Piorun: Άλλη μία χώρα της Βαλτικής αποκτά το πολωνικό φορητό σύστημα αεράμυνας

Σύστημα αεράμυνας Piorun

Άλλη μία χώρα της Βαλτικής θα αγοράσει το πολωνικής κατασκευής φορητό σύστημα αεράμυνας, Piorun (Thunderbolt), όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Πολωνικής Επιτροπής Εξοπλισμών (PGZ).

Ο Σεμπάστιαν Χβάλεκ δήλωσε σήμερα ότι «τα συστήματα είναι καθ’οδόν για την χώρα της Βαλτικής», χωρίς όμως να διευκρινίσει σε ποιά χώρα κατευθύνονται οι εξοπλισμοί.

Ο πολωνικός στρατός απέκτησε μέσα στο 2022 600 φορητά συστήματα αεράμυνας, ενώ η Πολωνία έχει στείλει τα Piorun και στην Ουκρανία, ως μέρος της στρατιωτικής υποστήριξης της χώρας έναντι των ρωσικών δυνάμεων εισβολής. Επιπλέον, ΗΠΑ, Εσθονία και Νορβηγία έχουν ήδη πραγματοποιήσει παραγγελίες για τους στρατούς τους.

Το σύστημα Piorun, σχεδιασμένο για την καταπολέμηση αεροσκαφών χαμηλών πτήσεων, ελικοπτέρων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών, έχει χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις εναντίον του ρωσικού στρατού.

Το σύστημα Piorun, που είναι μια αναβαθμισμένη έκδοση του Grom MANPAD, έχει συνολικό βάρος 16,5 κιλά. Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του, είναι ένα «μίνι πληκτρολόγιο» στη δεξιά πλευρά που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επιλογή τύπων στόχων, περιβαλλόντων και τρόπων εργασίας.

Σημειώνεται ότι τα MANPADS τύπου Piorun μπορούν να εξουδετερώσουν εχθρικές απειλές σε υψόμετρα από 10 μέτρα έως 4 χιλιόμετρα και σε απόσταση έως και τεσσάρων χιλιομέτρων, ενώ διαθέτουν ένα πρόγραμμα αναζήτησης στόχου ανθεκτικό σε εχθρικά αντίμετρα και συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου. Επίσης, ο μηχανισμός εκτόξευσης ενσωματώνει έναν οπτικο-ηλεκτρονικό αισθητήρα που καθιστά δυνατή την εκτέλεση βολών κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας, αξιοποιώντας την λειτουργία θερμικής απεικόνισης.

Με πληροφορίες από: thefirstnews.com / Φωτογραφία αρχείου