OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Patriot: Νέο «deal» ΗΠΑ – Ταϊβάν για τα συστήματα αεράμυνας με «στόχο» την Κίνα

06/04/2022 - 09:24
Patriot
Share on FacebookShare on Twitter

Η αμερικανική κυβέρνηση ενέκρινε την δυνητική σύναψη σύμβασης με την Ταϊβάν, που αναμένεται να έχει τίμημα 95 εκατομμυρίων δολαρίων και αφορά την πώληση εξοπλισμού και την εκπαίδευση χειριστών ώστε να συντηρηθεί και να ενισχυθεί το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Patriot της ασιατικής νήσου, ανακοίνωσε χθες Τρίτη το Πεντάγωνο.

Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η προτεινόμενη πώληση υπηρετεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ ως προς την εθνική ασφάλεια, την οικονομία και τη διεθνή ασφάλεια, υποστηρίζοντας τις συνεχιζόμενες προσπάθειες» της χώρας – προμηθεύτριας να «εκσυγχρονίσει τις ένοπλες δυνάμεις της και να διατηρήσει αξιόπιστη αμυντική δυνατότητα», να συντηρήσει το σύστημα των Patriot και να εγγυηθεί «την ετοιμότητά της» για αντιαεροπορικές επιχειρήσεις, ώστε να διευκολυνθεί «η αποτροπή περιφερειακών απειλών και η ενίσχυση της άμυνάς της».

Ικανοποίηση από την Ταϊβάν

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν χαιρέτισε την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, υπογραμμίζοντας ότι η πώληση θα επιτρέψει στη νήσο να προστατευθεί μπροστά στη «συνεχή στρατιωτική επέκταση» και «τις προκλήσεις» της Κίνας. Η Ταϊβάν «θα συνεχίσει να δείχνει την αποφασιστικότητά της να αμυνθεί και θα συνεχίσει να βαθαίνει την εταιρική σχέση της με τις ΗΠΑ και άλλες ομονοούσες χώρες», τόνισε ο εκπρόσωπός του Ξαβιέ Τσανγκ.

Η συναλλαγή αναμένεται να έχει οριστικοποιηθεί σε έναν μήνα, εκτίμησε το ΥΠΕΞ στην Ταϊπέι. Παρόμοια πώληση είχε ήδη εγκριθεί τον Φεβρουάριο, έναντι τιμήματος επίσης περίπου 100 εκατ. δολαρίων, και αφορούσε την προμήθεια εξοπλισμού και υπηρεσιών στην Ταϊβάν για τα συστήματα αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας, εν μέσω των καταγγελιών της Ταϊπέι για τις αλλεπάλληλες παραβιάσεις του εναέριου χώρου της από κινεζικά μαχητικά.

Πρόκειται για την τρίτη πώληση όπλων στη νήσο που εγκρίνει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αφότου ανέλαβε. Η πρώτη έγινε τον Αύγουστο και αφορούσε την παράδοση 40 αυτοκινούμενων πυροβόλων 155 χιλιοστών τύπου M109A6. Η Ταϊβάν, που έχει δική της κυβέρνηση, αλλά θεωρείται πάντα από το Πεκίνο εξεγερμένη κινεζική επαρχία προορισμένη να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα, διά της βίας αν χρειαστεί, ζει μόνιμα υπό απειλή.

Αυξάνεται η προκλητικότητα των Κινέζων

Το Πεκίνο πολλαπλασίασε τις εισόδους αεροσκαφών του στη ζώνη αναγνώρισης αεροπορικής άμυνας της Ταϊβάν τους τελευταίους μήνες: 969 κινεζικά μαχητικά έκαναν παραβιάσεις το 2021, κατά υπολογισμούς του Γαλλικού Πρακτορείου, υπερδιπλάσια από τα 380 το 2020.

Το Patriot είναι σύστημα πυραύλων αεροπορικής άμυνας που θεωρείται κρίσιμο για την αντιμετώπιση των κινεζικών μαχητικών. Από διπλωματική σκοπιά, οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν από το 1979 τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, όχι την Ταϊβάν, όμως το αμερικανικό Κογκρέσο έχει δεσμευτεί να προμηθεύει με όπλα την Ταϊβάν για την άμυνά της· η Ουάσινγκτον χαρακτηρίζεται η βασική προστάτιδα δύναμη της Ταϊπέι.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Tags: PATRIOTΗΠΑΚΙΝΑΣΥΣΤΗΜΑ ΑΕΡΑΜΥΝΑΣΣΥΣΤΗΜΑ ΠΥΡΑΥΛΙΚΣΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣΤΑΙΒΑΝ

Related Posts

αεροπλανοφόρα - Κίνα
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Η Κίνα θέλει εννέα αεροπλανοφόρα έως το 2035 – Θα κατασκευάσει ακόμη έξι τα επόμενα 10 χρόνια, λέει το αμερικανικό Πεντάγωνο

26/12/2025 - 08:20
THAAD
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

THAAD: O Στρατός των ΗΠΑ σχεδιάζει να αποκτήσει 25 νέα συστήματα αεράμυνας και να εκσυγχρονίσει τα υπάρχοντα

25/12/2025 - 19:41
Taurus NEO
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Taurus Neo: Ο νέος γερμανικός πύραυλος cruise προετοιμάζεται για σειριακή παραγωγή – Έτοιμος από το 2030

25/12/2025 - 17:13

Διαβάστε Επίσης

Ισραήλ: Δύο νεκροί από επίθεση Παλαιστινίου – Παρέσυρε 68χρονο και μαχαίρωσε μία 19χρονη

Συρία: Νεκροί από έκρηξη σε τέμενος της πόλης Χομς – «Απέλπιδα προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας»

Ο Ζελένσκι επιβεβαίωσε συνάντηση με τον Τραμπ στις 28 Δεκεμβρίου στην Φλόριντα: «Το ειρηνευτικό σχέδιο έχει συμφωνηθεί κατά 90%»

Ο Δένδιας απάντησε στην Τουρκία: «Η Ελλάδα δεν απειλεί κανένα αλλά υπερασπίζεται την κυριαρχία της» [vid]

Ρούτε: «Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως το NATO – Θα παραμείνουν στη Συμμαχία και στην Ευρώπη»

Ζελένσκι: Θα συναντηθώ σύντομα με τον Τραμπ – «Στις 28 Δεκεμβρίου το τετ α τετ» λέει το Axios

Ιράν: «Κατασχέσαμε τάνκερ με 4 εκατ. λίτρα λαθραίο καύσιμο – Υπό κράτηση το πλήρωμα» [vid]

Ισραήλ: «Βομβαρδίσαμε κέντρο εκπαίδευσης και θέσεις της Χεζμπολάχ στον Λίβανο»

Top News

Άρης Μουγκοπέτρος: «Η ρήξη στο ζευγάρι είχε έρθει πριν από ένα χρόνο» - Το χρονικό της σύλληψης του γνωστού καλλιτέχνη

Ελένη Παπαδοπούλου: Συνελήφθη ο γιος της για τη δολοφονία της στο Κολωνάκι - Οι αντιφάσεις, τα χρέη και τα ηρεμιστικά

Σάκης Ρουβάς: Ο «Χριστουγεννιάτικος» χορός με την κόρη του στους ρυθμούς ενός Tik Tok trend

Στέφανος Τσιτσιπάς: Το χριστουγεννιάτικο γεύμα στο Ντουμπάι με την οικογένειά του και οι ευχές για «παιδική αθωότητα»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert