OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

PLAN: Το «απίστευτο» λειτουργικό πρόβλημα του νέου αεροπλανοφόρου της Κίνας [pics]

23/02/2020 - 08:37
plan
Share on FacebookShare on Twitter

Το Πολεμικό Ναυτικό της Κίνας (PLAN) έχει προχωρήσει αρκετά στα εξοπλιστικά προγράμματά του ως προς την ανάπτυξη νέων πολεμικών πλοίων για την ενίσχυση των ναυτικών δυνάμεων της χώρας, εν μέσω εντάσεων στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Το «καμάρι» του Προέδρου Σι, το νέο αεροπλανοφόρο της Κίνας, το Type-001A, είχε προκαλέσει τόσο εντυπώσεις λόγω των ικανοτήτων του όσο και προβληματισμούς στην πλευρά των ΗΠΑ, καθώς έβλεπαν ότι ο ανταγωνισμός ναυτικών δυνάμεων θα «κορυφώνεται.

Ωστόσο, τελευταίες πληροφορίες προκαλούν ανησυχία όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά στην Κίνα, καθώς φαίνεται πως το Type-001A αντιμετωπίζει ένα «απίστευτο» λειτουργικό πρόβλημα.

Το τρομερό πρόβλημα καυσίμων για το Type-001A

Το νέο αεροπλανοφόρο της Κίνας αντιμετωπίζει τρομερά ζητήματα ως προς την αναπλήρωση καυσίμων, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν εμπόδιο στην αυτονομία και στις ικανότητες μάχης του, με το Type-001A να βρίσκεται στο τελικό στάδιο δοκιμών και τροποποιήσεων πριν τεθεί σε λειτουργία, πιθανότατα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Το νέο αεροπλανοφόρο του PLAN λειτουργεί με καύσιμα πλοίων, έχει τα ίδια βασικά συστήματα πρόωσης και μετάδοσης κίνησης με το αδελφό του πλοίο, το πρώτο κινεζικό αεροπλανοφόρο, το Liaoning και συνεπώς θα πρέπει να αποθηκεύει περίπου 13.000 μετρικούς τόνους καυσίμων πλοίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο αεροπλανοφόρο Type-001A θα καταναλώνει 1.100 τόνους καυσίμου την ημέρα όταν θα λειτουργεί με ταχύτητα 20 κόμβων (37 χιλιόμετρα την ώρα) και περίπου 400 τόνους περισσότερο σε συνθήκες ενεργής εμπλοκής σε σύγκρουση, ενώ πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι ανάγκες καυσίμων της μοίρας των μαχητικών αεροσκαφών τύπου J-15 που επιχειρούν στο αεροπλάνο.

Όταν το Type-001A θα βρίσκεται στην ανοικτή θάλασσα, το πλοίο υποστήριξης Type-903 2.300 τόνων, θα είναι η κύρια πηγή των καυσίμων, των τροφίμων και άλλων προμηθειών του αεροπλανοφόρου. Ωστόσο, αυτός ο περιορισμός στην χωρητικότητα σημαίνει ότι το ναυτικό θα μπορούσε να αναπληρώσει ολόκληρη την ομάδα κρούσης του αεροπλανοφόρου μόνο δύο φορές.

Οι στρατιωτικοί αναλυτές λένε ότι όπως και το παλιότερο αεροπλανοφόρο Liaoning, έτσι και το Type-001A θα μπορεί να παραμείνει στη θάλασσα μόνο για έξι ημέρες δίχως αναπλήρωση καυσίμων, με αποτέλεσμα να υστερεί σε πολύ μεγάλο βαθμό συγκριτικά με τα αεροπλανοφόρα πυρηνικής ενέργειας του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, που δεν χρειάζονται καύσιμο για πρόωση.

Οι στρατιωτικές βάσεις για τα logistics του PLAN

Έχει επίσης αποκαλυφθεί ότι το αεροπλανοφόρο Type-001A θα αναλάβει κυρίως αποστολές περιπολίας στη  Νότια Σινική Θάλασσα, από το λιμάνι Yulin, στο στρατηγικής σημασίας νησί Hainan, όπου οι αναγκαίες εγκαταστάσεις και υποδομές για την «φιλοξενία» των δύο αεροπλανοφόρων βρίσκονται στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσής τους.

Μια άλλη βάση για τα κινεζικά αεροπλανοφόρα βρίσκεται στο Fiery Cross Reef, γνωστό και ως Northwest Investigator Reef ή και Yongshu Reef, δυτικά των νησιών Spratly.

Η στρατιωτικοποίηση τέτοιων κοραλλιογενών νήσων από την Κίνα στοχεύει στη δημιουργία ενός «Μεγάλου Τείχους» με βάσεις αναπλήρωσης καυσίμων και ανεφοδιασμού για τα πολεμικά της πλοία, καθώς το PLAN επιδιώκει να ενισχύσει τις περιπολίες του και τις εδαφικές διεκδικήσεις στην περιοχή.

Στο πλαίσιο αυτό, αξίζει να συμπεριληφθεί και η πρώτη υπερπόντια βάση του PLAN στο Τζιμπουτί, στο Κέρας της Αφρικής, καθώς και ένα λιμάνι στη Σρι Λάνκα που εκμισθώνεται για στρατηγικούς λόγους, καθώς θα χρησιμοποιείται ως βάση διοικητικής μέριμνας για τα κινεζικά αεροπλανοφόρα.

Με πληροφορίες από: Asia Times

Tags: ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΦΟΡΟΚΙΝΑΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ

Related Posts

ΗΠΑ
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

ΗΠΑ: Τα αποθέματα πυρομαχικών έχουν μειωθεί δραματικά από τον πόλεμο στο Ιράν, λέει δημοκρατικός γερουσιαστής

11/05/2026 - 08:22
F-35
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

F-35: Αμερικανικό stealth μαχητικό εξέπεμψε σήμα κινδύνου πάνω από τον Κόλπο του Ομάν

10/05/2026 - 12:34
G550
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

G550 CAEW: H IAI προτείνει το αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου στην Πολεμική Αεροπορία

10/05/2026 - 12:09

Διαβάστε Επίσης

Το «όχι» του Τραμπ στην ειρηνευτική πρόταση του Ιράν, τα Στενά του Ορμούζ και η αύξηση τιμών πετρελαίου

Μακρόν σε Ιράν: Η Γαλλία ουδέποτε εξέτασε την ανάπτυξη ναυτικών δυνάμεων στα Στενά του Ορμούζ

Συρία: Ξάδελφος του Μπασάρ αλ Άσαντ δικάζεται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας [vid, pic]

ΗΠΑ: Τα αποθέματα πυρομαχικών έχουν μειωθεί δραματικά από τον πόλεμο στο Ιράν, λέει δημοκρατικός γερουσιαστής

Ισραήλ: Νέα φονικά πλήγματα στο νότιο Λίβανο – «Χτυπήσαμε πάνω από 20 υποδομές της Χεζμπολάχ»

Το OnAlert 24 ώρες με τους αμφίβιους καταδρομείς της Λέσβου: CSAR και κρούση με βατραχανθρώπους στο σύγχρονο πεδίο μάχης

Καιρός σήμερα: Μικρή άνοδος θερμοκρασίας και αραιές νεφώσεις – Δείτε αναλυτικά

Τραμπ: «Εντελώς απαράδεκτη» η απάντηση του Ιράν στην αμερικανική πρόταση για τον τερματισμό του πολέμου

Top News

Αλέξης Τσίπρας: Γεμάτη υπονοούμενα η νέα ανάρτησή του - «Το όμορφο ταξίδι της "Ιθάκης" συνεχίζεται, ή μήπως τώρα αρχίζει;»

Your Face Sounds Familiar: Νικήτρια η Μαριάντα Πιερίδη με το τραγούδι της Αυστρίας που κέρδισε τη Eurovision του 2025

Δήμητρα Αλεξανδράκη: Το αλκοόλ με κατέστρεψε, πήρα ναρκωτικά άθελά μου μέσα σε ένα μπουκάλι νερό

Eurovision: Οι πιο εκκεντρικές συμμετοχές - Από τους Lordi στο Νemo, την Κοντσίτα και τον Μιχάλη Ρακιντζή

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert