρεσία του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών που αφορά την Συνεργασία στην Άμυνα και την Ασφάλεια (DSCA)  έδωσε το πράσινο φως για τέσσερα εξοπλιστικά προγράμματα σε συμμάχους των ΗΠΑ μέσω Στρατιωτικών Πωλήσεων Εξωτερικού (Foreign Military Sales – FMS) με κορυφαίο παράδειγμα τους πυραύλους Patriot στην Ολλανδία.

Συγκεκριμένα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε την πώληση 96 πυραύλων εδάφους – αέρος τύπου «MIM-104E Guidance Enhanced Missile-Tactical» γνωστοί και ως «GEM-T» που χρησιμοποιούνται από τα πυραυλικά συστήματα αεροπορικής άμυνας τύπου Patriot, με την συμφωνία να υπολογίζεται σε περίπου 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια, με τους Αμερικανούς να τονίζουν ότι «η προτεινόμενη πώληση θα βελτιώσει την ικανότητα της Ολλανδίας να αντιμετωπίζει τις τρέχουσες και μελλοντικές απειλές».

Σημειώνεται ότι στις 13 Ιουλίου, ο Ολλανδός υπουργός Άμυνας επισκέφθηκε το Πεντάγωνο και συνάντησε τον Αμερικανό ομόλογό του, με τον Λόιντ Όστιν να ευχαριστεί την ολλανδική πλευρά για την παροχή στρατιωτικού εξοπλισμού και πυρομαχικών στην Ουκρανία, στο πλαίσιο της στρατιωτικής βοήθειας που παρέχει η Δύση για την αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής.

Εκτός από τους Patriot στην Ολλανδία, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε επίσης:

– Την προμήθεια 60 προηγμένων πυραύλων αέρος – αέρος μέσου βεληνεκούς τύπου AIM-120 και βομβών διαφόρων τύπων αξίας 397 εκατομμυρίων δολαρίων για τον στόλο αεροσκαφών Eurofighter Typhoon του Κουβέιτ.

– Την προμήθεια 80 πυραύλων αέρος – αέρος τύπου JASSM-ER (Joint Air-to-Surface Standoff Missiles – Extended Range) αξίας 235 εκατομμυρίων δολαρίων στην Αυστραλία, που αναμένεται να χρησιμοποιηθούν στα αεροσκάφη τύπου F/A-18F Super Hornet και F-35A της βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας της Αυστραλίας.

– Την πώληση ωκεανογραφικού εξοπλισμού αξίας 206 εκατομμυρίων δολαρίων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με το πακέτο να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων έναν αισθητήρα πολλαπλών θέσεων και συστήματα συλλογής και ανάλυσης δεδομένων με οπτικές ίνες.