Piorun: Η Εσθονία παρέλαβε 100 φορητά πυραυλικά συστήματα αεράμυνας από την Πολωνία [pics]

Η Εσθονία παρέλαβε φορητά πυραυλικά συστήματα αεράμυνας (MANPADS) τύπου Piorun από την Πολωνία, στο πλαίσιο συμφωνίας συνολικής αξίας 103 εκατομμυρίων ευρώ.

Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά οι αρμόδιοι της υπηρεσίας Προμηθειών του Υπουργείου Άμυνας της Εσθονίας, η γρήγορη παράδοση των οπλικών συστημάτων αλλά και το χαμηλό κόστος ήταν οι δύο κυριότεροι παράγοντες για την προμήθειά τους.

Βάσει της συμφωνίας, παραδόθηκαν στην Εσθονία συνολικά 100 φορητά πυραυλικά συστήματα αεροπορικής άμυνας, μαζί με 300 βλήματα, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν από μονάδες εκπαίδευσης εφέδρων του Στρατού Ξηράς. Σημειώνεται ότι τα Piorun έχουν χρησιμοποιηθεί εκτενώς από τις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις από την έναρξη του πολέμου, εναντίον ρωσικών στόχων.

Τα πολωνικής κατασκευής MANPADS έχουν την ικανότητα να αναχαιτίζουν και να καταρρίπτουν εχθρικά αεροσκάφη και εναέριους στόχους σε ύψος έως και 4 χιλιομέτρων, με μέγιστη ταχύτητα τα 2.400 χιλιόμετρα την ώρα, αξιοποιώντας ένα αποτελεσματικό σύστημα υπέρυθρης καθοδήγησης του βλήματος.

Κατά την διάρκεια των πρώτων μηνών του πολέμου, η ουκρανική Εθνοφρουρά είχε ανακοινώσει την κατάρριψη ενός ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους, εξειδικευμένου στην εγγύς αεροπορική υποστήριξη, τύπου Su-25 από ένα MANPADS τύπου Piorun. Άλλες χώρες που διαθέτουν το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα είναι η Λετονία και η Σλοβακία, η Νορβηγία, η Λιθουανία αλλά και οι ΗΠΑ.

Φωτογραφίες από Υπουργείο Άμυνας Εσθονίας