PLAN: Οι πυραυλάκατοι Houbei δεν είναι τόσο «stealth» όσο λέει η Κίνα [pics]

Νέες πληροφορίες μετά από έρευνα στρατιωτικού αναλυτή φαίνεται πως ανατρέπουν τα δεδομένα σχετικά με τις «αόρατες» πυραυλακάτους τύπου Houbei ή αλλιώς Type-22, τα οποία αποτελούν την μεγαλύτερη, σε αριθμό, κατηγορία πολεμικών πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας (PLAN).

Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει η ανάλυση του H.I Sutton, τα κινεζικά σκάφη τα οποία θεωρούνταν ως «αόρατα» και πλήρως ανθεκτικά στην ανίχνευση από τον εχθρό, στην πραγματικότητα είναι αρκετά ορατά σε σαρώσεις ραντάρ και πιο συγκεκριμένα στα «Synthetic Aperture Radar» που χρησιμοποιούν οι εταιρείες τηλεπισκόπησης.

Τα χαρακτηριστικά τους

Ο ίδιος είναι κατηγορηματικός στον ισχυρισμό του, λέγοντας ότι τα πλοία τύπου Houbei  δεν είναι «αόρατα» και όλα αυτά είναι ένας «μύθος» των Κινέζων.  Προφανώς, κανένας δεν πίστεψε ποτέ τον χαρακτηρισμό «αόρατο» για ένα πολεμικό πλοίο, ωστόσο οι Κινέζοι είχαν φροντίσει να δημιουργήσουν ένα «μύθο» γύρω από τις δυνατότητες των Type-22.

Στα μέσα της δεκαετίας του 2000, η ​​Κίνα κατασκεύασε έναν στόλο 82 σκαφών τέτοιου τύπου. Έχουν μήκος μόλις 43 μέτρα και με εκτόπισμα 250 τόνους. Κατασκευάστηκαν βασισμένα σε έναν σχεδιασμό για καταμαράν και το καθένα μπορεί να αναπτύξει ταχύτητες έως και 36 κόμβους, με πλήρωμα 14 ατόμων. Είναι εξοπλισμένο με ένα πυροβόλο όπλο 30 χιλιοστών AK-630 και οκτώ πυραύλους επιφανείας – επιφανείας (αντιπλοϊκούς)  τύπου YJ-83, που του παρέχουν την ίδια δύναμη πυρός με ένα αντιτορπιλικό και πιθανώς κατασκευάστηκαν για παράκτια άμυνα, κάτι ειδικά χρήσιμο για τα Στενά της Ταϊβάν.

Ο «μύθος» για τα stealth σκάφη τύπου Houbei ;

Τα σκάφη έχουν ιδιαίτερα κατασκευαστικά και σχεδιαστικά χαρακτηριστικά, τα οποία καθιστούν δύσκολο τον εντοπισμό τους στην επιφάνεια του νερού, ενώ έχουν επίπεδες επιφάνειες με έντονες γωνίες και γραμμές, ενώ οι οκτώ αντιπλοϊκοί πύραυλοι είναι αποθηκευμένοι σε ειδικά διαμορφωμένους εκτοξευτήρες που έχουν κλίση  και αποτελούν μέρος της κύριας κατασκευής του πλοίου.

Πρόκειται για διαφορετικά συστήματα εκτόξευσης από αυτά που χρησιμοποιούνται για πυραύλους Harpoon, όπως για παράδειγμα στο κατάστρωμα ενός αντιτορπιλικού τύπου Arleigh Burke. Ο ειδικός αναλυτής Sutton συνεργάστηκε με την Capella Space για να δείξει ότι το «Synthetic Aperture Radar» και οι δορυφόροι της που χρησιμοποιούν ραντάρ ζώνης X στο εύρος 9,4 έως 9,9 Gigahertz, όπως και έγινε.

΄Συνεπώς, τα πλοία τύπου Houbei δεν είναι τόσο stealth όσο ισχυρίζονται οι Κινέζοι. Από την άλλη, όμως, είναι αυτό πρόβλημα για τον Στόλο του PLAN ; Μάλλον ναι, διότι το ραντάρ τύπου AN/APG-81 που διαθέτουν τα stealth μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς τύπου F-35 λειτουργούν επίσης στη ζώνη X.

Τα καταδρομικά και αντιτορπιλικά τύπου Ticonderoga και Arleigh Burke χρησιμοποιούν το σύστημα ραντάρ SPY-1 (το οποίο λειτουργεί στη ζώνη S), το οποίο χρησιμοποιείται επίσης σε ένα βαθμό στο ραντάρ συνθετικού ανοίγματος. Άλλα στρατιωτικά μέσα επιτήρησης, όπως δορυφόροι αλλά και αεροσκάφη,  χρησιμοποιούν επίσης αποκλειστικό ραντάρ  τύπου «Synthetic Aperture Radar – SAR» για να παρακολουθούν τα πάντα, από ίλη αρμάτων μάχης μέχρι και περισκόπια υποβρυχίων.

Πηγή: Popular Mechanics