Patriot: «Πράσινο φως» από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την πώληση μονάδων Configuration 3+ στην Ισπανία

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε την πιθανή πώληση τεσσάρων εκσυγχρονισμένων μονάδων Patriot Configuration 3+ στην Ισπανία.

Με εκτιμώμενη αξία 2,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, οι μονάδες περιλαμβάνουν 51 πυραύλους Patriot Advanced Capability (PAC)-3, 24 σταθμούς εκτόξευσης M903 και τέσσερα συστήματα ραντάρ AN/MPQ-65.

Καλύπτει επίσης την παροχή απαραίτητου εξοπλισμού επικοινωνιών, ανταλλακτικά και υπηρεσίες τεχνικής υποστήριξης.

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η προτεινόμενη πώληση θα στηρίξει την εθνική ασφάλεια του συμμάχου του στο ΝΑΤΟ εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων στην Ευρώπη.

Η Raytheon και η Lockheed Martin θα λειτουργήσουν ως οι κύριοι ανάδοχοι σε περίπτωση που η Ισπανία προχωρήσει με την αγορά.

Οι δυτικές χώρες πιέζουν την ισπανική κυβέρνηση να ενταχθεί στον λεγόμενο «Patriot Coalition» παρέχοντας μια πυροβολαρχία πυραυλικής άμυνας στην Ουκρανία. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει εκφράσει προσωπικά το αίτημά του για το κρίσιμο σύστημα αεράμυνας στον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσες.

Παρά την προθυμία της να στείλει στρατιωτική βοήθεια, η Μαδρίτη είναι σταθερή στην απόφασή της να μην παράσχει το πυραυλικό της σύστημα Patriot που αυτή τη στιγμή είναι σταθμευμένο στην Τουρκία.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε επίσης την αντίθεσή του στην κίνηση, λέγοντας ότι η μονάδα δεν πρέπει να αφαιρεθεί έως ότου λήξει η σύμβαση αργότερα φέτος. Η Ισπανία έχει δύο ακόμη μονάδες Patriot, οι οποίες όμως επενδύονται στην εθνική άμυνα της χώρας.

Η διαμόρφωση PAC-3 του πυραύλου χρησιμοποιεί τεχνολογία hit-to-kill για βελτιωμένη ακρίβεια και θνησιμότητα.

Με πληροφορίες από: The Defense Post / Φωτογραφία αρχείου Reuters