Πληρώνονται -επιτέλους- οι εργαζόμενοι στα ΕΑΣ – Αγώνας δρόμου για τα «τυπικά»

Του Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ 

Πληρώνονται σε δυο δόσεις οι εργαζόμενοι στα »Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα» (ΕΑΣ- πρώην ΠΥΡΚΑΛ/ΕΒΟ).Ανήμερα του Σωτήρος η Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας και αρμόδια για την αμυντική Βιομηχανία κ. Φώφη Γεννηματά έσωσε την παρτίδα εξασφαλίζοντας χρήματα από την πληρωμή  πυρομαχικών που έχε ήδη παραλάβει το ΓΕΣ από τα ΕΑΣ. 
Πρόκειται για την πρώτη δόση ύψους σχεδόν 1,5 εκ. ευρώ,μετά την αφαίρεση των ρητρών που υπήρχαν, τα οποία αναμένεται να δοθούν για πληρωμή μέρους των οφειλομένων στους εργαζόμενους τις αμέσως επόμενες μέρες.Παράλληλα έχουν εξασφαλισθεί άλλα τόσα χρήματα από ανάλογη οφειλή, με τα οποία θα δοθεί άλλη μια δόση στους εργαζόμενους των ΕΑΣ προς το τέλος Αυγούστου.

 Προϋπόθεση η  »Ασφαλιστική Ενημερότητα»
Βεβαίως,όπως επισημαίνουν αρμόδιοι κύκλοι του ΥΠΕΘΑ, υπάρχει μια βασική προϋπόθεση :  Πρέπει σήμερα -αύριο να έχει εξασφαλιστεί από το Υπουργείο Εργασίας »ασφαλιστική ενημερότητα» για τα ΕΑΣ από το ΙΚΑ κλπ, ώστε να μπορέσουν τα ΕΑΣ να εισπράξουν τα χρήματα από το ΓΕΣ! Προς την κατεύθυνση αυτή έχει αναλάβει συντονιστικό ρόλο το Μέγαρο Μαξίμου,προκειμένου να αρθεί αυτό το εμπόδιο και να εξασφαλισθεί ένας ακόμη βήμα για την αναδιάρθρωση εν λειτουργία των ΕΑΣ – επιλογή που έχει προκρίνει η κυβέρνηση.

Και Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

.Μάλιστα αρμόδιες κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι θα χρειαστεί ακόμα και Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την ρύθμιση του θέματος από τον Υπ. Εργασίας, κ Βρούτση, ενώ ήδη από το Υπουργείο Αμυνας – κ Δ. Αβραμόπουλο και κ. Φώφη Γεννηματά – έχουν γίνει οι κατάλληλες προεργασίες, με συντονισμό από το Πρωθυπουργικό Γραφείο και την Γραμματεία της Κυβέρνησης.