Ποιες ευρωπαϊκές χώρες ενδιαφέρονται για το F-35

Στην ουρά για..F-35 φαίνεται ότι βρίσκονται αρκετές ευρωπαϊκές χώρες εκτός από την Ελλάδα καθώς σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, η Lockheed Martin αποκάλυψε ότι βρίσκεται σε συνομιλίες προώθησης του μαχητικού 5ης γενιάς με την Ισπανία, το Βέλγιο και την Ελβετία.

Η άθροιση επιπλέον πελατών στις 10 χώρες που έχουν παραγγείλει το F-35 μαζί με τις ΗΠΑ, θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί το κόστος προμήθειας ανά μονάδα σε ακόμα μεγαλύτερα επίπεδα από αυτά που η κατασκευάστρια εταίρα, Lockheed Martin δεσμεύτηκε έπειτα από πιέσεις του νέου Προέδρου Ντόναλντ Τράμπ.

Επιπλέον αναφέρεται ότι υπάρχουν ορισμένες επιπλέον χώρες εκτός των τριών που ανακοινώθηκαν οι οποίες «εξετάζουν τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται ώστε να εντάξουν το F-35 στο αεροπορικό τους οπλοστάσιο».

Μεταξύ αυτών η Φιλανδία και προφανώς η χώρα μας η οποία πρόσφατα ζήτησε από την αμερικανική κυβέρνηση την έναρξη παροχής πληροφοριών και μελέτης για τον τρόπο ένταξης του F-35 στη δύναμη της ΠΑ (LOR for LOA for  F-35 Studies & Analysis).

Η διαδικασία θεωρείται ο προθάλαμος ένταξης στην ομάδα χωρών που έχουν παραγγείλει το F-35 και σε κάθε περίπτωση ο χρόνος αναμονής της Ελλάδας για υλοποίηση σύμβασης προμήθειας θα τεθεί μετά το 2022-2025.

Κάτι που επιβεβαίωσε και ο ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρης Βίτσας σε πρόσφατες δηλώσεις του, καθώς σε προηγούμενες τοποθετήσεις του επί του θέματος, προκλήθηκε παρερμηνεία ότι επίκειται παραγγελία στο αμέσως προσεχές διάστημα. Κάτι που φυσικά δεν ισχύει καθώς το F-35 αποτελεί έναν μακροπρόθεσμο στόχο για την ΠΑ.

Αυτή τη στιγμή εκτός των ΗΠΑ, στο πρόγραμμα Joint Strike Fighter έχουν ενταχτεί η Αυστραλία, η Δανία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Τουρκία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ν. Κορέα, η Ιαπωνία και το Ισραήλ με απώτερο στόχο την επίτευξη τιμής Fly Away περί τα 80 εκ δολάρια μέχρι το 2020.