OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Patriot: Νέο «deal» ΗΠΑ – Ταϊβάν για τα συστήματα αεράμυνας με «στόχο» την Κίνα

06/04/2022 - 09:24
Patriot
Share on FacebookShare on Twitter

Η αμερικανική κυβέρνηση ενέκρινε την δυνητική σύναψη σύμβασης με την Ταϊβάν, που αναμένεται να έχει τίμημα 95 εκατομμυρίων δολαρίων και αφορά την πώληση εξοπλισμού και την εκπαίδευση χειριστών ώστε να συντηρηθεί και να ενισχυθεί το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Patriot της ασιατικής νήσου, ανακοίνωσε χθες Τρίτη το Πεντάγωνο.

Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η προτεινόμενη πώληση υπηρετεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ ως προς την εθνική ασφάλεια, την οικονομία και τη διεθνή ασφάλεια, υποστηρίζοντας τις συνεχιζόμενες προσπάθειες» της χώρας – προμηθεύτριας να «εκσυγχρονίσει τις ένοπλες δυνάμεις της και να διατηρήσει αξιόπιστη αμυντική δυνατότητα», να συντηρήσει το σύστημα των Patriot και να εγγυηθεί «την ετοιμότητά της» για αντιαεροπορικές επιχειρήσεις, ώστε να διευκολυνθεί «η αποτροπή περιφερειακών απειλών και η ενίσχυση της άμυνάς της».

Ικανοποίηση από την Ταϊβάν

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν χαιρέτισε την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, υπογραμμίζοντας ότι η πώληση θα επιτρέψει στη νήσο να προστατευθεί μπροστά στη «συνεχή στρατιωτική επέκταση» και «τις προκλήσεις» της Κίνας. Η Ταϊβάν «θα συνεχίσει να δείχνει την αποφασιστικότητά της να αμυνθεί και θα συνεχίσει να βαθαίνει την εταιρική σχέση της με τις ΗΠΑ και άλλες ομονοούσες χώρες», τόνισε ο εκπρόσωπός του Ξαβιέ Τσανγκ.

Η συναλλαγή αναμένεται να έχει οριστικοποιηθεί σε έναν μήνα, εκτίμησε το ΥΠΕΞ στην Ταϊπέι. Παρόμοια πώληση είχε ήδη εγκριθεί τον Φεβρουάριο, έναντι τιμήματος επίσης περίπου 100 εκατ. δολαρίων, και αφορούσε την προμήθεια εξοπλισμού και υπηρεσιών στην Ταϊβάν για τα συστήματα αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας, εν μέσω των καταγγελιών της Ταϊπέι για τις αλλεπάλληλες παραβιάσεις του εναέριου χώρου της από κινεζικά μαχητικά.

Πρόκειται για την τρίτη πώληση όπλων στη νήσο που εγκρίνει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αφότου ανέλαβε. Η πρώτη έγινε τον Αύγουστο και αφορούσε την παράδοση 40 αυτοκινούμενων πυροβόλων 155 χιλιοστών τύπου M109A6. Η Ταϊβάν, που έχει δική της κυβέρνηση, αλλά θεωρείται πάντα από το Πεκίνο εξεγερμένη κινεζική επαρχία προορισμένη να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα, διά της βίας αν χρειαστεί, ζει μόνιμα υπό απειλή.

Αυξάνεται η προκλητικότητα των Κινέζων

Το Πεκίνο πολλαπλασίασε τις εισόδους αεροσκαφών του στη ζώνη αναγνώρισης αεροπορικής άμυνας της Ταϊβάν τους τελευταίους μήνες: 969 κινεζικά μαχητικά έκαναν παραβιάσεις το 2021, κατά υπολογισμούς του Γαλλικού Πρακτορείου, υπερδιπλάσια από τα 380 το 2020.

Το Patriot είναι σύστημα πυραύλων αεροπορικής άμυνας που θεωρείται κρίσιμο για την αντιμετώπιση των κινεζικών μαχητικών. Από διπλωματική σκοπιά, οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν από το 1979 τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, όχι την Ταϊβάν, όμως το αμερικανικό Κογκρέσο έχει δεσμευτεί να προμηθεύει με όπλα την Ταϊβάν για την άμυνά της· η Ουάσινγκτον χαρακτηρίζεται η βασική προστάτιδα δύναμη της Ταϊπέι.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Tags: PATRIOTΗΠΑΚΙΝΑΣΥΣΤΗΜΑ ΑΕΡΑΜΥΝΑΣΣΥΣΤΗΜΑ ΠΥΡΑΥΛΙΚΣΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣΤΑΙΒΑΝ

Related Posts

Aster
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Aster: Η MBDA σχεδιάζει να διπλασιάσει την παραγωγή των πυραύλων αεράμυνας, λόγω υψηλής ζήτησης

26/03/2026 - 18:17
Gripen
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Gripen: Αποκαλυπτήρια για το πρώτο αεροσκάφος της Saab που κατασκευάστηκε στη Βραζιλία [pics, vids]

26/03/2026 - 17:35
Volkswagen - Iron Dome
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

FT: Η Volkswagen «το γυρνάει» στα συστήματα αεράμυνας – Συζητήσεις με την Rafael για να φτιάχνει εξαρτήματα του Iron Dome

26/03/2026 - 16:51

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1821 ο Αθανάσιος Διάκος κηρύσσει την Επανάσταση στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα

Το Ιράν πιστεύει ότι έχει το «πάνω χέρι», απέναντι σε έναν Τραμπ που βιάζεται να διαπραγματευτεί

Ισραήλ: Ένας στρατιώτης νεκρός από ρουκέτα της Χεζμπολάχ – Στέλνει και κομάντο στο νότιο Λίβανο

Δραματική προειδοποίηση του Αρχηγού του IDF: «Ο ισραηλινός στρατός καταρρέει λόγω της έλλειψης προσωπικού»

Προκαλεί η Τουρκία στο Αιγαίο: «Σήκωσε» F-16 για άσκηση χωρίς να καταθέσει σχέδια πτήσης – Παραβιάσεις και από CN-235

Στη Σαουδική Αραβία ο Ζελένσκι: Θέλει να πουλήσει drones και να πάρει σε αντάλλαγμα χρηματοδότηση για την παραγωγή πυραύλων

Ρούτε: «Το NATO ξέρει εδώ και καιρό ότι Ιράν, Ρωσία και Κίνα συνεργάζονται στενά»

Τραμπ: «Το Ιράν μας έκανε ένα δώρο – 10 πλοία με πετρέλαιο πέρασαν από τα Στενά του Ορμούζ»

Top News

Γιώργος Παπαγεωργίου: Σε εκπομπή μού έκαναν την πιο άβολη ερώτηση της ζωής μου για το διαζύγιό μου από τον πρώτο μου γάμο

Fuel Pass 2026: Οι δικαιούχοι των έκτακτων μέτρων στήριξης - Σε ποιες περιοχές αυξάνεται η επιδότηση

Πέγκυ Σταθακοπούλου: Την Αλίκη Βουγιουκλάκη αγαπούσα πάρα πολύ, ήταν πολύ ζεστή και τρυφερή μαζί μου

Ιωάννα Παλιοσπύρου: Δεν υπάρχει στήριξη από το κράτος, έχω αναλάβει προσωπικά τις θεραπείες και τις επεμβάσεις μου

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert